Čteme dětem / Bratři v poli

Jestli je nějaké pro mě nějaké dětské nakladatelství zárukou kvality i pro menší děti, tak je to pražská Běžíliška. Jejich poslání přesně vystihuje to, co charakterizuje trh s  (nejen) dětskou literaturou – kvantita převažuje nad kvalitou.

Naším cílem není ani masová produkce založená na laciné líbivosti, ani exkluzivní umělecká produkce určená labužníkům – chceme vydávat knihy pro nejširší spektrum čtenářů a chceme to dělat poctivě. Vlastně náš přístup rezonuje s přicházející touhou veřejnosti po kvalitních potravinách – v tomto přirovnání nechceme prodávat ani napodobeninu Coca-coly, ani nejvybranější sorty lanýžů, ale dobrá rajčata a chleba.

Další kniha, která nám z tohoto malého nakladatelství přišla pod ruku, je nádherně ilustrovaná jednohubka o velkém přátelství – Bratři v poli.
 
 
Název evokuje Bratry ve zbrani – dvojici na život a na smrt, přátelství, které překoná všechny trable a strasti. Takovýto vztah spolu navážou i hrdinové poslední knihy Jany Šrámkové – Dageš a Mapík. Než ale zjistí, že mít svého přítele, na které ho spolehnutí, je nade vše, čeká je ještě dlouhá cesta.

Kamarádi mezi klásky…

Bratry v poli není nikdo jiný než hraboš Dageš a sysel Mapík. Dageš je otrava nad otravy, všechny zlobí a provokuje, nikoho nemá rád a sežere všechno na co přijde. Jenže najedou zjistí, že už mu nezbyl žádný parťák do hry. Jediný, kdo se nenechá odradit, je dobrosrdečný Mapík. A tak si spolu hrají… Na hrdiny, na piráty, na Tróju, na kovboje, na kamarády… Vlastě na ty si hrát nemusí, těmi už se stali!
S příchodem podzimu Mapík víc než na hru myslí na jídlo. Žere, kyne a připravuje se na zimní spánek. Tady se musím znovu odvolat na knihu Zubr si hledá hnízdo. Vidíte ten rozdíl? 🙂 Že to jde i bez tukoňů… Když se Mapík konečně uloží ke spánku, Dagešovi  je smutno a teskní po svém příteli. I v zimě se o Mapíka stará – hlídá u syslí nory, nahrabe mu nad ní sníh jako peřinu a dokonce postavil i jejich sněhové podobizny. Ale jaro pořád nikde. Dageš ze vší té námahy nakonec usne.
Dageše ze spánku probudí pohublý Mapík s výkřikem „Ty taky pořád spíš“. Teď už zbývá jen se pořádně posilnit a vydat se za dalším dobrodružstvím.

Tak trochu jiná dětská ilustrace

Ilustrátorka Markéta Prachatická zvolila na dětskou knihu trochu neobvyklý styl – perokresbu v černých a šedých tónech. Ale ono to v kontrastu s barevným fontem (červená – léto, podzim, modrá – zima) funguje. Kresby jsou biologicky věrné a přitom pro dětského čtenáře zajímavé a líbivé. 
Komu by bylo jméno autorky Jany Šrámkové povědomé, nejspíš už četl překrásný příběh z Letné Dům číslo 226 nebo u nás velmi oblibenou Zuzu v zahradách (obě knihy s ilustracemi Andrey Tachezy).
O kvalitě Bratrů v poli svědčí i fakt, že byli letos nominovaná na Magnesii Literu za knihu pro děti a mládež. A i když vítězství získala kniha Transport na věčnost Františka Tichého, v silné konkurenci obstála výborně.
ŠRÁMKOVÁ, Jana. Bratři v poli. Ilustroval Markéta PRACHATICKÁ. Praha: Běžíliška, 2017. ISBN 978-80-906467-6-6.
Co se tu objeví dál? Jedeme dál na vlně přátelství, slupli jsme oba díly Mimi a Líza 🙂


FOLLOW ME TO INSTAGRAM
——————————————————————————————————————-
Toto není sponzorovaný článek

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Čteme dětem / Bratři v poli

  1. V měsíci věku miminka jsem dětem četla svoje knížky nebo noviny 🙂 Bylo jim jedno, co čtu, šlo jen o můj hlas. Později přišla na řadu leporela s tvrdými deskami a rýmovánky. Kolem roku už kratší příběhy, tak aby dítě udrželo pozornost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *