Kam v Praze s dětmi do divadla?

Přiznám se, že ačkoliv jsem z Vysočiny, roky v Praze mě odnaučily milovat zimu. Pokud je teploměr pod nulou, venku sychravo, co leze za nehty, nevystrčím dobrovolně nos od kamen. Jenže děti tohle nezajímá a potřebují svojí dávku zábavy a programu. Na postávání na hřišti s termoskou mě moc neužije a raději vyrážíme do divadla.

Do divadla jsem začala brát děti cca od jejich 18 měsíců na batolecí představení, těch je bohužel minimum. V létě na Vyšehrátky, různé venkovní festivaly a nárazově do divadla, ale ta pravá tradice vznikla až loni v létě. Bajkazyl na smíchovské náplavce organizuje přes prázdniny venkovní scénu pro děti s názvem Pohádky na Náplavce. Každou neděli v pozdní odpoledne přehraje jeden divadelní soubor svoje dětské představení. Za dobrovolné vstupné jsme tu viděli např. Divadlo KAKÁ, Damúzu, Loutky bez hranic nebo Aničku a letadýlko. Dětem se to natolik zalíbilo, že v nedělních představeních chtěly pokračovat i po létě. Máme to štěstí, že bydlíme co by kamenem dohodil k divadle Dobeška, bylo nasnadě chodit každou neděli tam. Jenže kvalita představení je dost kolísavá a to mě donutilo porozhlédnout se i v jiných divadlech.
Pokusím se tu sestavit seznam pražských divadel a souborů, kteří mají v nabídce hry zaměřené na malé a menší diváky. Přidám i osobní zkušenosti, tipy a odkazy na námi zhlédnuté hry. A Vás prosím o doplnění, protože určitě na spoustu divadel zapomenu 🙂

Divadlo Minor

Klasika všech klasik 🙂 Nejznámější pražské dětské divadlo, které je zárukou kvality. Co hra, to originál a zaručený úspěch u všech věkových kategorií. Hry milé, inteligentní, zábavné a neotřelé. Žádné tradiční klasiky, ale neotřele uchopené nápady.
Velkým mínusem je paradoxně obliba a kvalita tohoto divadla. Na vstupenky se musí číhat u netu přesně na čas začátku předprodeje, několik minut po zahájení hlásí stránky sold out. 
Viděli jsme:
Brum (pro nejmenší medvědy) 0+
Mami, už tam budem? 3+
O pejskovi a kočičce 4+
Praktické informace:
Cena: 80/100 Kč děti, 150 Kč dospělí
Předprodej: 15. dne v měsíci v 0:01
Adresa: Vodičkova 6, P1
Mami, už tam budem? Zdroj

Divadlo Minaret

Soubor dnes pravidelně vystupuje v Redutě, dětská představení mají výraznou hudební složku, ideální pro všechny malé zpěváky a zpěvanky. Hrají se zde především dětské klasiky – Perníková chaloupka, Tři prasátka, Stvoření světa… Představení nebývají vyprodaná, vstupenky stačí koupit s předstihem, není třeba číhat na předprodej. Repertoár je poměrně stabilní, co se nestihne vidět jeden měsíc, stihne se další.
Viděli jsme:
Kominíkovo štěstí 4+
Praktické informace:
Cena: 60/80 Kč děti, 60/80 dospělí
Adresa: Národní 20, P1
Myšáci jsou rošťáci
Zdroj

Pidivadlo

Milé letenské divadlo je umístěno v překrásné budově hned vedle populární kavárny Cafe Letka. Tu můžu velmi doporučit k posezení po představení, jen sám interiér stojí za to.
Divadlo má stálý repertoár her pro děti i dospělé, který hrají výhradně studenti VOŠ herecké. Mládí vpřed!
S koupí vstupenek nebývá problém, dětská představení jsou o víkendech a dostane se na všechny.

Viděli jsme: 
Kocourek Modroočko 3+
Praktické informace:
Cena: 60 Kč děti, 80 Kč dospělí
Adresa: Letohradská 44, P7
Kocourek Modroočko
Zdroj

Národní divadlo

Vzít dítě na představení do Národního divadla je zážitek sám o sobě. A je úplně jedno, jestli je to do Stavovského divadla nebo na Novou scénu.
V nabídce Národního divadla jsou představení činoherní, ale i balet či opera. Většina her je kvůli své délce určena pro starší děti alespoň od pěti let výše. Stopáž představení se pohybuje od jedné hodiny výše, hry o délce kolem dvou hodin jsou s přestávkou.
A hlavně se nezapomeňte vhodně obléknout! I rodiče… Rifle a šusťáky nepatří do žádného divadla, natož sem…
Nevýhodou může být vyšší cena vstupenek, pokud se na představení vydá čtyřčlenná rodina, tisícovka je v trapu jen to hvízdne.
Praktické informace:
Ceny vstupenek závisí na hře a místě, pohybují se od 250 Kč výše
Adresa: Národní divadlo – Národní 2, P1
             Nová scéna – Národní 4, P1
             Stavovské divadlo – Ovocný trh/Železná ulice, P1
             Hudební divadlo Karlín – Křižíkova 10, P8
Web

Vidím, nevidím
Zdroj

Divadlo v Dlouhé

V Dlouhé fungují dětská představení jako kombinace domácího souboru a pravidelných stálých hostů, především Divadlo LokVar. Repertoár je tak poměrně stabilní a na co se nedostanete jeden měsíc, můžete zajít ten další. Navštívit můžete jak loutkové hry, tak i činoherní.
Lístky je dobré si hlídat dostatečně dopředu, na dnes již legendární příběh Kvak a Žbluňk jsou kamarádi bývá vyprodáno na mnoho týdnů.
Praktické informace:
Cena: 90/100/120/140 Kč podle místa v sále
Adresa: Dlouhá 727/39 P1
Kvak a Žbluňk jsou kamarádi
Zdroj

Divadlo Kampa

V Divadle Kampa se mimo domácího a oblíbeného Jaroslava Duška můžete setkat i se souborem s jménem Cylindr, který má v repertoáru kromě autorských her i pohádky pro děti. Nás sem čeká cesta hned příští měsíc, program je velmi lákavý a nabídka dostatečně široká pro všechny věkové kategorie dětí. My si určitě nenecháme ujít Kvak a Žbluňk – Dva kamarádi nebo hudební představení Veselá nauka klauníka Notíka. 
Praktické informace:
Cena: děti i dospělí 100 Kč
Adresa: Nosticova 2a, P1

Divadlo Dobeška

Dobeška je domácí scénou legendárního divadla Sklep, vlastní dětský repertoár nemá a využívá hostování cizích souborů. V tom je bohužel potíž, hostující soubory jsou často neprofesionální nebo dobrovolné spolky, které jsou s kvalitou na levačku. Chce to tedy opravdu poctivě googlit a vybírat. Bohužel se mi už několikrát stalo, že jsme z představení odešli – děti se bály nebo nudily. Bydlíme nedaleko, takže se Dobeška stala naším oblíbeným cílem, jen s představeními je to na pováženou.Každou neděli je jiné představení, které se v té samé sezóně už na Dobešce nehraje. Lístky není potřeba kupovat dopředu, stačí přijít včas před začátkem, dostane se na všechny.

Praktické informace:
Cena: 80 Kč děti i dospělí
Adresa: Jasná I. 1181/6, P4
Web

Divadlo Dobeška
Zdroj

Divadlo bez zábradlí

Divadlo bez zábradlí nemá svůj stálý dětský soubor, ale opět funguje na principu hostování vybraných dětských souborů. Ty se příliš nemění, takže nevadí, když se na nějaké představení nestihne zajít.
My jsme zde zatím ještě nebyli, ale při nejbližší příležitosti to hodlám napravit, protože se zde hrají dětem známé a blízké pohádky – Krkonošská pohádka, Čtyřlístek, Pat a Mat (momentálně největší hit Téčka), Ferda mravenec
Praktické informace:
Cena: 169 Kč děti i dospělí
Adresa: Jungmannova 36/31, P1
Web

Pat a Mat jedou na dovolenou
Zdroj

Divadlo Spejbla a Hurvínka

Nestárnoucí klasika, se kterou prožil dětská léta nejeden dospělák. Chlap mi i teď občas vypráví, jaký to byl pro něj zážitek, jít na Spejbla a Hurvínka do divadla. Naše děti k těmhle postavičkám ještě nedospěly, jejich čas třeba ještě přijde.Program je logicky celý založený na představeních se Spejblem a Hurvínkem. Na výběr je nyní z 10 her pro děti a 5 kusů pro dospělé. Ve všední dny se hraje pro školky, pro rodiny jsou vyhrazeny víkendy.

Praktické informace:
Cena: 190 Kč děti i dospělý, 680 Kč rodinné vstupné (4 lístky)
Adresa: Dejvická 38, P6

Divadlo AHA!

Pro mě, popravdě, novinka, i když tenhle soubor funguje od roku 1982 a od roku 1999 i pro děti 🙂 Bohužel dokud jsem nezačala připravovat tenhle článek, nikde jsem na něj nenarazila. Ke své smůle, protože repertoár je pestrý a opravdu velmi lákavý – Kvak a Žbluňk – Od jara do vánoc, Malá čarodějnice, Stínadla se bouří, Dášenka, Kubula a Kuba Kubikula, Mauglí nebo Míša Kulička. 

Stálá scéna Divadla AHA! je už několik let ve vysočanském divadle Gong. Myslím, že sem co nejdříve zavítáme 🙂
Praktické informace:
Cena: 110 Kč děti i dospělí
Adresa: Sokolovská 191, P9

ProDivadlo

ProDivadlo je velmi specifický projekt, kterým budou fascinováni všichni vlakofilové 🙂 Pro děti jsou tu připravené totiž pouze dvě představení – O nejlokomotivatější lokomotivě – 1. a 2. díl. Nejen že je představení na motivy knihy Pohádek o mašinkách hraná v secesním sále přímo v budově Hlavního nádraží, ale  vše se navíc odehrává přímo uprostřed funkčního modelového kolejiště. Pro děti (a nejen pro ně) velmi intenzivní a poutavý zážitek.
Praktické informace:
Cena: 150 Kč dítě/ 250 Kč dospělý
Adresa: Hlavní nádraží – Fantova budova, Wilsonova 300/8, P2
Web

O nejlokomotivatější lokomotivě
Zdroj

Buchty a loutky

Buchty a loutky jsou alternativní loutkové divadlo, hrající pro děti i dospělé. V repertoáru mají klasické pohádky (Tři prasátka) i autorské kusy. Povedlo se jim spojit klasické dřevěné loutky i nejnovější hračky či věci denní potřeby do velmi dobře fungujícího celku.V současné době se jejich domovem stalo Studium Švandova divadla.

Dlouho jsem tomuhle souboru odolávala a vyhýbala se mu, ale děti (a hlavně Éčko) si ho natolik oblíbily, že je momentálně u nás nejvyhledávanějším.

Viděli jsme:
Zlatá husa 4+

Praktické informace:
Cena: 120 Kč děti i dospělí
Adresa: Štefánikova 57, P5
Web

Damúza

Damúza staví svá dětská představení na spolupráci s Katedrou alternativního a loutkového divadla DAMU. Můžete se tedy těšit především na originalitu, velkou alternativu s důrazem na výtvarnou stránku loutek i celé scény. Z osobních zkušeností můžu říct, že práce s výtvarným projevem je úplně někde jinde než u jiných souborů. Představení jsou jako vizuální pastva pro oči a po skončení hry si v drtivé většině případů můžou děti loutky prohlédnout a vyzkoušet.A hlavně, je to jedno z mála divadel, které má představení i pro batolata. Batosnění se stalo už legendou a Damúza přišla v únoru s novinkou Moment! Oboje určeno pro děti od 10 měsíců.
Domácí scénu momentálně Damúza nemá, nejčastěji můžete jejich představení vidět v Jatka 78, na Nové Scéně Národního divadla, Werichově vile na Kampě či v KD Mlejn. Stačí sledovat program na webových stránkách.

Viděli jsme:
Batosnění 10m +
Z tajného deníku Smolíčka Pé 6+
Praktické informace:
Cena: dle divadla
Web

Co chce jepice
Zdroj

Divadlo KAKÁ

Tento malý loutkový soubor založily mladé absolventky DAMU z Katedry alternativního a loutkového herectví. Fungují bez stálé domácí scény jako hostující soubor po různých nejen pražských a mimopražských divadlech, ale i mateřských školách.Pohádky jsou interaktivní a herečky vždy zapojují malé diváky, plné písniček a s překrásnými autorskými loutkami. Výhodou je zaměření i na malé děti, většinu pohádek zvládnou děti ve věku 2+

Viděli jsme:
Jak bobr hledal déšť 3+
Palačinková Pepinka 3+
Praktické informace:
Cena: dle divadla
Mravenec a MiniMax

Toy Machine

Soubor Toy Machine tvoří dva velmi charismatičtí muži, absolventi DAMU – katedry alternativního a loutkového divadla. Jejich loutková představení velmi originálně kombinují používání předmětů denní potřeby společně s tradičními loutkami. Tomáše Běhala i Tomáše Podrazila si pamatuji ještě z jejich studií na DAMU, viděla jsem několik jejich studentských představení a oba jsou velmi strhující.
Setkat se s Toy Machine můžete např. na Vyšehrátkách, v létě na Náplavce nebo na různých festivalech. Chce to jen sledovat program. V jejich repertoáru jsou pohádky i představení inspirovaná skutečnou historií – Král Karel, O velikém čaroději, Pinocchio, 20 000 mil pod mořem…
Viděli jsme:
Praktické informace:
Cena: dle divadla
Pinocchio
Zdroj

Divadlo Zvoneček

Tradiční loutkové divadlo Zvoneček lze navštívit v Kulturním centru Novodvorská na Praze 4. V současné době má v repertoáru cca 25 pohádek maňáskových i marionetových, těch klasických českých (Vodnická pohádka, Ferda Mravenec, Broučci) ale i světových (Sněhurka, Popelka). A nesmí chybět ani tradiční hry s malým chytrým českým Kašpárkem.
Praktické informace:
Cena: 70 Kč dítě i dospělí, malé dítě na klíně 35 Kč
Adresa: Novodvorská 1013/151, P4
Sněhurka a sedm trpaslíků
Zdroj

 

Divadlo D21

Pro mě opět úplně neznámé jméno. Divadlo D21 sídlí na Vinohradech, kousek od Náměstí Míru a mimo her pro dospělé nabízí i nedělní dětská představení. A je z čeho vybírat, třeba Ronju, dceru loupežníka, jsem ještě v jiném divadle nezaznamenala. Nechybí osvědčená klasika – Ferda Mravenec, Fimfárum, Malá mořská víla…

Praktické informace:
Cena: 100 Kč děti i dospělí, rodinné 350 Kč
Adresa: Záhřebská 21, P2
Web

Malá mořská víla
Zdroj

Fajn je sledovat i místní pobočky knihoven, mateřská a komunitní centra. Dětská představení jsou všude kolem, chce to jen pátrat, googlit a ptát se…

Uff, tak to je pro zatím vše 🙂 A prosím o komentáře a další doplnění, ať to máme hezky kompletní.

A hlavně se nezapomeňte do divadla hezky obléknout! Tepláky a gumovky patří na hřiště nebo do lesa 🙂

Vaše tipy:

Říše loutek

Toto tradiční loutkové divadlo bylo dlouho v rekonstrukci, ale letos v březnu konečně obnovilo svůj běžný provoz. Láká na klasické pohádky pro věkovou kategorii 3+ (Sůl nad zlato, Perníková chaloupka, O Koblížkovi a O Budulínkovi…), ale i představení pro starší školní věk (Johan doktor Faust, Nám, nám narodil se).
Praktické informace:
Cena: 90/80/70 Kč děti i dospělí podle místa v sále
Adresa: Žatecká 98/1, P1

 

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

9 thoughts on “Kam v Praze s dětmi do divadla?

  1. děkuji za vyčerpávající tipy Jani 🙂 u nás to bude aktuální až příští rok, ale tohle se vždy hodí.

    flavoursofamellia.blogspot.cz

  2. No vidíš, tak zrovna Říše loutek mi vypadla a to jsem nedávno četla, že od března už budou zase fungovat. Moc děkuju, hned doplním.

  3. Krásný přehled! Se synem (20 měsíců) jsem navštívila zatím jen Brum. Batosnění nám uniklo, nestihla jsem lístky. Zimní dny na hřišti nejsou taky nic pro mě, i když to tak u nás často vypadá, protože mám kolem sebe kamarádky, které bohužel vyhledávají spíš tento typ zábavy.

  4. Miluji divadlo a do nedávna jsem žila v iluzi, že je to pro děti 5 let a víš. No, takže děkuji za tip a už jsem nám udělala rezervaci na Moment!. Tak jsem moc zvědavá ?

  5. Doufám, že se bude líbit. Ono těch batolecích představení moc není a přitom si to ty prťata vždycky tak užívají 🙂

  6. Batosnění bude určitě na Vyšehrátkách, ty jsou sice až na podzim, ale Batosnění je tam každý rok. A nově má Damúza ještě Moment!, to je určené také pro batolátka. Těším se, jaké budou na tohle nové představení reference.

  7. Děkuju moc za skvělé tipy, vůbec jsem netušila, že je v Praze takových kulturních možností pro děti:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *