Čteme dětem/ 20 výjimečných kluků, kteří změnili svět

Když jsem na IG ve stories sdílela fotku knihy 20 výjimečných kluků, kteří změnili svět, dostalo se mi odpovědi „Už zase?? Není podobných knih už nějak moc?“. Může se zdát, že se s podobnými knihami pro děti roztrhl pytel a vydavatelství se předhání, kdo jich bude mít víc, budou obsáhlejší, lépe ilustrované… A já vám povím, proč se vyplatí do těchto knih investovat.

Hravá učebnice dějepisu

Ruku na srdce, kdo z vás ví, kde všude cestoval Marco Polo? Jak dlouho panoval Alexander Veliký? Nebo jak probíhaly objevy Nikoly Tesly? Mám pocit, že i když můj všeobecný přehled není úplně tragický, při čtení knihy jako jsou Výjimeční kluci, Výjimečné holky nebo Rebelky, si vždycky o něco rozšířím obzory. V každé z těchto motivačních knih, které máme doma, jsem narazila na fakta, která jsem buď zapomněla nebo o nich vůbec nevěděla.

A co teprve děti, které podobné informace nasávají jako houba. I když naše školačka nemá ještě dějepis, historie jí zajímá, pamatuje si spoustu jmen a zajímavostí. Až na to časem dojde a začne se ve škole víc zabývat tím co bylo, doufám, že nějaké vědomosti z hlavy vyloví. Už teď má občas úlety mimo mé chápání, když mi vypráví, jak smutný život měla Toyen. Obrazy zná z výtvarného ateliéru v Národní galerii, osud Toyen z knihy Velké ženy z malé země.

Takže ne, žádná takováhle kniha není zbytečná, každá má svého kupce a potažmo cílí na jinou věkovou kategorii. Tak, jako Rebelky nebo Velké ženy z malé země svým obsahem i grafikou směřují do řad starších školáků i jejich rodičů, 20 výjimečných kluků, kteří změnili svět vřele doporučím i předškoláčkům a mladším školákům.

Inspirujme se a podporujme

Samozřejmě primární účel všech těchto „motivačních“ knih spočívá v tom, přesvědčit děti, že když budou na sobě makat, půjdou za svým snem a nevzdají se při prvním nezdaru, sladká odměna je nemine. Samozřejmě ne každý potomek je génius (i když si to mnozí rodiče myslí), ale trocha zdravého sebevědomí a špetka drzosti na správném místě neuškodí.

A přesně v tomhle vidím největší přínos pro psychiku dětí. Ukázat jim, že vymanit se ze zaběhlých kolejí, věnovat se tomu, co je baví a zajímá může nést kýžené ovoce. A nemusí to být Nobelova cena nebo olympijská medaile, stačí pocit vlastního uspokojení z dobře odvedené práce.

20 výjimečných kluků…

A kdo že prošel do nejužšího výběru dvacítky výjimečných mužských osobností? Redakční rada to naštěstí vzala spravedlivě napříč obory i staletími a knihu rozdělila do několika sekcí. Máme tu spisovatele, vědce, sportovce, filmaře i objevitele. Každý má jiný životní příběh, i přesto si svými činy dokázali získat místo v téhle knize. Leckdo by mohl namítnout, proč je tu zrovna těchto 20 mužů a nejsou tu jiná velká jména (Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Barack Obama…). Ale vzhledem k tomu, že je kniha určena spíš pro děti předškolního a mladšího školního věku, je výběr osobností alfou a omegou. Děti tohohle věku se spíš ztotožní se spisovatelem nebo malířem než chemikem, kvantovým fyzikem nebo politickým aktivistou. Potřebují takový příběh, který bude srozumitelný a pochopitelný.

Alexander Veliký, Walt Disney, Ghándí, Steve Jobs, Pelé nebo Isaac Newton, jejich životní příběhy velmi dobře fungují jako inspirace nejen pro chlapce. Každému z 20 mužů je věnován prostor rovnou na 4 stránkách včetně dvou velkých celostránkových ilustrací. Schéma je vždy stejné, po životopisných údajích se děti dozví něco z dětství, nějaké ty trable a překážky, které je potřeba překonat a velké finále přichází v podobě přehledu vykonaných velkých činů.

Text je proložen citáty i poselstvími, které chtěli jednotlivý muži světu předat. Ať je to Ghándího představa míru, poctivost a respekt, kterou celý život razil Pelé nebo následování své fantasie po vzoru George Lucase.

Hlavně jednoduše a hravě

U životopisných a motivačních knih pro děti se často potýkám s těžkou stravitelností textu. Dospělému není třeba vysvětlovat dějepisné souvislosti, politické pojmy nebo rozdíly mezi komunismem/socialismem/demokracií atd. Proto stojíme před dilematem neustále přerušovat čtení a vysvětlovat nebo se na to vykašlat a nechat děti v nepochopení. Tomuhle se naštěstí 20 výjimečných kluků vyhýbá a text předkládá srozumitelně a jednoduše. A protože jsou příběhy psané v ich formě, sálá z nich atmosféra přátelství, jako by dětem někdo z rodiny vyprávěl pohádku s dobrým koncem.

Tomu odpovídají i ilustrace, barevné, jednoduché, líbivé, pozitivní, přesně takové, jaké očekávám od knihy pro děti předškolního věku. Každý z mužů je tu zobrazen nejdříve jako malý chlapec a následně jako muž na vrcholu sil v pro něj typické situaci. Celá grafika – font, barvy, ilustrace i členění textu – nahrává knize do kapsy.

A velký bonus na závěr – časová osa! Takový drobný detail, ale tak důležitý! Menší děti se nedovedou orientovat v letopočtech, 10 nebo 500 let je pro ně stejně neurčitá doba, kterou nedokáží rozlišit. Ale časová osa je něco, co jim pomůže ujasnit si, že Mozart měl v hudbě jiné podmínky než Bob Dylan.

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji Knihcentrum.cz

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *