Výlety / Jeskyně Na Pomezí

Počasí v Jeseníkách nám nepřeje, prognóza na zbytek našeho týdenního pobytu – déšť, pršení, občas mrholení 🙂 Naštěstí nám strýček Google našel i spoustu indoor zábavy. A krasové jeskyně mají jednu výhodu – nejsou na každém kroku a tím pádem se staly netradičním programem. Nedaleko Jeseníku je největší zpřístupněný krasový vápencový systém v České republice vůbec – jeskyně Na Pomezí. 
 
Přidávám i několik tipů, na co se připravit, když chci s dětmi na prohlídku jeskyní. 
 

Jeskyně Na Pomezí – největší krasový jeskynní systém v ČR…

Nejdříve ta „suchá“ data – celý jeskyní systém má cca 1700 metrů, pro turisty je zpřístupněno 390 m.. Uvnitř je k vidění vše, co si v krasové jeskyni můžete představit – obrovské dómy, vysoké chodby, stalagmity, stalaktity a stalagnáty, sintrová jezírka a celkově velká krasová výzdoba. Jak je u jeskyní obvyklé, i Na Pomezí je velkým zimovištěm netopýrů, konkrétně kriticky ohroženého vrápence malého a netopýra velkého. Ty ale samozřejmě neuvidíte, zimují v horním uzavřeném patře a prohlídková trasa vede prostředním a spodním patrem jeskyně.
 
 

Na co se připravit v jeskyních? 

Než se s dětmi vydáte do jeskyně, je dobré se nepodcenit přípravu na domácí půdě. A co tím myslím?
  • v jeskyních je zima, většinou se teplota pohybuje kolem 5 – 9 °C – teplé oblečení s sebou!
  • pod zemí je velká vlhkost vzduchu, všude to kape, teče, zkrátka je tu morko – nepromokavé bundy na sebe, na sandále tentokrát zapomeňte
  • vyčůrat předem! – zdá se to jako banalita, ale historku o čůrajícím chlapečkovi v Koněprusích číst nechcete (náš chlapec to naštěstí nebyl :-))
  • počítat s délkou prohlídky – máte děti, které nevydrží pár minut v klidu? Nebaví je výklad? Bojí se tmy? Tak si nechte jeskyně na pozdější věk. Z prohlídky se nedá odejít a je zbytečné trápit sebe, ostatní návštěvníky i průvodce nespokojeným či plačícím robátkem
  • na nic se nesmí sahat – ani jedním prstíkem, ani dvěma. Krasové útvary jsou velmi náchylné na jakékoliv fyzikální změny, včetně focení s bleskem nebo šmatlání ručkama. Nenechavé tlapičky schovat do kapes! Ani do vody se nesmí nic házet, žeano… Viz. spodní fotka, nenechavci jsou všude

Samotná prohlídka jeskyně Na Pomezí

Do jeskyně berou průvodci vždy v určených termínech 4x za hodinu tak, aby se jednotlivé skupiny nepotkaly. U pokladny je velká informační tabule s volnými termíny, takže si můžete ráno koupit vstupenky klidně na odpoledne. Zároveň je nutné počítat s tím, že v létě o víkendu je tu dost nacpáno a volné vstupy mohou být klidně až na prohlídku za hodinu i déle. 

Prohlídka jeskynního systému Na Pomezí trvá 45 minut, dostalo se nám všech informací o vzniku krasu, jeho objevení i zpřístupnění. Navíc je tu jeden stalaktit – Srdce – na který se může sáhnout a něco si přát.

S dětmi jsme absolvovali zatím jen Koněpruské jeskyně a i když se jim do jeskyně Na Pomezí nejdřív moc nechtělo, nakonec byly spokojení, poslechly si celý výklad a celkově celou akci zhodnotily velmi pozitivně.
Praktické informace: 
 
Délka: cca 390 metrů
Časová náročnost: prohlídka 45 minut
Náročnost: lehká
Vhodné pro kočárky: NE
Cena: dospělý 110 Kč, dítě 60 Kč, foťák (i mobil) 40 Kč
Web – TADY klik
  
Co Vy, berete děti do jeskyní? Vědí, jak se liší stalagmit, stalaktit a stalagnát?
 
 

FOLLOW ME TO INSTAGRAM

——————————————————————————————————————–
Toto není sponzorovaný článek
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Výlety / Jeskyně Na Pomezí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *