Čteme dětem / Majdalenka na zahrádce

Jaro letos přišlo o něco později, ale zdatně dohání všechno to pučení, zelenání, kvetení, bzučení a cvrlikání. A k tomu všemu patří i jarní/letní tématická dětská literatura. My jí letos odstartovali knihou s názvem Majdalenka na zahrádce od Aleny Chudíkové.

Nemocná holčička a její zahrada

Byla jednou jedna zarostlá a zanedbaná zahrádka. U té auto vyplivlo malou zrzavou nemocnou holčičku, která postupem času začala zjišťovat, co obnáší práce zahradníka, že každá rostlinka i živočich má ve společenství svoje místo a jak chutná poctivě vlastníma rukama vypěstovaná zelenina. A jak pomalu začíná zahrádka prosperovat, rozkvétá a léčí se i Majdalenka.

Majdalenka na zahrádce jako ideální holčičí čtení

Tuhle knížku jsme slupli za dvě večerní čtení. Velkou devizou jsou krásné celostránkové ilustrace od Tomáše Řízka, děti rozhodně zaujmou a i rostliny vypadají i botanicky věrně 🙂 Příběh je ryze holčičí, lehce stravitelný a pochopitelný, bohužel pro pánskou část posluchačů bude postrádat potřebnou dynamiku a napětí. Leda že by chlapci byli velcí fanoušci biopotravin a ekologického zemědělství.
Co je ale velký průšvih, je gramatická stránka knihy. Korektory nepolíbená publikace, tolik gramatických chyb na jednom místě není hodno ani deváťáka na základní škole. Chybějící čárky bych mohla psát hráběmi a na opravování i/y by byla potřeba celá červená propiska. Tohle je prostě špatně a nemělo by se v žádných knihách objevovat. Četba má nejen obohacovat duši a slovník čtenáře, rozšiřovat obzory a nutit k přemýšlení, ale vést i ke správné gramatice.

Mluvená i tištěná forma

Pro vděčné posluchače je v knize přiložena rovnou i její audio verze. Majdalenku namluvil manžel autorky, herec Ladislav Chudík. Audiokniha měla u naší předškolačky velký úspěch, pouštěla si jí několik dní po sobě pravidelně každé ráno. Bohužel já osobně mám s hlasem pana Chudíka velký problém, díky filmu Jana Hřebejka Kawasakiho růže v něm neustále slyším estébáckého vyšetřovatele.
Co závěrem? Majdalenka na zahrádce bude bodovat u holčiček 3+, které preferují jednoduchý, pomalý a nenáročný text. Těm ostatním bych doporučila jinou zahradnickou knížku – Jůlinka z jedlé zahrádky. 
A aby toho pěstování nebylo málo, další tématickou žhavou novinku mám na cestě a o jeden výtisk brzy bude soutěž. Takže mi zachovejte přízeň a těšte se…PS: ano, pecka z avokáda na úvodní fotce opravdu pustila kořen, další dvě půjdou v těsném závěsu. Tenhle experiment se daří 🙂

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *