Výstava / Leporelo

Praha má mnoho krásných výstavních prostorů – Veletržní palác, Náprstkovo muzeum, Villu Pellé (alias Villu Vilekulu jak říkají děti) nebo Muzeum Kampa. Nevšední zážitek si ale odnesete z návštěvy podkroví Malostranské besedy, kde se do začátku prázdnin nachází výstava Leporelo. Tu pro malé i velké návštěvníky připravili společně Malostranská beseda, GUD – Galerie umění pro děti a Albatros.

Pocta Rudolfu Lukešovi

Prostorové pop-up knihy českého výtvarníka Rudolfa Lukeše v šedesátých letech obletěly svět, jen u nás se kvůli tehdejšímu režimu vydávat nesměly. Proto je výstava Leporelo skromnou poctou těmto krásným knihám, které se díky Albatrosu konečně dočkaly zaslouženého českého vydání a našly si cestu do mnoha dětských knihovniček.

Hned v úvodu galerie je právě jedno obří leporelo vystaveno, děti na něm mohou prozkoumat, jak funguje tohle prostorové kouzlo, kdy postavy „vykouknou“ ze stránek knihy a ještě se hýbou. Originály leporel, které zapůjčila autorova dcera Bára Lukešová, jsou společně s dalšími exponáty ukryty ve skleněných vitrínách, které tvoří slovo „LEPORELO“. Jiné vitríny v galerii nenajdete, zbytek výstavy je určen k hraní, čtení, odpočívání i vymýšlení vlastních příběhů.

Pro hravé děti

Děti předškolního i mladšího školního věku mají dostatek prostoru pro vlastní zábavu. Na Meotaru mohou vymýšlet a promítat vlastní příběh, skládat postavy podle ilustrací Václava Čtvrtka nebo svést polštářovou bitku ve čtecí zóně.

Unavená těla se mohou složit na fatboye u bohaté knihovny, kterou Albatros vybavil těmi nejlepšími leporely, která nesou jejich logo. Kromě již zmiňovaných knih Rudolfa Lukeše jsou tu všechny klasiky mého dětství, které jsou doplněné i novějšími knihami jako např. Rok v lese a Rok v zahradě. Trochu mi tu chyběly dvě leporela, která jsem si zamilovala já jako dítě a Albatros je letos znovu vydal – Kam se schoval nůž a Domeček plný koleček. Škoda, že děti už těmto knihám odrostly, hned bych jim je koupila 🙂

Víkendové workshopy

Pokud do Malostranské besedy zavítáte o víkendu, kromě většího množství návštěvníků tady můžete i narazit na lektorku z GUD. Každou neděli zde probíhají tématické workshopy pro děti věkové kategorie 4 – 7 let. Z vlastní zkušenosti vím, že kreativních dílen pro takhle malé děti zrovna moc není, takže nedělní návštěva na Leporelu se vyplatí.

Výtvarnému koutku můžu vytknout jeho totální chaos v době naší návštěvy (čtvrtek odpoledne). Všudepřítomné rozházené pastelky, odstřižky, nůžky i papíry se nám s dětmi povedlo trochu uklidit. Ale bohužel se nám nepovedlo dopátrat se ořezávátka na tu většinu tupých pastelek, ani slibované šablony na výrobu pop – up papírových zvířat. Obě děti si ve výtvarných činnostech libují, tohle byl pro ně jediný škraloup na celé výstavě.

Genius loci Malostranské besedy

Kromě krásné výstavy se na Leporelo vyplatí jít i kvůli lokalitě, kterou si užijí hlavně rodiče a milovníci Prahy. Nádherné dřevěné podkroví domu na Malostranském náměstí má svoje silné kouzlo, z oken je vidět na střechy Prahy a je velmi jednoduché představit si, jak to venku asi vypadalo za minulých dob. Bohužel se střešní vyhlídkou tentokrát nepočítejte, vstup do štítu galerie je uzavřen.

Leporelo jsme navštívili ve složení 2 matky a 4 děti ve věku 2 roky, 4 a skoro 7 let. Oba kluci čtyřleťáci si výstavu užili rozhodně nejvíc, i když většinu času jim zabrala polštářová bitka v jednom ze zákoutích galerie. Naše školačka se věnovala hlavně tréninku čtení a prohlížením pražských střech z okna.

Výstava Leporelo je krásnou poctou tradičnímu knižnímu řemeslu, které se povedlo zacílit na děti do věku cca 7 let. Užijí si ale hlavně ti mladší, kteří tu mohou strávit hraním krásnou hodinku. Na půlden tahle výstava určitě není, ale jako zpestření komplexnějšího plánu v centru Prahy poslouží báječně. My ji spojili s cestou na zmrzlinu do Angelata a hřištěm na Petříně, nakonec z toho bylo krásné a slunné odpoledne.

Praktické informace

KDE: Galerie Malostranské besedy, Malostranské náměstí 35/21, Praha 1
KDY: do 30.6., denně 10 – 18 hodiny
ZA KOLIK: dítě 70 Kč, dospělý 130 Kč, rodinné vstupné 360 Kč
WEB: zde – klik

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *