Pája a bleší cirkus

„Mami, von mi to bere!“ „Mami, vona mi to nechce půjčit!“ „Mami, ať mě nechá“!… Milé děti, asi mi z vás praskne hlava…

Nic nového pod sluncem pro vícedětné rodiče. Narozením dalšího člena rodiny se roztáčí kolotoč žárlení, naschválů, strachů, ale také společných lumpáren a skotačení. Všechno se změní, nastolují se nové pořádky a pravidla. To může zamotat hlavu i odolným jedincům, natož křehkým dětským dušičkám. Pro tyto případy vydala společnost SCIO pokračování edice Emušáci – Pája a bleší cirkus.

Emoční stabilita

Společnost SCIO, které v hesle “děláme vzdělávání jinak” a provozuje vlastní síť základních a nově i jednu střední školu, přišlo s projektem Emušáci, který pomáhá rozvíjet emoční inteligenci u dětí.

Emoční inteligenci lze chápat jako schopnost zvládání emocí a umění vcítit se do emocí ostatních jedinců.

Stručně řečeno, emočně stabilní jedinec je takový, který s klidnou hlavou dokáže řešit stresové situace a ještě se u toho empaticky vcítit do ostatních. Zní to jako sci-fi? Být emočně stabilní mám problém i já a to už mám blíž ke čtyřicítce než třicítce, ale přitom bychom tohle chtěli už od malých dětí. Ruku na srdce, kdo z dospělých někdy nežárlí, nemanipuluje, nedělá naschvály a „trucakce“ nebo se někdy nerozčílí? Takového mistra zenu bych někdy vážně chtěla potkat.

A pak z rodičů pod tíhou situace padají taková moudra jako „nevztekej se, nemáš proč“, „jestli nepřestaneš brečet, tak ti ještě přidám, ať máš důvod“ a „hodný holky/kluci tohle nedělají.“ Jak z toho ven? Jak pomoci vyrovnat se dětem s jejich emocemi? Právě k tomu mohou být rodinám nápomocni Emušáci.

Ferda, mouchy a ti druzí

Začalo to žabákem Ferdou a jeho kamarádkami – mouchami. Díky spojení s knížkou se situacemi, které se běžně vyskytují v životě dětí, vznikl skvělý a oceňovaný produkt. S úspěchem ho používá i školka, kam chodí náš mladší. Psala jsem o něm tady (KLIK) a ke knížce se občas doma vracíme, především k těm kapitolám s negativními emocemi.

Ferda se časem dočkal pokračování, které je určené pro starší děti ve věku 6 – 10 let. A letos novinkově se k žabákovi přidává nová parta – tou je opička Pája, její novorozený bráška Ferda a 4 malé blešky.

Tahle nová sada kopíruje Ferdu a jeho mouchy, najdete v ní:

  • knížku s 12 příběhy, doplňujícími otázkami pro děti a radami pro rodiče
  • plyšovou opičku Páju a muchláčka opičáka Františka
  • plátěný pytlík se 4 plyšovými blechami

Pája a bleší cirkus

Opička Pája má svůj spokojený dětský život, milující rodiče i prarodiče, kamarády ve školce a nic jí vlastně nechybí. Jenže pak jí rodiče prozradí novinku, která otřese celým jejím vesmírem – brzy bude mít brášku nebo sestřičku. Budou mě mít rodiče ještě rádi? Bude si se mnou maminka ještě hrát? Otázky, které dřív nebo později proletí hlavou každému staršímu sourozenci.

Na příchod mladšího sourozence se nejde nikdy pořádně připravit. Můžeme s dětmi mluvit od rána do večera o tom, co je čeká, co se změní a jaké to bude, ale realita je úplně jiná. Takhle to má i malá Pája – v knize sledujeme její pocity od maminčina těhotenství, přes rychlý odjezd do porodnice, sžívání se s miminkem až po společné lumpárny a zjištění, že mít bráchu není taková hrůza.

Příběh Pájy a Franty doprovázejí malé blechy – Nevšímalka, Strašpytlík, Parťák a Příšerka, které Páje do ouška šeptají svá vlastní moudra a občas jí nabádají k pěkným neplechám.

Na knize spolupracovali dětští psychologové, můžete se těšit na pěknou emoční nálož, možná i pár „AHA“ momentů a hlavně velmi jasný pohled do dětské mysli. I když my máme období čekání na miminko a dlouhé měsíce sžívání za sebou, v mnoha situacích jsem se viděla a vzpomněla jsem si, jak u nás probíhaly žárlivé záchvaty, návrat k miminkovským zlo/zvykům, vztek, když mimino řve a vyžaduje kojení/přebalení/uspání. Pája a bleší cirkus pomůže dětem rozklíčovat a konkretizovat emoce, vyznat se v nich a navést je správným směrem.

Mám jedno velké doporučení ke knize – až se vám dostane do ruky, nečtěte jí večer před spaním. Každá kapitola je pro děti náročná, vybízí k diskuzi, společnému vyprávění, rodičovským přiznáním a nebude se po ní dobře usínat. Je potřeba všechny informace z ní vstřebat a nechat usadit.

Členění kapitol je stejné jako u Ferdy – máme tu pohádkový příběh věnovaný konkrétní emoci – blešce a k tomu rady a tipy pro rodiče, návrhy na další aktivity nebo doprovodné otázky v textu přímo dětem na tělo. A tady pozor, jestli si myslíte, že svoje děti znáte, tak vás velmi rychle vyvedou z omylu. Sama jsem byla překvapena, jak některé zdánlivě banální situace děti řeší a jiné, které zavání sourozeneckou bitvou, přejdou bez povšimnutí. Otázky jsou tak šikovně formulované, že se možná dozvíte i něco, co byste raději slyšet ani nechtěli 🙂

Pro děti i jejich rodiče

Sada Pája a bleší cirkus není jen pro děti, ale i pro všímavé rodiče, kterým může v mnoha nepříjemných situacích pomoct je vyřešit bez poražených. K ditěti je přistupováno jako k partnerovi, žádná emoce není špatná a místo k rychlému uklidnění situace nabádá k hledání příčin a společnému řešení. Sourozenecké sváry, obavy ani žárlivost kniha nebagatelizuje, ale respektuje.

Kolektiv autorů se nevyhýbá ani takovým nepříjemným tématům, jako je rozvod rodičů, ztráta pozornosti nebo první den ve školce. Pro děti to jsou velmi těžké situace a v knize Pája a bleší cirkus mohou rodiče najít vlastní řešení, jak se k těmto tématům postavit.

Většina rodičů nejspíš dokáže pochopit, že se starší dítko s příchodem sourozence může cítit odstrčené, zcela iracionálně křičí a vybuchuje nebo se vrací zpět k miminkovským „zlozvykům“. Stejně jako potřebují uklidnit děti, občas i rodičům pomůže, když je někdo poplácá po zádech a řekne jim kouzelnou větu „je to jen období“. Prošla jsem si tím také, když se narodil Téčko a Éčko se najednou začala počůrávat a chtěla nosit pleny. Tenkrát mi to připadalo jako konec světa, nyní po pěti letech se musím jen usmát, jakého velblouda jsem z tohohle komářího problému dokázala udělat.

Takže pokud si nejste jistí ve svých rodičovských kramflecích, Pája a bleší cirkus má potenciál pomoct najít stabilitu celé rodině. Třeba i pomocí společného čtení nebo zavedením rituálů. Vždyť jak se v knize píše,

sourozenecký vztah bývá ten nejdelší, který v životě máme. Tak o něj stojí za to pečovat a nepodělat to hned na začátku.

A bude soutěž!

Stejně jako v případě Ferdy a jeho much, i tentokrát jsem dostala jednu celou sadu Pája a bleší cirkus pro vás do soutěže! Takže sledujte web, Facebook i Instagram, příští týden to spustím. A bude to rychloakce, aby Pája stihla dorazit do Vánoc 🙂


Jedná se o sponzorovaný článek společností SCIO

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *