Čteme dětem / Poklady z knihovny

Druhým příspěvkem bych ráda odstartovala větší či menší sérii povídání o knížkách z knihovny. Oběma dětem byla naštěstí nadělena láska ke knihám a naším rodičovským vlivem se nám ji občas podaří odklonit od princezen, víl a aut k literatuře více obohacující a vkusnější (alespoň pro mě). Městskou knihovnu máme kousek od domova, často je cílem našich odpoledních vycházek a v případě zimy nebo horšího počasí jsme tu minimálně jednou týdně. Dětské oddělení není největší, ale dají se tu objevit opravdové skvosty. A v případě neúspěchu přeci není problém cokoliv objednat.

Putování žabáka Filemona 

Co se stane, když se plyšový žabák Filemon vydá hledat továrnu, kde ho vyrobili? Jaké nástrahy ho na jeho dlouhé cestě s přáteli čekají? Je domov místo, odkud pocházíme nebo je vlastně úplně někde jinde? Pokud máte rádi ilustrace Alžběty Skálové alespoň z poloviny jako já, budete nadšeni. Půvabné vyprávění pochází z pera Jany Šrámkové, která dostala cenu Jiřího Ortena za prózu.

O klíči 
 Pavla Čecha musí znát snad každý, kdo někdy sháněl vkusně ilustrované a něžné dětské knihy. Jeho ilustrace jsou opravdu snové a do dotažené do nejmenšího detailu. Knihy jsou stavěné více na ilustracích, text je vlastně jen doprovází a nechává hodně prostoru pro fantasii malého čtenáře. Příběh o klíči nám tak ukazuje, co se stane, když malý chlapec po cestě do školy najde starý rezavý klíč. Odkud klíč pochází? Kdo ho ztratil? V příběhu se dostaneme od pirátů, přes ponorku až po kino. 

Dušinka, víla věcí 
Poslední knižní tip je taktéž od české autorky i ilustrátorky (Ester Stará a Lucie Dvořáková). Dušinka nás provází svým fantaskním světem, ve kterém věci nejsou jen obyčejnými předměty denní potřeby, ale pokud umíte naslouchat, stanou se kamarády a průvodci ve svém vlastním světě. Zjistíte, že obyčejná vana v koupelně se může proměnit v jezero s vodopádem, nebo se proletět zahradou na beráncích z vyšlehaných bílků z těsta na bublaninu. Tuhle knihu jsme začali včera večer, děti okouzlila. 

S příště oba díly Chaloupky na vršku.. 

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *