Kosmetické okénko/ Butterbean Organics

Nejdříve musím vyjasnit jednu věc – nejsem žádný beauty blogger a trendy jdou mimo mě. Veškerá moje kosmetická výbava se během let zúžila na několik málo produktů – mýdlo na tělo, tuhý šampon, oblíbený přírodní krém na obličej, několik druhů olejů a květová voda. Když už potřebuji pocit výjimečné péče, umíchám si domácí kávový peeling nebo masku z marockého jílu. Proto mě jímal silný pocit šálivého zraku, když se mi ozvala milá Romana z eshopu NuSpring, zda bych neměla zájem zkusit něco z jejich nabídky přírodní kosmetiky.

NuSpring znamená mít se rád

Kdo někdy na síti hledal zero waste produkty, ekodrogerii nebo přírodní kosmetiku, na tento eshop už jistě narazil. Na trhu již 10 let šíří myšlenku zelené kosmetiky a bezobalových domácností. Majitelé všechny produkty testují a používají, bedlivě sledují férovou filosofii firem i podmínky, ve kterých produkty vznikají. Stojí si za tím, co prodávají, hledají nové cesty, ale zároveň se nebojí připustit chyby, které se někdy vyskytnou. Navíc své zkušenosti publikují na velmi obsáhlém blogu, kde najdete jakékoliv téma týkající se přírodní kosmetiky, ekologické drogerie, domácnosti, zero waste i aromaterapie.

Pro mě jako zákazníka je důležité, že se jedná o konzistentní firmu, která má bohaté zkušenosti i znalosti, které po několik let předává dál. Navíc vím, že se u NuSpring dá sehnat opravdu cokoliv od jídla po kompostovatelné obaly na mobil. Ten sice nepotřebuji, ale zato před novou letní sezonou to chce opalovací krém!

Co očekávám od opalovacího krému?

Kůže je největší orgán těla, proto bychom si měli dávat pozor na to, co na své milé i sebe mažeme. Všechno, co na kůži dáme, se do ní vstřebá a dostane do těla. Jak tedy poznat ten pravý opalovací krém, který můžu s klidným svědomím namazat na děti i na sebe? Řídím se několika málo body a pokud je krém splní, vím, že jsem doma.

  • minerální filtr je základ! Krémy s minerálními filtry jsou takové ty hutné a bílé, co se většinou špatně rozmazávají 🙂 Jenže pouze tyto filtry (oxid titaničitý nebo oxid zinečnatý) jsou jediné bezpečné. Minerální filtr neproniká do kůže, ale tvoří na ní fyzikální bariéru, která nepustí UV záření dál. Naproti tomu chemické UV filtry narušují endokrinní systém, často jsou hormonálně aktivní a vyvolávají alergické reakce
  • číst složení – pořád vždy a stále, stejně jako u potravin, číst etikety se vyplácí. Minerální filtr je fajn věc, důležité je i nosné médium, ve kterém jsou částice minerálů rozptýlené. Čím přírodnější, tím lepší – bambucké máslo, včelí vosk, kvalitní rostlinné oleje. Ideálně v biokvalitě.

A co tam naopak nechceme? Parabeny, silikony a další ropné deriváty, parfemaci, nanočástice, alkohol či chemické filtry. V drtivé většině platí pravidlo, že co je podezřele levné, hodně tekuté a voňavé, od toho ruce pryč.

Příběh Butterbean Organics

Opalovací krém od americké firmy Butterbean Organics má za sebou i lidsky zajímavý příběh, který prodává 🙂 Jeho autorka, Američanka Summer Brown (s tímhle jménem se musí opalovací krémy vymýšlet jedna radost :-D) chtěla pro svých pět ratolestí bezpečný krém, který nejen ochrání děti před slunečními paprsky, ale zároveň nebude toxický k životnímu prostředí. Věděli jste, že Palau, Panenské ostrovy nebo Havaj zakazují koupání i aplikaci opalovacích krémů s některými typy chemických filtrů? Ty totiž velkou měrou přispívají k umírání korálových útesů a ohrožuje místní ekosystémy.

Summer Brown se povedlo namíchat čistě přírodní krém, který v sobě spojuje funkčnost i šetrnost k životnímu prostředí. V krému najdete vlastně jen raw bambucké máslo, včelí vosk, oleje (kokosový, jojobový, olivový, slunečnicový, vše v biokvalitě) a rozptýlený oxid zinečnatý, který poskytuje ochranu proti UVA a UVB paprskům.

Jak obstály krémy od Butterbean Organics?

V balíčku od NuSpring na mě čekaly rovnou dva krémy – tubička Sport SPF 30 a krém s pumpičkou Simple SPF 30.

Obalový materiál

Oba krémy mají promyšlené i balení – tubička Sport je z kompostovatelného papíru a krém Simple v plechovém obalu. Po spotřebování oba krémy čeká cesta recyklace. Obzvlášť plechová lahvička na krém pro mě byla příjemným překvapením, konečně výrobce, který neprodukuje další zbytečné plasty. Recyklace je sice velmi fajn, ale stěžejní je eliminace produkování jakéhokoliv odpadu.

V souvislosti s obaly vyvstala otázka, jak se budou krémy chovat v letním horku. Tyčinku Sport jsem pravidelně balila na cyklovýlety do batohu nebo nosila s sebou v tašce jako „první pomoc“ a nikdy se mi nestalo, že by krém změnil konzistenci nebo výrazně změknul. Přitom můj oblíbený krém s bambuckým máslem stačí nechat v autě a hned se rozteče a nadělá v něm krupička.

Konzistence a roztírání

S minerálními filtry se často pojí těžší roztírání. Protože působí na fyzikální bázi, opalovací krémy mají hutnou konzistenci a děti jsou po nich bílé. Namazat celé tělo může být někdy boj, ale na druhou stranu aspoň vím, kde už jsem je mazala nebo kde se krém smyl. U Butterbean Organics na mě tahle lapálie nečekala, oba krémy se velmi dobře roztírají, Simple má polotekutou konzistenci a oba po sobě nenechávají tak výrazný bílý film.

Dobrá roztíratelnost krému je velkou výhodou, pokud dítě jede na tábor nebo školu v přírodě a je nutné, aby se mazalo samo. Loni jsem přesně z tohoto důvodu kupovala Éčku na školu v přírodě krém s chemickým filtrem, protože jsem ji nechtěla stresovat tím, že se nebude stíhat mazat nebo bude flekatá. U Butterbean Organics vím, že jí ho můžu s klidným svědomím zabalit kamkoliv s sebou.

Tyčinka Sport má sice tužší konzistenci, víc podobné čistému bambuckému máslu, ale paradoxně se roztírá o fous lépe. Vzhledem k tomu, že jsem ho používala já na nové tetování, byl pro mě praktickým pomocníkem do kabelky i batůžku na výlety s dětmi.

Výdrž a ochrana

Výrobce deklaruje výdrž po aplikaci 80 minut ve vodě a 2 hodiny na souši. Pak je nutné se přemazat. V červenci se nám povedlo strávit pár odpolední u vody, obě dvě naše děti jsou kachny a tráví koupáním každou volnou chvilku. Hlídala jsem si přibližný čas, občas je přemazala, nikdo z nich se nespálil. Na rozdíl ode mě, která se zapomněla namazat a skončila jsem rudá jako prasátko 🙂

Nepříjemný pohled byl na vodu koupaliště, kde se kolem namazaných lidí šířily mastné duhové „ropné“ skvrny. Biotopovým koupalištím, kam většinou jezdíme, tohle rozhodně dobře nedělá. V tomhle ohledu máme svědomí čisté, krémy Butterbean Organics se sice oplachují stejně jako jiné prostředky na opalování, ale nic toxického do vody nepouští. Netoxický opalovací krém by měl být první volbou i při dovolené u moře nebo jakékoliv přírodní nádrže.

Negativa?

Oba krémy naprosto splnily má očekávání, svojí ochrannou funkcí a především uživatelskou příjemností a složením. Cena v tomto případě odpovídá kvalitě – 118 ml Simple 645 Kč a tubička Sport o obsahu 29 ml 495 ml. Jiné opalovací krémy stejné kvality i složení jsou dostupné za podobné ceny.

Objem krémů bohatě postačí na celou letní sezónu. Obě verze krému stojí za nákup a můžete je s čistým svědomím používat jak na malá miminka, tak i na sebe.

Velmi děkuji NuSpring za možnost testování této nové značky a za její uvedení na náš trh.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *