Čteme dětem / Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem

Budu to tvrdit pořád, když chcete knížku pro děti z české provenience, sáhněte po Ester Staré. Jako matka, speciální pedagožka a logopedka přesně rozumí potřebám dětí a ví, co jim naservírovat a v jaké podobě. Její knihy jsou zárukou kvality, která se bude líbit dětem a rodiče si u ní neukoušou nehty nudou.Po příběhu pro začínající čtenáře Šedíkovi a Bubi a ekologickém příběhu Největší přání nám přišla do ruky jedna starší kniha o „obyčejném“ štěstí – Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem.

Co je štěstí pro dvě malá prasátka?

Co hmatatelného si představíte pod pojmem štěstí? Mušku jenom zlatou? Čtyřlístek? Zlaté prasátko? Přesně to poslední se vydá hledat ústřední pár prasátek v knize Ester Staré a Martiny Matlovičové.

Příběh není nikterak složitý, Kvikalka má vše, po čem toužila – milujícího partnera po boku, přátelské sousedy, spokojenou domácnost. Jenže jí začne pálit dobré bydlo a zatouží po blýskavém prasátku. O tom si totiž štěbetaly vlaštovky za oknem. Že prý kdo blýskavé prasátko získá, tomu poskočí srdce radostí. Její dobrák Chrochtík se už nemůže dívat, jak se Kvikalka kvůli prasátku trápí a vezme jí na dalekou cestu.

Putují lesem, přes louky i městem. Když opustí svoji komfortní zónu, zjistí, co je pro ně vlastně důležité. Je to jakási fata morgána v podobě blýskavého prasátka nebo vzájemná láska, možnost spolehnout se na toho druhého a společné milující zázemí? Příběh s předpokládaným a lehce odhadnutelným koncem je díky Ester Staré skvělou záležitostí pro děti starší čtyř let.

Chrochtík a Kvikalka s vtipem a nápadem

Ester Stará se tentokrát spojila s ilustrátorkou Martinou Matlovičovou. Na první pohled kniha působí šíleně barevně s infantilními prasátky. Jenže druhý pohled odhalí obrovské množství vtipů, glos a trefných narážek na každé stránce. Ilustrace jsou navíc doplněné komiksovými bublinami, které preferují začínající čtenáři. Je namátkou – divočák, který si chce zajít na depilaci, reklamní plakát Jurášek – šampon pro tvoji hřívu…

A závěrem? Kdo by pochyboval o literárních nebo výtvarných kvalitách Chrochtíka a Kvikalky, nechť zví, že téhle knize byla v roce 2013 udělena dvakrát Zlatá stuha – jednou za beletrii pro děti (literární část) a podruhé výtvarné ztvárnění knihy pro mladší děti.

STARÁ, Ester. Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem. Ilustroval Martina MATLOVIČOVÁ. V Praze: 65. pole, 2012. Políčko. ISBN 978-80-87506-09-7.

Co bude dál? Dočítáme s dětmi knihu Kocourek, který měl rád déšť, ze které mám poněkud rozpačité pocity. Proto by mě moc zajímalo, zda by bylo po vůli publikovat recenze i na ty méně povedené knihy nebo se mám držet pouze toho, co s klidným svědomím mohu doporučit dál? Prosím, podělte se se mnou v komentářích. Děkuji!

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

4 thoughts on “Čteme dětem / Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem

  1. Chrochtík a Kvikalka byli u nás jednu dobu naprostí favoriti, mám tu knížku ráda. A od dvojice Ester Stará, Martina Matlovičová můžeme ještě určitě doporučit A pak se to stalo!
    Jinak mě dost pobavila Vaše recenze na Zubra. 🙂
    A klidně si ráda přečtu i recenze ne zrovna kladné.
    Pěkné prázdniny přeju. Kl.

  2. Moc děkuji za komentář, Váš blog je jeden z mých nejoblíbenějších… fotky, inspirace, hory, knihy… Pastva pro oči i duši.
    A pak se to stalo! mají děti u prarodičů. Uši si myjí bez debat a občas se i učešou, takže účel knížka splnila 😀

  3. Mně by se recenze i na na knihy, které pro vás zrovna vydařené nebyly, líbily. Alespoň bych věděla, že bude lepš je třeba nejprve zkusit půjčit z knihovny, než kupovat a být zklamaná. I když nám osobně Zubr tolik nevadil a ilustrace se nám líbily.
    Katka

  4. Moc děkuji za zpětnou vazbu. S knihovnou to praktikuji stejně – půjčím a když má úspěch, kupuji a sleduji případná další pokračování. Tenhle týden mi děti doma "zhejtily" všemi vychvalované Animalium 😀 Takže se pokusím pozitiva trochu vyvážit 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *