Čteme dětem / Víš, kde jsou děti stromů?

Slyšeli jste už o knihách Tajný život stromů, Citový život zvířat nebo Tajná síť přírody? Když tyhle dvě velmi zajímavé knihy vyšly, proletěly se superlativy mými sociálními sítěmi jako blesk. Díky těmto dvěma ekologickým populárně naučným knihám se ke mě dostal německý autor Peter Wohlleben. Se svoji knihou Víš, kde jsou děti stromů se přesunul od dospělých čtenářů na ty nejmenší.

Z lesa rovnou ke klávesnici

Sama postava autora Petera Wohllebena, která vystupuje v knize, stojí za několik řádků. Milovník přírody, vystudovaný lesník, úředník zemské lesní správy, ekolog a hajný, tak by se dal shrnout jeho profesní život. Jako velký propagátor udržitelného lesnictví a vedoucí lesní akademie často přednáší a publikuje odborné texty. Díky nim v sobě objevil radost z psaní a první populárně naučné knihy na sebe nenechaly dlouho čekat. Jeho díla se velmi záhy staly bestsellery a Peter Wohlleben se dnes řadí mezi mimořádně úspěšné autory.

Se svoji prvotinou pro děti si dal na čas, půvabná kniha pro nejmenší Slyšíš, jak mluví stromy (nakladatelství Kazda) se dostala na české pulty v roce 2017. O rok později ji následovala ve stejném nakladatelství další s názvem Víš, kde jsou děti stromů?, kterou bych vám dnes ráda představila.

Všechna zvířata i rostliny mají svoji rodinu

Autor do knihy přenesl sám sebe, z Petera se stal počeštěný hajný Petr. Ten se setkává se smutným veverčákem Píťou, který touží po své vlastní rodině. Petr mu vysvětlí, že každý v přírodě má někde své rodiče, dokonce i stromy žijí společně se svými dětmi… Tak začíná jejich společná dobrodružná cesta, ve které se setkávají s různými formami rodin, která se v lese vyskytují. S housenkami a motýly, vlčicí s mláďaty…

Udržitelné lesnictví v praxi

Ekologie v knize vyskakuje z každé strany, naštěstí nikterak násilně, ale bez balastu. Petr a Píťa v lese narazí na těžkou lesnickou techniku na kácení stromů, která se v hospodářských lesích běžně používá. Jako protiklad k technice je postaveno stahování dřeva z lesa koňmo. Jelikož jsem strávila 3 semestry na Fakultě životního prostředí, vím, že není nic takhle vyhraněně černobílé a bez těžké techniky se v lesích dnes opravdu neobejdeme, v knížce to naštěstí nepůsobí jako přemršťěná ekologická agitka.

Aby kniha měla dobrý konec, jak se od ní čeká, Petr s Píťou najdou děti stromů, což jsou samozřejmě náletové semenáčky. I v této knize platí zlaté pořekadlo – cesta může být cíl. Nejde tu o finální výsledek, ale o to, ukázat dětem, jak komplexně funguje lesní společenství, jak jsou na sebe vzájemně napojené ekosytémy a jak lehce může vzniknout disklimax. 


Kniha pro nejmenší čtenáře

Sice v knize nechybí  pohádková nota – mluvící veverka, personifikovaná zvířata – zároveň se autor striktně drží biologických faktů. Za to velký dík! Na trhu je velmi málo beletristických knih, které by se vyhýbaly bajkovým a pohádkovým klišé a opravdu se držely skutečnosti. Ve Víš, kde jsou děti stromů se autor naopak nebojí destigmatizovat např. vlky. Už žádná zašitá břicha a sežrané babičky, zde autor veverčákovi vysvětluje, že od vlků v přírodě nebezpečí nehrozí, naopak se vlci lidí straní a bojí se jich.

Ilustrátorka Stefane Reichová s Peterem Wohllenbenem spolupracovala už na jeho prvotině pro děti Slyšíš, jak mluví stromyobě knihy se společně velmi vhodně doplňují. Nicméně jejímu stylu ilustrací jsem nepřišla na chuť, i když sám autor si je dost podobný 🙂 U knih, které jsou primárně vystavěné na biologii, preferuji ilustrace, které jsou co nejvěrnější originálu. Na rozdíl ode mě ale menší děti budou spokojené, jednoduché celostránkové ilustrace se zakomponovaným textem nabízí dostatek detailů k prohlížení a následnému vyprávění.

Malé množství textu dělá z Víš, kde jsou děti stromů ideální knihu pro nejmenší děti i začínající čtenáře v první třídě. Jednoduchá větná skladba a doprovodné ilustrace pomáhají k pochopení textu a nízký počet stran motivuje děti k samostatnému čtení. Kdo by se nechtěl pochlubit, že sám zvládnul přečíst !celou! knihu?

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji Knihcentrum.cz a nakladatelství Kazda.

Sledujte nás na Instagramu a Facebooku
————————————————————————————————————————–
Toto je sponzorovaný článek

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *