Kosmetické okénko – marocký jíl

Čím jsem starší, tím méně kosmetiky používám. Především se mi v péči o sebě stejně jako v jídle osvědčilo pořekadlo „méně je někdy více“. A to nejen co do množství, ale především do obsahu použitých složek. Tak, jako při vaření nepoužívám milion přísad, i v kosmetice mám ráda jedno/málosložkové věci – čisté oleje, přírodní krémy z bambuckého másla a nebo jíly. A právě jednomu z mnoha druhu jílů bych ráda věnovala tenhle post. Marocký jíl je moji stálicí.

Marocký jíl jako univerzální kosmetický přípravek

Marocký jíl čili rhassoul se stal za poslední dva roky mojí TOP hvězdou. Je to čistý přírodní produkt, neobsahuje žádné konzervanty ani barviva. Navíc ho mohou používat i děti nebo ekzematici. Dá se s ním mýt celé tělo, použít ho jako pleťovou masku nebo šampon na vlasy. Nezanedbatelným plusem je jeho nízká cena. 200 gramů, což je slušná půlroční zásoba, stojí kolem 130 Kč 🙂
Rhassoul je malý přírodní zázrak, má výborné čistící účinky, odstraňuje černé tečky a mrtvé kožní buňky. Navíc podporuje prokrvení kůže a tím zpomaluje stárnutí. Jako bonus při pravidelném používání redukuje tvorbu kožního mazu. Obsahuje velké množství minerálních látek, ty se přes pokožku dostávají do podkoží a tělo si vezme jen to, co potřebuje.

„No poo“

Tohle všechno zní nejen jako z reklamního letáku, ale hlavně funguje! Největší účinek jsem zaregistrovala na svých vlasech, které mají od puberty hodně velký sklon k maštění. Mytí ob den bylo mojí rutinou a na střední škole jsem to dopracovala ke každodennímu mydlení. Jenže čím víc jsem používala zaručené silikonové zázraky na mastné vlasy plné SLS a parabenů, tím víc se mi vlasy mastily. Během prvního těhotenství se to trochu upravilo a frekvence mytí se snížila na jednou za 3 dny, ale pouze při používání přírodních bylinkových vlasových mýdel. To my vydrželo do doby před 2 lety, kdy jsem narazila právě na marocký jíl. Ten používám momentálně nejvíce a voalá… najednou vydržím týden bez mytí a pořád si připadám jako člověk. Tohle ocení hlavně mámy malých kojenců 🙂
„Šampon“ na vlasy
1 díl marockého jílu
2 díly vody
pár kapek čistého oleje – arganový, mandlový… (nemusí být)
Tohle blátíčko stačí namazat na vlasy, hlavně ke kořínkům, nechat cca 10 minut působit a opláchnout. Fajnšmekrům doporučím ještě kyselý oplach studenou vodou, který nahradí kondicioner.
Kyselý oplach na vlasy
voda
jablečný ocet nebo citronová šťáva

Využití jako pleťová maska

Další variantou použití rhassoulu je jako pleťová maska. Postup je totožný jako u „šamponu“ – vymíchat si blátíčko, rozetřít na obličej/dekolt/ramena a nechat působit. Stačí 10 minut, výsledek je vidět hned po umytí.

Pleťová maska
1 díl marockého jílu
2 díly vody
pár kapek čistého oleje – arganový, mandlový, meruňkový… 

Ideální je používat šampon a masku společně, umíchám si dostatečné množství jílu, namažu se od hlavy k patě a 10 minut si povegetím ve vaně. Po vypuštění vany to sice vypadá jako mytí třech prasátek, ale rhassoul se v pohodě spláchne i bez nutnosti drbání půlky koupelny.

Na závěr mé osobní tipy, kam na jíl a oleje. Tohle není žádný sponzorovaný odkaz, ale pouze moje vlastní doporučení.
  • jíl – Ekokoza (pozor, vysoce návykový eshop)

Používáte někdo doma jíly? Nebo jste no poo? Co Vám na vlasy funguje?

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *