Čteme dětem / Jak to roste

Další kniha s jarní rostlinnou tématikou spadá pod oblíbené dětské nakladatelství Svojtka. Jejich „okénkové“ encyklopedie jsou natolik populární, že neznám nikoho, kdo by nevlastnil alespoň jeden exemplář. No pochlubte se, máte některou doma? Kniha Jak to roste spadá do edice Moje první knížka, společně s Co jíme a Náš svět tvoří pěknou ucelenou kolekci pro čtenáře batolecího věku. 

Jak to roste pro každé batole

Kniha Jak to roste obsahuje to nejdůležitější, co by malé děti mohlo ze světa rostlin zajímat. Dozví se, jak se nazývají jednotlivé části rostliny a stromu, jak vypadají různé druhy semen či jakým způsobem se v přírodě bez pomoci člověka rostliny množí. 

Na dvojstraně s názvem „Od semena k rostlině“ se děti seznámí s jednoduchým koloběhem růstu rostliny – od zasazeného semínka, přes růst rostliny po vysemenění.

Pokusy pro malé pěstitele

Nesmí chybět ani jednoduchý návod na klíčení fazole, ten opravdu velmi doporučuji. Momentálně se doma s úspěchem snažíme klíčit avokáda a děti to ani po 2 měsících neomrzelo. Několikrát týdne chodí kontrolovat kořínky i nevyklíčené pecky. Klíčení je pro nás dospělé banalita, ale pro děti je to stále malý zázrak.

Několik stránek je věnováno i střídání ročních období a biologickým procesům, které se během roku v přírodě dějí.
Závěr knihy opanovaly jedlé rostliny, ty budou děti náramně zajímat 🙂 kromě notoricky známých  druhů zeleniny a ovoce se dozví, jak roste např. artyčok, lilek nebo buráky. Zrovna způsob růstu podzemnice olejné bude zajímavým i pro dospělé.

Kdo všechno pročetl a prohlédl, může si na konci knížky vyzkoušet malý kvíz a ověřit si svoje staré/nové znalosti.
Ideální cílovou skupinou téhle knihy jsou děti ve věku od 2 let, které zajímají rostlinky, zahrádničení a hrabání se v hlíně. Jediné, co bych mohla knize vytknout, jsou některé nerealistické ilustrace. Myšku s konvičkou nebo hlemýždě s duhovou ulitou bych z knih pro nejmenší klidně vynechala.

Na závěr naše první dvě naklíčená avokáda. Jedno v nakličovací váze ve vodě, druhé od začátku vsazené do hlíny.

BROOKS, Felicity, Caroline YOUNG a Hannah WOOD. Moje první knížka. Ilustroval Rosalinde BONNET, přeložil Jaroslav KUČERA. Praha: Svojtka & Co., 2016. ISBN 978-80-256-1841-7.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *