Svět knihy 2018 obrazem

Tenhle víkend ze všech informačních mateřských, blízkomateřských či knižních informačních kanálů budou útočit dvě velké holešovické akce – jarní oblíbený prodejní festival Mini a mekka všech knihomolů Svět knihy. Mini už mě druhým rokem lehce míjí, naše děti už nejsou úplně cílová kategorie a Téčku se velmi těžko vysvětluje, že nemůže mít každou hračku, na kterou si ukáže. 

Na Svět knihy s dětmi

Naštěstí na Světě knihy z nějakého záhadného důvodu akceptuje mé podmínky – každé z dětí si vybere knihu podle svého vlastního vědomí a svědomí, vše ostatní podléhá mé cenzuře 🙂 A funguje to! I já se rok od roku víc a víc krotím a kupuji opravdu jen to, co je aktuální a ne to, co mi „nutí“ sociální sítě. I proto jsem odolala a nekoupila opravdu překrásnou knihu Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky z Albatrosu. Vím, že by jí Éčko ve svých čerstvých šesti letech neocenila a jen by nám zabírala těžko ušetřené místo v knihovně. Třeba za rok nebo za dva… Ono těžko odolat, když se to valí z každé druhé instagramové fotky s komentářem „tohle musíte mít“. Vážně? Musím? Přežiji bez toho?
Odeon
Už zmiňované Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky, překrásné ilustrace a silné příběhy
Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky

Výběr pro děti

Kromě Příběhů na dobrou noc pro malé rebelky, které šly hodně na dračku, jsem u Albatrosu vyhlídla ještě dvě další knihy – Áďa spadla do kanálu o Praze z dávných dob a Strašidýlko Stráša od Aleny Mornštajnové. Ano, TÉ Aleny Mornštajnové, která napsala Hanu a Slepou mapu 🙂
Strašidýlko Stráša – Alena Mornštajnová a Galina Miklínová
Brněnské nakladatelství Host patří mezi mé největší oblíbence. Většinu jejich dětských knížek máme doma, ale musela jsem se podívat na novinku Rok ve školce. Tohle velkoformátové leporelo je pokračováním velmi oblíbeného Roku v lese, které se nedávno dočkalo dotisku.
Rok ve školce a Rok v lese
U Hostu přišla řada s výběrem knihy i na mě a konečně jsem si koupila Houbařku od Viktorie Hanišové. Její prvotina Anežka je velmi silná kniha, která každému zůstane dlouho v hlavě.
Stánek Hostu

U Svojtky zaskóroval Téčko, on je na jejich automobilové „okénkové“ knihy vysazený a tak mu do sbírky přibylo Staveniště. Na svůj list knih, které bych ráda dětem pořídila, si můžu připsat další – Světová náboženství. Jednoduše vysvětlené, srozumitelné a zajímavé.

Relax u Svojtky
Okénková knížka Světová náboženství
Světová náboženství
Z Montessori edice musím opakovaně vyzdvihnout album Čas. Není to klasická kniha, ale tvrdé desky s pomůckami, schématy a kalendáři pro orientaci v čase i běhu roku.
Montessori řada
Stánek Paseky
Novinka z Paseky – Johana

Dál už jen letem světem, děti unavené, uchozené, fotit už se mi moc nechtělo, ale pod slibem koupení zmrzliny se mi povedlo je ještě vylákat do venkovního stanu malých nakladatelů.

Stan malých nakladatelů

Stan malých nakladatelů
Stan malých nakladatelů

Novinka z Baobabu – Marcelín Pivoňka od autora oblíbeného Mikuláše. Jean-Jacques Sempé má nyní velkou výstavu ve vile Pellé, kde bude tahle kniha slavnostně uvedena.  

Co jsme nakoupili?

A na závěr naše malé nákupy 🙂 Kvak a Žbluňk je momentálně číslo jedna u obou. Díky skvělé audioknize znám knihu Kvak a Žbluňk jsou kamarádi už zpaměti, děti si jí pouští denně 🙂 (díky Káčo, tohle se trefilo!). Edice „první čtení“ bude na podzim velmi aktuální, takže mi zbývá jen koupit poslední chybějící díl Kvak a Žbluňk se bojí rádi.
A ta brazilská panenka dole jsou omalovánky a dolepovačky z nakladatelství Max a Ella. Loni si Éčko vybrala španělskou panenku a některé obrázky si vybavuje ještě toto jaro.
A pak už jen drobnosti jako ediční plány a záložky, ty se u nás využijí, obzvlášť, když je na nich Tappi 🙂
Mohlo by toho být víc – stánek Petrkova s tradičním pokojíčkem Pavla Čecha, krásné knihy Jiřího Trnky, nová myší dobrodružství Sama a Julie z Meandru, zástupy větších či menších nakladatelství, ale na to už děti zahlásily striktní „dost“ a po slíbené zmrzlině se před osmou večerní jelo domů.
Kdo se chystá na Svět knihy? Kdo na Mini? A jak to máte s nakupováním na těchto velkých akcích? 



Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

4 thoughts on “Svět knihy 2018 obrazem

  1. Mini jde už nějak mimo mě, ale ze Světa knihy jsem si takový Mini udělala, protože jsem se stejně nejvíc zasekla na věcech pro děti. To mě tam docela zaujalo nakladatelství Portál. Sobě jsem si koupila jen jednu knížku – Amor Fowles, Pravidla zdvořilosti. Už jsem to stejně chtěla dřív.
    Jinak Kvak a žbluňk je naše čtecí stálice 🙂 A ty oblíkací panenky Ella a Max jsou taky dobrý.

  2. U Portálu jsme se zasekli na dlouhou dobu, mají krásný výběr knih pro první čtení genetickou metodou. Na podzim už to bude aktuální.
    Dík za tip na Pravidla zdvořilosti, už jsem si je přidala na goodreads do seznamu 🙂

  3. Letos jsem byla na svete knihy poprve a urcite ne naposled. Deti jsem “odlozila” na ruznych mistech, kde si mohly vyzkouset hry, prohlednout knizky nebo neco vyrobit. Ja jsem zatim krouzila kolem a vybirala. Krome jineho jsem koupila komplet jaro, leto atd. od paseky, paasoliniho, ktereho ma rada moje babicka a par knih ji chybelo a nasbirala typy na nove audioknihy. Mrzelo me, ze jsem nestihla zadny program pro dospele, tak treba za rok. Misa

  4. Takhle jsem to praktikovala také – děti zaměstnat a mrknout na "dospělácké" záležitosti. A příští víkend na Štvanici je Knihex! Ten bude opět stát za to a děti bude možné zanechat na Buchtách a loutkách 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *