Čtu v březnu

Povedlo se mi během jednoho produktivního víkendu a dvou cest vlakem pěkně pohnout se souhrnem přečtených knih. A vlastně mi docela vyhovuje vracet se a připomínat si už prožité příběhy, dávat na druhý dojem a časový odstup.

Billy O’Callaghan – Doživotí

Brilantní vypravěč Billy O’Callaghan ve svém novém románu přináší velký příběh rodinných vztahů, nevlídných historických okolností a těžkého života v chudé a zkoušené zemi. Tři postavy, tři osudy a téměř sto let irské historie. Jer má jizvy na duši a pár let po první světové válce ho pronásledují horečnaté vidiny ze zákopů. Nancy se za velkého hladomoru protlouká, jak se dá, a hledá své místo pod sluncem. Stařičká Nellie, Jerova dcera, v laciném městském bytě rekapituluje příběh své rodiny i dvacátého století. Doživotí je románem o lidské cti a důstojnosti, o době hladu a nouze a také příběhem o tom, co s člověkem dokáže provést láska v nejrůznějších podobách. (Zdroj)

Druhá kniha irského autora Billyho O´Callahana staví do centra dění v podobě 3 generací téměř 100 let irské historie.

V první části se potkáváme s Jerem, veteránem z první světové války, který oplakává svou sestru. Její násilnický manžel bohužel dokončil svoji poslední epizodu bití fatálním následkem. Jer truchlí, vzpomíná na válku i dětství, kdy vyrůstal bez otcovské role.

Druhá kapitola nás vezme za Jerovou matkou Nancy, která jako svobodná matka absolvuje nepěknou cestu přes služby v domácnosti po chudobinec i žití na ulici. I přes všechnu bídu, hlad a nouzi se snaží najít ve svém životě alespoň střípek naděje.

Knihu uzavírá Jerova dcera Nellie, která se na sklonku života noří do vzpomínek na smrt svého novorozeného syna.

Tři generace plné lidského smutku, tragédie, neustálého pinožení za něčím lepším i jen snahy o přežití do dalšího dne. Není to veselé čtení, smrt, strádání i neštěstí je denním chlebem hrdinů, i přesto všechno přináší naději v budoucnost, kterou si můžeme zvolit.

Jen pozor, co se teda krutě nepovedlo, jsou naprosto nelogické časové posloupnosti! Bohužel se nejedná o ojedinělý omyl v počítání let, ale několikanásobný kiks v celé knize.

Hodnocení: 4/5

O’CALLAGHAN, Billy. Doživotí. Přeložil Petr ELIÁŠ. V Praze: Paseka, 2021. ISBN 978-80-7637-218-4.

Jostein Gaarden – Tajemství karet

Kultovní román Tajemství karet přichází v novém vydání s ilustracemi oceňované výtvarnice Renáty Fučíkové. Populární norský spisovatel Jostein Gaarder vypráví příběh plný fantazie, dobrodružství a napětí, ale – jak je jeho dobrým zvykem – také poučení a úžasu nad světem. Hlavním hrdinou je dvanáctiletý Hans Thomas, který se se svým otcem vydává na road trip napříč Evropou. Brzy poté, co nastoupí do auta a vydají se na cestu, zkříží chlapci cestu kolibří knížka… (Zdroj)

Norský spisovatel, pedagog a filosof Jostein Gaarden je u nás známý především pro svoje knihy pro děti a mládež s přesahem do filosofie. V Tajemství karet se míchá magický realismus, fantasy, road movie i filosofická okénka, která jsou stravitelná pro mladší čtenáře. Takový komplikovanější Malý princ v dobrodužném kabátku.

Dospívající Hans Thomas se svým otcem podnikají cestu ze severu Evropy do Atén, aby se pokusili získat zpět Hansovu matku. Cestou chlapec dostane od podivného muže miniaturní knížku, která ho ve svém příběhu jako Alenku králičí norou zavede na ostrov plný karet. Prolínání příběhu z malinké knížky a chlapcovy reality nepůsobí šroubovaně a uměle, naopak nabízí různé perspektivy na životní situace. Každý detail, každá podrobnost, narážka na nějakou situaci či zmínka o minulosti se v knize vrací v dalších perspektivách a liniích. Po dočtení do sebe všechny dílky knihy zapadnou jako skládačka a utvoří laskavý a pestrý obrázek.

Ilustrace Renáty Fučíkové jako vždy naprosto top!

Hodnocení: 4/5

GAARDER, Jostein. Tajemství karet. 3. vydání. Přeložil Jarka VRBOVÁ. V Praze: Albatros, 2020. ISBN 978-80-00-05813-9.

Julian Fellowes – Belgravia

Sophia a Edmund spolu protančili celý večer. Bál u vévodkyně z Richmondu však přeruší špatná zpráva: Napoleon Bonaparte se blíží a britské vojsko se mu musí postavit. Mladým milencům se v té chvíli obrátí život vzhůru nohama. Co se té noci odehrálo? Ať už to bylo cokoli, i po pětadvaceti letech, kdy začne tajemství vyplouvat na povrch, nedá jistým členům vyšší společnosti spát. Julian Fellowes, autor Panství Downton a dalších oceňovaných scénářů, nás zve do Londýna 19. století mezi společenskou smetánku. Rodiny z nejvyšší aristokracie, které nemají své bohatství a tituly komu odkázat; rodiny sice urozené, ale bohaté jen potomstvem, které musí ve sňatku hledat zajištění; a rodiny nově zbohatlých podnikatelů, toužící po vzestupu mezi šlechtu, která na ně hledí skrz prsty. Osudy, vztahy a intriky všech se protnou v paláci na Belgravském náměstí, v přepychových salónech panstva i skromných komůrkách služebnictva. Toto vše Fellowes důvěrně zná a vykresluje před čtenáři do nejmenších detailů. (Zdroj)

Fun fact – moje guilty plesure jsou knihy z britské smetánky od viktoriánské Anglie do cca začátku 20. století. Takže jo, nenechala jsem si ujít jediný díl Downton Abbey a The Gilded Age. Autor scénáře k Downtown Abbey napsal i předlohu k seriálu Belgravia, který ale po přečtení knihy ráda vynechám.

Máme 19. století, Londýn, bohatou šlechtickou rodinu, mladý zamilovaný pár a Napoleona za humny. Děj hned ze začátku rozhýbeme jednou lidskou tragédií, nečekaným těhotenstvím a vskutku neoriginálním klišé v podání mladého chudého muže s tajemným původem, který se zamiluje do dívky z vyšší společnosti. Romantika, rodinné tajemství, intriky, prachy a jasně vyprofilované kladné i záporné postavy, pro odpočinkové čtení jasný rámec. V Belgravii nenajdete nic překvapivého, nic, co by překročilo linie žánru. Je to poctivé, předvídatelné a nenáročné. Pokud ale čekáte Jane Austen v kalhotech, to jste na špatné adrese.

Hodnocení: 3/5

FELLOWES, Julian. Belgravia. Přeložil Simoneta DEMBICKÁ. V Brně: Jota, 2021. ISBN 978-80-7565-885-2.

A na co se můžete těšit příště? Pořádný nášup zahraniční literatury a jednu českou kontroverzi!

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *