Adventní kalendář III

Ráda bych i letos navázala na tradici vlastních adventních kalendářů pro naše děti. Aby jim to čekání do Štědrého dne uteklo trochu smysluplně, s minimem sladkostí a taky s trochou úsilí 🙂 Je neuvěřitelné, že letos se mi to podařilo pojmout zase jinak než v minulých letech. Tipy na adventní kalendář bez sladkostí, zbytečností a cetek najdete tady!

Advent 2017

Před 2 lety jsem zainvestovala do látkových pytlíčků, až na jeden ztracený je mám doteď. Fler, Tchibo, Tiger atd. je toho plný, stačí si jen vybrat podle svých představ.

Obrázky od výtvarnice Jany Kloučkové Kudrnové alias Jany z lesa budou letos poprvé chybět, třetí rok by mi to děti už asi nezkously.

ke stažení ZDE

Stějně tak bude chybět i tradiční Vánoční sešit od holek z Testováno na dětech.

ke stažení ZDE

Advent 2018

Další osvědčené tipy, co nasypat do pytlíčků, jsem přidala do loňského článku. Děti dostaly dřevěný Stromeček a Betlém, který jsem kupovala na Proprcky. Nutno říct, že celé provedení, nápad i samooblužnost dopadla na výbornou, ale chlapečka to po týdnu přestalo bavit. Ráno si rozbalil sáček, prohlédl ozdobu na stromek a odložil jí. Nakonec jsme dřevěný stromeček jakžtakž vybarvili a polepili spolu, ale žádný velký jásot se nekonal.

Zato Éčko s betlémem zaválela! Každý den po škole barvila vodovkami novou postavičku, promýšlela rozestavění na betlému a v pokoji visel ještě letos v říjnu, než začala rekonstrukce 🙂 Teď před vánoci ho zase vyndám a použiji ho jako dekoraci.

Adventní kalendář 2019

A konečně se dostáváme k hurá akci letošního roku. Nutno říct, že čím jsou děti starší, tím hůř se mi to vybírá. Éčko je ve druhé třídě zdatný čtenář a 24 adventních pohádek bylo v prvotním plánu. K dispozici jich je mnoho – Pohádky z lesa, Vánoce pro kočku nebo Adventní kalendář s 24 miniknížečkami. Jenže Éčko je dítě tvořivé, co denně kreslí, stříhá, lepí, razítkuje… A i když čte moc ráda, nechtěla jsem jí o tu kreativní část připravit. Proto jsem na poslední chvíli sáhla po Adventním putování od Copaté mámy Báry Bečvářové.

Zdroj

Kromě Adventního putování má Bára v rukávě ještě Vánoční detektivku. Pokud se Putování osvědčí, Detektivku si nechám v záloze do dalšího roku. Výhodou Bářiných domácích bojovek je i to, že je stačí po zaplacení doma vytisknout. Takže ideální varianta pro zaneprázdněné rodiče, kterým se nedostává času řešit adventní kalendář už v listopadu. Ale bacha, chce to dostatek toneru v tiskárně a papíru, Adventní putování jsem tiskla tento týden a mám na něj speciální velké desky, aby se mi to tam všechno vešlo!

Zdroj

A teď co pro mladého pána? Nakonec jsem se nechala zlákat Janinkou z Blog Zrzky a objednala Nesladkář. Název mému uchu příliš nelahodí, ale v tomto případě je důležitější obsah. A ten by měl pomocí drobných úkolů přenést děti přes advent. Nesladkář se skládá za dvou částí – kalendáře s úkoly, díky kterému se děti hned zorientují „za jak dlouho už přijde Ježíšek“ a leporelem – farmou, kterou si během 24 dní vybarví a doplní. Celý adventní kalendář je takovým křížencem mezi prvoukou a vánočními tradicemi.

A teď ještě něco do budoucna, co mi po cestě internetem cvrnklo do nosu 🙂

Kidtown má krásné a originální puzzle, kde se obrázek neskládá z dílků, na které jste zvyklí, ale z dřívek. Na jeden obrázek je potřeba 8 dřívek, každá krabička má 6 obrázků 🙂 Pro dvě děti jako dělané, každý den jeden dílek a na Štědrý den si každý složí 3 obrázky.

A obrázky? Jak je u Kidtown známo, lahodí oku rodičů i dětí. V případě Puzzle stick je to sázka na jistotu – dopravní prostředky, zvířata, dinosauři, princezny, baletky… Nemít pro chlapečka už Nesladkář, okamžitě objednávám dinosaury 🙂

Zdroj – fb Kidtown.cz

Další adventní kalendář můžete získat u Terezy Kramerové – Vědomý život = vědomá mysl. Její Adventní knížka poznávání je postavena na principu poznávání sebe sama a vlastní sebereflexe. Vzhledem k tomu, že děti každý den zodpovídají (slovy, obrázkem, barvou) otázku o sobě, o tom, co je baví či naopak nemají rádi, bude vhodnější pro předškoláky a školáky.

Adventní knížka poznávání bude skvělá i po introvertní děti, které neradi mluví o svých emocích a trápeních. Můžete se tak leccos dozvědět, co by vám jinak neřekly.

Zdroj – web

Další, kdo si na letošní rok připravil novinku, je i Bonkido alias Míša Záleská z blogu Hrajeme si jinak. Díky ní si můžou děti ukrátit čekání na Ježíška stavěním magnetického adventního betlému. Každý den jeden dílek a 24. prosince máte hotový celý betlém i s třemi králi, Marií, Josefem, Ježíškem a zvířátky. Na ledničku jako dělaný 🙂

Zdroj – fb Bonkido

A ještě jeden betlém na závěr, který bude trochu pracnější a časově náročnější. O to víc si ale s dětmi užijete jeho výrobu 🙂 U Zuzky z blogu Vrzuza si můžete stáhnout ten její, vytisknout na čtvrtku a každý den si přidat jednu figurku 🙂

Zdroj – web

Společně strávený čas

I když to budou mít letos oba dva hodně kreativní, jako každý rok si dáme i společné aktivity. A tím nemyslím stříhání Barborek nebo pečení cukroví, koneckonců generálku s perníčky už máme za sebou. Čeká nás dvakrát představení v Minoru a jedno kino.

Krásný advent všem, užijte si společný čas a dejte mi vědět, co mají v kalendářích vaše děti, ať se můžeme inspirovat navzájem. 

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *