Jarní aktivity pro děti

Minulý týden mi do práce přišel email od Montessorihracky.cz s prosbou o zapojení do jejich projektu „Green April“ a sdílení ebooku s tipy na aktivity pro děti. Téhle nabídce nešlo odolat a se svolením jí přesdílím i sem.

My a jarní aktivity

Přiznám se, že čím jsou děti starší, tím víc flákám nějaké cílené vyrábění nebo aktivity. Spíš jim nechávám volnou ruku a čekám, co z nich vyleze. Snažím se příliš nezasahovat do procesu, ať se kreativně vyjádří samy. To samé platí i pro venkovní zábavu. Jakmile se oteplí, trávíme každý den společně co nejvíc času venku, je jedno jestli v parku, na hřišti nebo někde na výletě. Ve svém věku 7 a 4,5 mají už vlastní zájmy a průzkumnické potřeby, na nějaké mnou naplánovanou zábavu mi většinou z vysoka prdí.

Velikonoce za dveřmi

Je ale několik každoročních témat, které nevynechávám a opakujeme. I když jsou většinou spojené s Velikonoci, symbolicky tím vítáme jaro. Letos opět nevynecháme stálice jako je výroba vajíčkových zápichů do květináčů, závěsné ptáčky z kartonu a vlny, osení či společné pečení mazanců a jidášů. Tady už jsem si jistá v kramflecích a můžu si hrát na matku-superhrdinku, co sype nápady na nevlídný víkend z rukávu.

Inspirativní ebook

22. dubna se celosvětově slaví Den Země, do kterého se zapojuje mnoho subjektů. Od městských částí, škol i korporátů až po lokální ekologické obchody či facebookové spřízněné skupinky. Na Montessorihracky.cz to pojali trochu jinak a mimo Dnu Země oslavují celý měsíc jako „Green April“. A v rámci něj nabízejí ke stažení zdarma ebook s ekologickými aktivitami pro děti. Popravdě většinou mě podobné ebooky nechávají chladnou a jsem velmi obezřetná při jejich stahování. Většinu tipů na vyrábění s dětmi znám, na jiné jsou potřeba speciální výtvarné potřeby, které se mi nechce kupovat a jiné mi přijdou naprosto uhozené a zbytečné. Jenže u ebooku Montessorihraček mi upadla čelist na stůl. Tohle je jiná liga než patlání se s ruličkami od toaletního papíru a setí osení, i když to tam v trochu jiné podobě najdete taky.

Zdroj
Zdroj

Montessori aktivity pro různé věkové kategorie

A co mě tedy tak zaujalo? Například stavba několika druhů hmyzích domečků, výroba květinových záložek či vlastního recyklovaného papíru, skládání květinových mandal, vyplétání květinových obrázků, pokusy s erozí a čištěním vody, přírodní mobily nebo koloběh vody v zipovém sáčku. Líbí? Láká? A to je jen zlomek návodů, které v ebooku najdete.  A nejlepší na tom je, že u drtivé většiny si vystačíte s tím, co máte doma nebo najdete v přírodě. Žádné nakupování a obíhání výtvarných potřeb, ale recyklace a používání již koupeného.

Zdroj

Kde si můžu ebook stáhnout?

Nejdůležitější otázka – kam pro tuhle dávku inspirace? Stačí stáhnout přímo ze stránek Montessorihracky.cz – TADY KLIK – a už si jen vybrat, s čím začít. Když se u toho vyfotíte a vložíte na svůj Instagram fotku s  #zelenyduben#greenapril#montessorihracky#denzeme2019, můžete vyhrát voucher do eshopu v hodnotě 1000 Kč, to už je slušná částka.

Zdroj

Tak my jdeme něco tvořit, naše výsledky budu určitě vkládat jak na Instagram, tak i na Facebook. Stahujte, sdílejte, šiřte myšlenku Montessori a ekologie dál a udělejte si pro sebe vlastní „zelený duben“.

„Jak často duše člověka, zejména v dětství, strádá, protože jí není umožněno být v kontaktu s přírodou.“

Maria Montessori 


Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Jarní aktivity pro děti

  1. Květinové záložky nás moc zaujaly, ale využili jsme nápad až v červnu, kdy má naše babička narozeniny. Moc se jí dárek líbil a nám jeho vyrábění. Takže moc děkujeme za inspiraci 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *