Čteme dětem/ Milda a Milda

Ve chvíli, kdy autorka dětských knih Ester Stará ohlásí vydání nové knihy, jsem v pozoru. Nejinak tomu bylo i v případě její poslední knihy s trochu zavádějícím názvem Milda a Milda.

První pohled může klamat

Název s dvěma zdánlivě mužskými jmény a pestrobarevný vizuál knihy s ilustrací mnoha dětí ve mě na první pohled evokoval cosi o hetero/homosexualitě pro děti. O jinakosti, odlišnosti a relativitě „normality“ v dětském kolektivu. No nemohla jsem být dál od pravdy 🙂 Ester Stará s výběrem tématu opět nezklamala, jako pedagožka a logopedka má k palčivým dětským bolístkám velmi blízko.

Kdo je Milda a Milda?

Kdo se tedy ukrývá pod jmény Milda a Milda? Jsou to malí skřítkové – hlídci, dobré duše všech školkových dětí. Hlídek Milda a hlídka Milda (ano, kluk a holka :-)) bydlí v jedné malé školce, kde mají každý na starosti jednu třídu. Nepozorováni a inkognito pomáhají malým dětem zachraňovat každodenní karamboly. Tu je to zatoulaná oblíbená hračka, přikrytí peřinou, přidržení řidítek na kole nebo trhání mléčných zubů. Jsou to takové školkové „dobré duše“.

Zase ty emoce

Podnapis knihy „Jakou barvu má radost“ odkazuje na hlavní téma všech drobných příběhů – emoce. Autorka pracuje s barvami jako vyjadřovacím prostředkem jednotlivých nálad. Hlídkové jsou sice neviditelní, ale jejich barva se mění v závislosti na tom, jak se zrovna cítí a co prožívají.

Spokojený žlutý hlídek poočku dohlíží, jestli děti nic nepotřebují, zelený hlídek si užívá volnosti na zahradě, tmavě modrý hlídek pláče skleněnky, když je někdo z dětí ve školce nešťastný a netrpělivě natěšený oranžový hlídek společně s dětmi vyhlíží vánoční dárky pod stromečkem.

Všechny popisované události, které mapují jeden školkový rok, jsou dětem velmi blízké. Od počátečního občasného slzavého údolí, které každé září plní šatnu, přes návštěvu Mikuláše, adventní čekání, maškarní bál i loučení s předškoláky. Kdo má děti školkou povinné, bude se v knize cítit jako doma. Není nic jednoduššího než po dočtení kapitoly si se svými dětmi popovídat, jak se v daných situacích cítily ony. Méně hovorné děti nebo ty, co se nerady svěřují, si mohou vzít na pomoc právě barvy.

Ester Stará opět velmi dobře zpracovala každodenní školkové trampoty, její znalost prostředí nenechá nikoho na pochybách. A kdo by si přeci jen nebyl jistý, barevná typologie obou hlídků mu pomůže. Na zadní straně knihy najdete praktický přehled emocí – barev a jejich vysvětlení. Na stejném principu pracuje i SCIO a jeho Emušákov – Ferda a jeho mouchy nebo Pája a bleší cirkus. Jednoduché a srozumitelné kapitoly i barvy hlídků pomohou dětem pochopit, jaké emoce ve školce zažívají. A pokud máte doma děti, které se teprve na svoji premiéru připravují, Milda a Milda jim vysvětlí, že není čeho se bát a že se dá ve školce zažít spousta zábavy.

Od zvířátek po školky

Možná vám bude povědomí i vizuál ilustrací. Syté pastelové odstíny, růžové tvářičky, typická personifikace neživých předmětů a roztomilost level milion. Dao Linh můžete znát z ilustrované série knih Pavly Hanáčkové pro děti o zvířatech Proč není tučňákům zima, Mýty a předsudky o zvířatech nebo Nečekaná přátelství, aneb jak si zvířata pomáhají. Ilustrace přesně odpovídají tomu, co děti předškolního věku potřebují. Prim hrají laskavé a syté barvy, čitelné výrazy obličeje dětí i obou hlídků a zábavné ztvárnění školkových situací.

Knih, které se věnují emočnímu vývoji dětí od nejmenších, je na trhu čím dál víc (naštěstí). Milda a Milda mezi nimi určitě nezapadnou. Jejich ilustrace, jednoduché kapitoly a děj, blízký všem školkovým dětem, z nich dělá knihu, po které by měl sáhnout každý rodič, který by rád připravil svoje dítě na hladký nástup do předškolního vzdělávání.

STARÁ, Ester. Milda a Milda: jakou barvu má radost?. Ilustroval Linh DAO. Praha: Mladá fronta, 2019. ISBN 978-80-204-5338-9.

Další knihy Ester Staré:

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *