Výtvarná herna / POP – OP

První listopadová výtvarná herna mi opět rozšířila výtvarné obzory. Nejsem žádný extra znalec výtvarného umění, žádné zasvěcené debaty ode mě nečekejte a i proto s dětmi na herny tak ráda chodím.

Hlavním hrdinou týdne byl maďarský malíř, grafik, sochař a hlavně zakladatel op – artu Victor Vasarely. Op – art je jednoduchou zkratkou z anglického  Optical art, jehož cílem byla tvorba uměleckých optických iluzí pomocí rastrů, linií, černobílých kontrastů či plošných útvarů. A co teprve instalace ve veřejném prostoru, ty stojí za to! Podobné instalace mi v českém, potažmo pražském prostoru pořád chybí…

Optická iluze, Pésci
Pocta Malevičovi, Caracas

Alespoň na hodinu a půl jsme se mohli stát pravými pop – art umělci a přeměnit si prostor herny podle svého geometrického gusta.

Začínáme hned největším světelným projektem – část odpočinkové zóny herny je přeměněna v promítací kout. Přes meotar je možné promítat rastrové fólie na kartonové objekty. K dispozici je několik druhů fólií, kartony se můžou libovolně přeskupovat a celý instalace se tak dynamicky mění.
Vlastní geometrické černobílé dílo si děti odnesly domů, stačil jen papír, nůžky, lepidlo, trochu kreativity a trpělivosti.
Tento týden byla ale jednoznačně nejfotogeničtější světelná rozpohybovatelná instalace. Stačilo bílé pozadí, silný reflektor a provázky. A libovolný počet malých dobrovolníků.
Byl prostor i pro trochu ruční „mlynářské“ práce a rovnou i na námět na domácí aktivitu. Stačí sítkem prosívat mouku přes různé perforované fólie nebo mříže a sledovat, jak vypadá jejich stopa v mouce.
Tentokrát došlo i na oblíbený prosvětlovací stůl. Na něj se skládaly jednobarevné fólie, jednoduchý způsob jak pochopit míchání barev a světelné spektrum.
Zbyla nám i trocha času na odpočinkovou aktivitu – skládání z tangramových sad. Jako dítě jsem tuhle hru nesnášela, chyběla mi na ní trpělivost a představivost. Děti kupodivu zaujala a vydržely u ní hodně dlouho. Jen by potřebovaly tak trojnásobek dílů 😀
O tom, jak to chodí na hernách ve Veletržním paláci se dočtete tady v mém článku pro server Ověřeno rodiči.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *