Výlety / NS Rejvíz – Mechové jezírko

Letošní léto nás žádná zahraniční dovolená nečeká. Na moře nás popravdě moc neužije a finance i volno si šetříme na zimu, to bychom s dětmi rádi vycestovali trochu dál 🙂 Protože i u nás je stále kam jezdit a co objevovat, na prázdniny toho máme naplánovaného dostatek. Po Orlických horách přišla na řadu další lokalita – Jeseníky. Jasně, je to z Prahy pár hodin auta, ale Priessnitz, lázně, hory a krásná krajina, to za to stojí.
První den po příjezdu do Jeseníků volíme jen něco kratšího a lehčího – naučnou stezku z Rejvízu k Mechovému jezírku. 

Rejvízské rašeliniště a Mechová jezírka 

Nejdřív pár „suchých“ dat k tomu, proč je rejvízské rašeliniště taková vzácná lokalita. Je to největší moravské rašeliniště vůbec, které vzniklo před 6 -7 tisíci lety a díky chladnému klimatu se uchovalo dodnes. Charakteristická je velmi vysoká hladina spodní vody a rozsáhlé porosty rašeliníku. Díky tomu, že je oblast přísně chráněná, vyskytuje se tu řada ohrožených druhů rostlin i živočichů. Několik rostlin a hmyzu (ostřice, rosnatka okrouhlolistá, šídlo rašelinné) se povedlo identifikovat i nám. Jádro rašeliniště tvoří Velké mechové jezírko, kde je hloubka rašeliny až 300 cm. Nedaleko leží i Malé mechové jezírko, to už ale kompletně zarostlo a je pro návštěvníky nepřístupné.

Cestu jsme začali na parkovišti v Rejvízu, za 60 Kč si tu můžete nechat auto na celý den. Dál se šlo pěšky po žluté. O oblibě téhle trasy svědčí obří množství domečků pro skřítky, které staví děti v lese. Nikdy jsem jich na jednom místě tolik neviděla, celá cesta jimi byla lemovaná. Pro děti zážitek, každý domeček musely prohlédnout.

Vstup do NPR Rejvíz začíná až po několika kilometrech v lese na dřevěném povalovém chodníku. Ten je tu kvůli nežádoucímu sešlapu návštěvníků a vede necelé 2 km až k Velkému mechovému jezírku. Z kraje chodníku je i dřevěná chatička, kde je potřeba zaplatit vstupné (dospělý 30 Kč, děti do 6 let zdarma, nad 6 let 20 Kč). Chodník je úzký, akorát na dva vedle sebe jdoucí lidi. Při naší návštěvě jsme potkali i několik kočárků a popravdě tohle, prosím, ne. Několikrát jsem musela přenášet děti přes rašeliniště mimo chodník, protože kočárku se nešlo vyhnout a vůle protijdoucích rodičů udělat místo pěším dětem byla nulová.

Do cíle! Velké mechové jezírko! 

Vrcholem naučné stezky je Velké mechové jezírko. U něj končí povalový chodník velkou „terasou“ s odpočívadlem a informační cedulí. Ač se to na první pohled nezdá, tohle rašelinné jezero je velmi cenou lokalitou, která se těší velkému zájmu vědců i turistů. V letní sezóně o víkendech tu bývá poměrně dost nacpáno.

Praktické informace:
 
Délka: cca 4 km
Časová náročnost: s dětmi cca 2 hodiny
Náročnost: lehká
Vhodné pro kočárky: ano, ale s velkými výhradami 
Vstupné: dospělá 30 Kč, děti nad 6 let 20 Kč, do 6 let zdarma
 
 
 
  

FOLLOW ME TO INSTAGRAM
——————————————————————————————————————–
Toto není sponzorovaný článek

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Výlety / NS Rejvíz – Mechové jezírko

  1. A tak já si dovolím trochu cenzury a poprosím příště o nereklamní příspěvky, ju? Ráda se podělím o své zkušenosti, ale reklamu od prodejců nee 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *