Čteme dětem / Nečekaná přátelství…

… aneb jak si zvířata a rostliny pomáhají.
Malá kniha o velkých přátelstvích napříč živočišnými a rostlinnými druhy.

Symbioza, komenzálismus a ti druzí

Co je to symbióza a jak vypadá nejspíš drtivá většina rodičů ví a dokáže tento vztah mezi živočišnými či rostlinnými druhy dětem vysvětlit a objasnit na některém ze všeobecně známých případů. Ať je to notoricky známá spolupráce klauna očkatého a sasanky nebo třeba výhodné partnerství medojeda a medozvěstky. Vztahů v přírodě, těch pozitivních i negativních, najdeme ale mnohem víc a právě o těch známých i méně častých je tato kniha. 
 
 
 
Hned na úvod knihy se děti dozvědí, jak vlastně v přírodě funguje spolupráce, symbióza, parazitismus nebo mutualismus. Odborných etologických výrazů není třeba se bát, všechno je přizpůsobeno dětem a jejich chápání. Na druhou stranu autorka Pavla Hanáčková přistupuje dětem zodpovědně a s respektem a servíruje jim text s přiměřenou odborností a bez zbytečných zdrobnělin a patvarů (sláva, sláva, sláva!). Bere děti spíš jako malé zoology než pasivní přijímače předčítaného textu. 
Ilustrátorka Linh Dao stvořila svět plný roztomilých a něžných zvířátek. Její jemný až pastelový rukopis je velmi charakteristický a věřím, že děti zaujme na první prolistování. Zároveň se v rámci možností drží biologických vlastností a anatomických rysů.

Vztahy v živočišné i rostlinné říši

A tak se děti dozví, jak pracuje ptačí dermatolog klubák, proč si mravenci chovají mšice nebo kdo všechno může opylovat rostliny. A co teprve panda a její bakterie nebo lenochod a řasy! Tahle malá – velká dobrodružství lze pozorovat na každém kroku. 
Při čtení téhle knihy budou děti (a i rodiče) žasnout, jak to má příroda skvěle vymyšleno, s jakými záludnostmi si poradila a co všechno evoluce dokázala. Etologie je úžasná věda a kniha Nečekaná přátelství jí dětem velmi srozumitelně a líbivě přibližuje. A abych opět byla za hnidopicha, malinko mi tu chybí i fotodokumentace, jak vypadají vztahy zvířat v realitě. Ilustrace jsou skvělé, ale knih encyklopedického charakteru fotografie povyšují o úroveň nahoru.
V knižní řadě „Úžasná příroda“ vyšly i další tituly – Mýty a předsudky o zvířatech, Proč tučňákům není zima a novinka Co má klokan ve vaku. Všechny knihy se věnují zoologii a etologii a společně tvoří krásnou ucelenou edici pro děti předškolního a mladšího školního věku. 

DAO, Linh a Pavla HANÁČKOVÁ. Nečekaná přátelství, aneb Jak si zvířata a rostliny pomáhají. V Praze: Albatros, 2017. ISBN 978-80-00-04607-5.

——————————————————————————————————————–
Toto není sponzorovaný článek
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *