Čteme dětem / Gerda – Příběh velryby

Asi není žádný uživatel sociálních sítí, který by nezaznamenal masivní kampaň nového projektu Albatros Media s názvem Knihozem. Je to v podstatě obdoba Velkého knižního čtvrtku, ale zaměřená pouze na dětskou literaturu. Má tak pomoci rodičům a čtenářům s výběrem knih pro děti a nabídnou svým subjektivním pohledem to nejlepší, co trh nabízí. Díky svému širokému záběru pokryje všechny věkové kategorie – od začínajících čtenářů po skoropuberťáky. Jednou z knih, kterou Knihozemě nabízí, je i Gerda – příběh velryby. 
 

Gerda jako dárek ke Dni dětí

I já se nechala nalákat a jedna Gerda připlula na Den dětí pro naše děti. Je ale boom okolo Gerdy oprávněný? Opravdu se jedná o jednu z nejhezčích knih letošního roku?
Co nelze Gerdě upřít jsou úžasné ilustrace. Takto by měla vypadat každá dětská knížka určená pro mladší děti. Gerdin podmořský svět je snový, plný nádherných zvířat, dotažený do nejmenšího detailu. Adrián Macho pro knihu zvolil celostránkové ilustrace, které mají takovou vypovídací hodnotu, že knihu lze převyprávět i bez textu. Plakáty s Gerdou a jejími přáteli by slušely leckterému dětskému pokoji.

Autor Adrián Macho má kromě smyslu pro detail (obrázkové „tetování“ zvířat) i velký cit pro barvy. Těch se nebojí (což se dětem rozhodně líbí), ale navíc ladí jednotlivé strany, potažmo dvojstránky, vždy ve stejném tónu. Tak tu máme krvavou loveckou scénu, i tajemnou tmavě modrou hlubinu. Ilustracím opravdu nelze nic vytknout, lahodí oku dítěte i rodiče. A pod odkazem TADY si můžete stáhnout Gerdu jako omalovánku 🙂

Vítězí forma nebo obsah?

 
Co ale obsahová stránka knihy? Obstojí v porovnání s ilustracemi? Na rovinu říkám, že u nás tomu tak bohužel nebylo.
Příběh je velmi jednoduchý, pro děti stravitelný a pochopitelný. Malá velrybí holčička Gerda má vše, co by si mohla přát – milující maminku, která jí zpívá velrybí ukolébavky, i staršího bratra Larse. Jenže se něco stane (v textu naznačeno, ilustrace mluví za vše), Gerda zůstane sama v moři a musí se vydat na dlouhé putování mořem, aby se opět shledala se svojí rodinou.
V průběhu své cesty se setkává s dalšími obyvateli mořského světa – úžasnými kosatkami s maorskými motivy, moudrým ledním medvědem, který Gerdě vysvětlí, co jsou to spřízněné duše nebo partou tučňáků, kterým velryba ukáže, že když po něčem hodně toužíš a snažíš se, dokážeš to. Silná témata jako přátelství, sebevědomí a sebedůvěra, láska a touha po rodině se táhnou jako nitka celou knihou. Bohužel jsou často jen lehce naťuknutá a zasloužila by více prostoru. Tady už bude hodně záležet na rodičích, aby převzali iniciativu a pomohli „dovysvětlit“ i to, co zůstalo skryto.
Nechci být hnidopich, obzvlášť když na Gerdu se hrnou kladné recenze ze všech stran, ale co by kniha zasloužila o trochu víc, tak to je dynamika. Chybí jí trochu víc náboje a hloubky, v porovnání s ilustracemi příběh postrádá „šmrnc“. Je dojemný, něžný a poučný, ale potřeboval by ještě trochu péče. Tentokrát „bohužel“ vyhrála forma nad obsahem. Ke knize se určitě budeme často vracet, ale hlavně kvůli ilustracím.

Co dělá z dětské knihy vyhledávaný titul? Je to ilustrace nebo silný příběh? 

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *