Výstava / Co by se stalo, kdyby …

… kdybychom nešly na výstavu Daisy Mrázkové do Villy Pellé? Přišly bychom o velmi krásnou, zajímavou a inspirativní expozici a neméně zajímavou a do detailu dotaženou „půdní“ dílnu.

Když jedno dítě marodí s angínou, druhé z toho většinou vyjde jako král. Éčko na týden omluvená ze školky, protože jsme měli být na horách, Chlap přes zimu nepracuje, takže jsme na děti dva. Z toho plyne kompletní servis pro děti a víc volného času pro mě 🙂 No a protože včera byla Éčko v Jizerkách lyžovat a zítra jde bruslit, dnešek byl čas odpočinku. A trocha kultury přece neuškodí.

Královna dětské ilustrace Daisy Mrázková

Představovat Daisy Mrázkovou je nejspíš dost zbytečné, tak jen letem světem … Malířka, ilustrátorka, autorka více než desítky dětských knih – Haló, Jácíčku, Můj medvěd Flóra, Slon a mravenec, Písně mravenčí chůvy, Co by se stalo, kdyby … A velká průkopnice „bilderbuchu“ pro děti.

Výstava ve Ville Pellé je jedinečnou přehlídkou nejen jejích výtvarných děl včetně abstrakcí, ale i ilustrací z dětských knih. Daisy nás vzala do svého snového, laskavého a barevného světa plného lásky, šumění stromů, přátelství, krásy a velkých hodnot. Nesmí chybět ani medvěd Flóra a plyšoví přátelé. Takže děti rozhodně s sebou, pokud znají alespoň část autorčiny dětské tvorby, užijí si výstavu dvojnásobně.

Dílna pro děti ve Ville Pellé

Galerie Villy Pellé je jeden z mých nejoblíbenějších výstavních prostorů vůbec. Vzdušný, světlý a přitom s tak historickým srdcem. Výstava zabírá obě patra vily a v krásném půdním prostoru je umístěna dílna pro děti. V pokladně si rozhodně kupte útlé pracovní listy, Éčko je využila jak při prohlížení, tak na půdě při tvorbě vlastní knihy.

Po prohlédnutí výstavy jsme musely ještě dát dílnu. Tady nechybí nic ke tvorbě vlastního knižního příběhu – psací stroje, razítka, pastelky, fixy, materiál na koláže. Každý si může vytvořit své vlastní soukromé dílko. A kdo je znaven, může složit tělo do polštářů u krátké animované smyčky.

Praktické informace:
Kde: Villa Pellé, Pelléova 10, Praha 6
Do kdy: 28. 1. 2018
Za kolik: dospělý 90 Kč, děti 60 Kč, pracovní listy 15 Kč

Co je to Budoucno? 
Budoucno, to je… to je… to je takový čas, víš, který se před tebou sám od sebe kutálí… nemusíš ho nikdy dohonit, nechceš-li…
To je výhodné, řekla Veverka.
To bych řekl. Já osobně, Veverko, mám Budoucno strašně rád! Já vlastně skoro všechno (kromě některých všedních maličkostí, jako například jít na jahody) nechávám na Budoucno!
Kromě na jahody…?
Ano, takové maličkosti se můžou udělat hned.
Tak pojďme, řekla Veverka.

Úryvek z knihy Haló, Jácíčku

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Výstava / Co by se stalo, kdyby …

  1. Moc děkuji. Přijde mi, že ve Ville se fotí samo, tak krásný a světlý prostor… Pracovní listy nám dávala slečna pokladní, měla je dané na stole hned u pokladničky. Kdyby jsi je chtěla, můžu ti je nascanovat a poslat mailem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *