Jak to chodí na Otevřené výtvarné herně v Národní galerii

S přicházejícím podzimem se dětem vrátila jejich oblíbená aktivita – pravidelné každotýdenní výtvarné herny ve Veletržním paláci. Mé odpovědi na jejich nekonečné dotazy „kdy už půjdeme na výtvarku?“ dostaly reálný rozměr. 
Z impulsu mailových dotazů a serveru Ověřeno rodiči (kde mě nově také najdete), vzniklo tohle shrnutí o tom, jak to ve Veletržním paláci vlastně chodí.
Poprvé jsem na výtvarnou hernu vzala Éčko ve třech letech, když jí skončily montessori pracovny a oběma nám chyběla pravidelná aktivita. Hned při první návštěvě výtvarné herny ve Veletržním paláci z toho vznikla láska jako trám a tak máme před sebou už třetí sezónu. Bude to období nostalgické, Éčko příští rok čeká přesun do ateliéru pro školáky, tak doufám, že si poslední štaci v hernách pořádně užije. Za rok už bude mimo můj dosah pracovat na svých vlastních malých uměleckých dílech a instalacích.

O co jde?

Celý koncept výtvarné herny je založen na přiblížení umění (nejen výtvarného) a různých uměleckých technik dětem. Je to místo, kde mohou rodiče s dětmi společně tvořit a hrát si bez omezujících pravidel.

Na každý týden je připraveno nové téma, které je inspirováno konkrétním umělcem nebo výtvarným směrem. V minulých ročnících to byl například impresionismus, surrealismus, kubismus nebo herna věnovaná Janu Zrzavému, Jiřímu Trnkovi, Aj Wej-wejovi či umělcům zaměřujícím se na recyklaci. Všechny témata mají jedno společné – umělecká díla, na která se aktuální herna orientuje, se nacházejí ve sbírkách Národní galerie a většinou jsou vystavena přímo ve Veletržním paláci.

Na hernách se střídají více či méně obvyklé výtvarné techniky. Není to je kreslení a malování, ale i vytváření koláží, stavění panoramat, práce s hlínou, stínohra, frotáže, výroba vlastních instalací či loutek, hra se světly, tisk či plstění. Fantasie nemá hranice a ruku na srdce, kdy má dítě možnost vyzkoušet si například základy linorytu, sítotisku nebo beztrestně stříkat barvu na zeď…

Vždy je připraveno 5 – 6 stanovišť s různými aktivitami. K dispozici je dostatek materiálu a 2-3 lektoři, kteří jsou ochotni poradit a pomoci. Vše je přizpůsobeno potřebám dětí tak, aby danou techniku zvládly s případnou pomocí i menší batolata.

Kde se to koná?

Otevřenou výtvarnou hernu můžete navštívit každý týden přímo v Národní galerii ve Veletržním paláci v Holešovicích. Stačí nasednout na tramvaj č. 6 nebo 17 a vystoupit na stejnojmenné zastávce. 
Oproti minulým rokům zaznamenala herna letos jednu výraznou změnu, tou je přestěhování se do nového prostoru. Ateliér, který byl využíván doposud, byl obrovská světlá hala, s velkými luxferovými okny, které dodávaly příjemné rozptýlené denní světlo. Celé místo bylo vzdušné, nečlenité a kompaktní, takže na děti bylo vidět ze všech míst. A protože v tomto prostoru se momentálně instaluje výstava Františka Skály, bylo nutné přesunou hernu do jinam. 
Na první herně nového školního roku jsme mohli vyzkoušet ateliér nový. Ten se nachází v prostoru hned za šatnou. Bohužel postrádá jakékoliv přirozené světlo, není tu ani jedno okno a veškeré osvětlení je zajištěno pouze lampami a reflektory. Celý prostor je rozdělen na dvě samostatné části, v první jsou umístěny výtvarné aktivity, druhou částí je chill out zóna s kobercem, sedáky, gaučem, přebalovacími podložkami a toaletami. Sem se mohou děti uchýlit k odpočinku a nerušit tak ostatní, kteří ještě pracují. Výtvarná část je přepážkami rozčleněna na různé kouty, ideální schovávačky pro neposedná batolata 🙂 Doufám, že si na nový ateliér zvykneme, i když v létě přechod tmavá herna – přímé slunce nebude příliš příjemný.

Kdy se to koná?

Všechny herny je možné navštívit každý týden (mimo prázdnin) ve středu 15:30 – 16:45 a ve čtvrtek v 10:15 – 11:30 a 15:30 – 16:45. Končí se většinou poslední týden v květnu a začíná na konci září.
Z vlastní zkušenosti mám vypozorované, že dopolední termíny navštěvují většinou mladší děti do tří let, které ještě nechodí do školky. Odpoledne se naopak potkáváme se staršími dětmi, které jdou ze školky přímo na výtvarnou hernu. Volím tedy většinou odpolední termíny, protože obě moje děti mladší batolata aka „neřízené střely“ občas ruší při práci.

Pro koho je to určené?

Herny jsou primárně zaměřené na děti od 18 měsíců do 6-ti let. Školáci pak maji možnost přihlásit se do výtvarných ateliéru pro děti v rozmezí věku 6 – 8 let. 

Co za to?

Vstupné na každou hernu činí lidových 60 Kč za člověka staršího 18 měsíců. Což mi přijde za 90 minut sofistikovaného programu neskutečně málo. V ceně je veškerý materiál a navíc i vstup do příslušné expozice Veletržního paláce! Stačí kustodům ukázat vstupenku a nahlásit, že jdete z výtvarné herny. Oni už vás nasměrují do příslušného patra. Já s dvěma dětmi tak zaplatím 180 Kč a kromě výtvarky máme možnost prohlédnout si výstavu, které je aktuální herna věnovaná. Samostatný vstup do expozic stojí 250 Kč a to se vyplatí 😀 
Vstupné se platí na pokladně jednorázově bez nutnosti předplatit si celý rok nebo semestr. Tím se vyhnete propadnutým hodinám v době, kdy je dítě nemocné nebo mimo Prahu.

Plusy

  • inspirující prostředí
  • originální koncept
  • různorodé a netradiční výtvarné techniky
  • respekt k potřebám a zájmům dítěte
  • spousta nových informací o umění nejen pro děti, ale i pro rodiče 🙂
  • každý týden jiné téma 
  • dobrá dopravní dostupnost
  • nízká cena bez nutnosti platit na celý semestr dopředu
  • vstup do expozice zdarma
  • úžasné a vstřícné lektorky
  • kavárna Café Jedna přímo ve Veletržním paláci

Mínusy

  • vysoká návštěvnost
  • pouze tři termíny ve dvou dnech

Tímto bych velmi ráda poděkovala všem lektorkám a lektorům – Kláře Hruškové Smyczkové, Báře Škaloudové, Míše Trpišovské, Šárce Matouškové, Hance Dočkalové, Idě Muráňové a Blance Kafkové a Martinovi Hrubému za jejich entusiasmus, fantasii, nekonečnou péči a trpělivost, po kterou se mým dětem už téměř tři roky věnují. Bez nich by výtvarné herny nebyly ani z poloviny tak báječné jako jsou teď. DÍKY!!!



Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *