Raketou za hranice strachu

Třináctka je pro leckoho spojená se smůlou a strachem, nedejbože pokud tohle datum připadne na pátek. Rázem se z něj stává černý den provázený katastrofami na každém kroku. Třinácté číslo časopisu Raketa čelí velké výzvě – čelit strašidlům, pověrám a strachu celkově a celé tohle téma přiblížit dětem tak, aby se pokusily svým obavám postavit a ještě se u toho pobavit.

Časopis Raketa pro všechny nebojsy

Tohle konkrétní vydání nám přistálo ve schránce v ten nejlepší čas. Máme doma exemplář jednoho velmi citlivého dítěte, které potřebuje být stále ujišťováno o naší lásce, má strach z odmítnutí, neúspěchu, nových a neznámých věcí, cizích lidí. A i o těchto méně viditelných formách strachu je rakeťácká třináctka.

Hned na začátku balónek Hubert vypráví o tom, co to vlastně strach je, kde vzniká a jak se projevuje. A hlavně nabádá k rozhovorům o strachu, ke svěřování a k tomu, aby se nikdo nenechal strachem manipulovat.
„Někde jsem četl, že lidé strach odjakživa zneužívají jako nástroj moci. To je ovšem pěkná srabárna. Četl jsem také, že se nikdy nemáme nechat druhými zastrašovat! Nikdo nemá právo využívat můj strach ve svůj prospěch!
 
Citace výše je právě z tohoto výtisku Rakety. Platí nejen pro děti, ale hlavně pro dospělé, obzvlášť v předvolebním čase…

Kdo si hraje, nezlobí

Hravá část obsahuje například upírské hledání rozdílů, čarodějnic, muchomůrek či kostlivců nebo hru ve strašidelném vlaku Pandolíno, ke které stačí jen kostka a figurky. Pro koho by to bylo málo, může si zahrát na zombíky nebo na vysosanou 🙂

Skvělá je dvojstrana s deseti tipy, jak  překonat strach. Pro děti, které jsou citlivější a bázlivější obsahuje skvělé rady, jak se zachovat v situaci, kdy mají z něčeho strach a získat větší sebedůvěru. Myslím, že se v tom najde i leckterý dospělý.

A aby to překonávání vlastního strachu bylo trochu fajnovější, je potřeba vyrobit si vlastní amulet. Jak na to je popsáno v krásném návodu.

Kdo se rád pohybuje v kuchyni, může si upéct třeba skořicové netopýry, uvařit poctivou česnečku proti upírům nebo posvačit „zubajdy“. Opět se mi potvrdilo, že Raketa je časopis tak nadčasový, že se vyplatí schovávat si ho v knihovničce a  k výtiskům se vracet.

Časopis Raketa vydává nakladateství Labyrint. Roční předplatné 4 čísel stojí 356 Kč včetně poštovného. Předplatné je možné objednat ZDE

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *