Čteme dětem / Listonoš vítr

Svátky jara za námi, venku všechno v plném květu… Ideální čas na tip na podzimní knihu 🙂 Nikdo si nemusí ťukat na čelo, kdo dočte nebo dolistuje na konec, dozví se, proč je tu dnes zrovna Listonoš vítr od Radka Malého.



Poetický svět Radka Malého

Kdo občas sleduje udílení cen Magnesia Litera, nebude mu jméno Radka Malého neznámé. Tento překladatel z němčiny, vysokoškolský profesor a autor (nejen) dětských knih je držitel dvou ocenění. První za básnickou sbírku Větrní (Petrov, 2005) a druhou Literu získal právě za knihu Listonoš vítr (Albatros, 2011).  Jeho básně najdete i ve Šmalcově abecedě (Baobab, 2005), nádherné bajky s názvem Příhody matky Přírody (2014) vydal pod hlavičkou Meandru, u nakladatelství Běžíliška mu vyšlo překrásné leporelo Devět plchů v pelechu (2016). Já osobně jsem si nejvíc oblíbila jiné dvě jeho knihy – pohádkový příběh František z kaštanu, Anežka ze slunečnic (Meander, 2006) a veršovanou klasiku H. CH. Andersena Malenka (Paseka, 2018). Všechny knihy Radka Malého spojuje nevšední cit pro jazyk, velká lyričnost a snová atmosféra. Čtení jeho publikací vám rozšíří nejen obzory, ale i slovní zásobu.

Spojení uznávaného básníka a oceňovaného výtvarníka

Podzimní básnická sbírka Listonoš vítr je sama o sobě kniha, ke které se budete chtít často vracet. Pro její atmosféru, jazykovou hravost, melodičnost a ilustrace. První polovinu „co mi šeptal vítr“ uvádí klasická básnička Zavírám, zavírám les a je určena hlavně dětem. Jednoduché a srozumitelné rýmy vyprávějí podzimní příběhy s lehkostí babího léta. Takový podzim by chtěl zažít každý… hravý, plný poletujícího listí, spadaných kaštanů, slunce i krátkých kalhot.

Druhá polovina knihy „a co mi přinesl“ už svojí náladou i barevností připomíná pozdní podzim, vůni pečených brambor i tlejícího listí. Hravost a lehkost nahrazuje chlad, smutek a příprava přírody na zimu. Cítíme zimu, která zalézá za nehty, šedivá rána a i svetry vonící ohněm, které je potřeba přitáhnout blíž k tělu.

Stejně jako Radek Malý dokáže svými slovy i teď na jaře vykouzlit v myšlenkách podzimní  náladu, ilustrátor Pavel Čech vás rovnou posadí do kaštanové slupky a odnese do parku plného spadaného listí, pavučin i mlhy. Rukopis Pavla Čecha je natolik specifický, že jeho snové ilustrace poznáte mezi tisíci na první pohled. Jeho láska k zarostlým zahradám, oprýskaným zdem, toulkám v parcích i zrezavělým klíčovým dírkám je zřetelná v každém tahu. Ne nadarmo Listonoš vítr získal v roce 2012 prestižní ocenění Zlatá stuha za beletrii pro děti.

Překvapení na závěr

A teď ještě vysvětlení, proč v době, kdy kvetou tulipány a šeříky, pěji ódu na podzimní park. Kniha Listonoš vítr se konečně dočká dotisku! Po několika letech, kdy byla tato kniha de facto v běžné prodejní síti nesehnatelná, ji Albatros letos v květnu vydá znovu. 

Listí se pálí.

Někde v dáli 

den šera už má nalito.

Tady by listonoše hnali!

Pálí se listy.

Voní to.

Sklizená pole ptáčky vábí

a vůbec různé bytosti,

tak scházíme se s přáním,

aby nás nespálil mráz lítosti.

Veverky, celé zadýchané,

s oříškem běží, s žaludem.

Než vyrostou z nich stromy, pane,

my už tu třikrát nebudem.

Na zídkách kočky. Hledí z výšky

na prázdné mokré ulice.

Jak, bráško, poznáš z téhle knížky,

zda škrábne, či se tulit chce?

MALÝ, Radek. Listonoš vítr: (co přinesl a co mi šeptal). Ilustroval Pavel ČECH. V Praze: Albatros, 2011. ISBN 978-80-00-02697-8.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *