Čteme dětem / Šedík a Bubi

Jsou děti, pro které je čtení knih přirozenost a hltají jednu stránku za druhou. Radost, mít takové dítě doma. I já taková byla a pamatuji si, jak mě prarodiče vyhazovali ven, ať se jdu „vysmradit“:-D Tak jsem se se Závojem zeleného ticha nebo Lovci orchidejí přesunula z křesla na lavičku na zahradě… A pak jsou i děti, které bojují s každou větou, neposedná písmenka jim skáčou před očima a nechtějí se řadit do slov. Pro všechny začínající čtenáře i dyslektiky je určená kniha Ester Staré Šedík a Bubi.

Autorka z těch nejpovolanějších!

 
Velmi doporučuji zaměřit se i na ostatní autorčiny knihy. Ester Stará je totiž logopedka a speciální pedagožka, která své zkušenosti přenáší právě do svých knih. Pomáhá tak nejen rozvíjet slovní zásobu a výslovnost, ale dotýká se i citlivých dětských témat. Dušinka, víla věcí ukazuje, že obyčejné věci nemusí být vůbec nudné, Největší přání upozorňuje například na globální problémy dovozu levných hraček z Číny nebo Jak se Josífek s Jožinkou ztratil a nevěděl o tom – dobrodružství ztraceného chlapce a jeho hračky v nákupním centru…

Osamělý kocour a růžový kulich 

Co mají tihle dva společného? Na první pohled nic, ale v knize se z nich stanou velcí přátelé. Šedík je nejmladší ze tří koťátek. Oba starší bratři ho systematicky tyranizují a navíc jednoho dne odejde i jeho máma Míla. Tahle úvodní část byla jediná, se kterou měly děti problém. Proč máma odešla, když ho jeho starší bráškové nemají rádi? Proč ho nechala samotného? A kdy se vrátí? Pro lidská mláďata těžko pochopitelné chování. Naštěstí se Šedík vydá hledat na půdu nový pelíšek a objeví Bubi. Bubi je růžový huňatý kulich zapomenutý ve skříni, který nesmírně touží po nějaké hlavě, která by ho s láskou nosila. Než se jedna malá holčičí hlavička najde, čeká dvojici ještě spousta dobrodružství. Dojde řada i na kočičí brášky, kteří dostanou pěkně za vyučenou. A navíc je to setsakramentsky vtipné!

Grafická forma i pro dyslektiky

Co ale z knihy dělá netradiční a vyhledávanou publikaci je její forma. Kombinuje v sobě klasický text, ilustrace, komiksové stripy i bubliny. Každá strana tak není jednolitou masou textu, který by mohl začínajícího čtenáře vyděsit, ale je „rozbitá“ na spoustu malých částí a děti se nestihnou nudit. Navíc mají všechna slova barevně vyznačené slabiky, které velmi pomáhají v začátcích čtení. Jak jsem se v knize dočetla, i samotný font byl vybrán speciálně pro dyslektiky a malé čtenáře – znaky mají silnější základnu a jsou víc od sebe, text poté tolik nesplývá.
Autorem ilustrací je manžel spisovatelky – Milan Starý. Společně jsou sehranou dvojicí a na jejich knihách je to vidět. S jejich publikacemi neuděláte chybu, dostanete skvělé ilustrace a inteligentní příběh s přidanou hodnotou v podobě nějakého ponaučení nebo zasvěcení do netradičních témat. My se už chystáme na Chrochtíka a Kvikalku 🙂 Sama jsem zvědavá, až starší Éčko půjde na podzim do první třídy, jak se se čtením popasuje a jak se jí z Šedíka a Bubi bude číst.
STARÁ, Ester. Šedík a Bubi. Ilustroval Milan STARÝ. Praha: Euromedia, 2018. Pikola (Euromedia). ISBN 978-80-7549-597-6.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

1 thought on “Čteme dětem / Šedík a Bubi

  1. Jani, Jó tuhle knížku dostala jako dárek z první vysvědčení a hned ten den ji, jako svou první knížku vůbec, celou přelouskala. Jeli jsme zrovna na poštu a ona ji četla prostě pořád, v tramvaji, na přechodu, při čekání na poště. Takže za nás ji mohu vřele doporučit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *