Čteme dětem / Největší přání

Náhodou mi v knihovně padla do ruky kniha Největší přání od Ester Staré. Protože s autorkou už mám velmi dobré zkušenosti z jiných publikací – Každý bulí nad cibulí, A pak se to stalo, Dušinka, víla věcí – neváhala jsem a půjčila jí dětem.

Společně pro nadaci

Ester Staré společně se slovenskou ilustrátorkou Danielou Olejníkovou a nadací Člověk v tísni se povedlo vytvořit krásnou velkoformátovou publikaci se zajímavě pojatým příběhem. Kniha vyšla pod hlavičkou nakladatelství 65. pole v edici dětských knih Políčko.

Největší přání plyšového koníčka

Hlavním hrdinou knihy je malý modrý plyšový koník, který podnikne cestu lodí z továrny na hračky v Asii až do středoevropského velkoměsta. Ocitne se na pultě v hračkárně, odkud putuje na narozeninovou oslavu a z ní přímo do pytle na odpadky. Koník i přes to všechno doufá, že se dostane k někomu, kdo ho bude mít rád.
Příběh je jednoduchý, stručný, ale přitom lehce dětem předkládá závažná globální témata. Proč putují hračky z Číny přes půlku světa? Je nutné kupovat čínské výrobky nebo raději podpořit domácí trh? Proč některé ženy chodí se zahalenými vlasy? Je lepší dárek k narozeninám playstation nebo přítomnost obou rodičů? Potřebujeme se neustále obklopovat materiálními věcmi?

Jděme příkladem

Kniha nepodsouvá žádný „správný“ názor ani řešení globálních otázek, nevnucuje svůj pohled ani stanovisko, ale nabízí prostor pro diskuzi. Žádné rychlé soudy a podsouvání zaručeně korektních teorií se tu nekoná. Místo toho nechává rodiče a děti, ať si sami aplikují tato aktuální témata na svou konkrétní situaci. Protože začít musí každý hlavně u sebe. U nás se tím styčným bodem stala textilní cedulka na zádech koníka s nápisem „Made in China“.
Samotnou kapitolou jsou ilustrace Daniely Olejníkové, která je u nás známá díky knihám Na útěku (Marek Vandas – Labyrint) nebo Havětník (Jiří Dvořák – Baobab). Pestrost a barevnost velkých obrázků děti zaujme děti na první prohlédnutí. Navíc je tu spousta skrytých vtipů a detailů.
STARÁ, Ester. Největší přání. Ilustroval Daniela OLEJNÍKOVÁ. Praha: 65. pole, 2017. Políčko. ISBN 978-80-87506-97-4.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *