Čtu v březnu

Letošní jarní měsíce nebyly nejjednodušší, totální nedostatek slunce, vitamínu D, energie a vzrůstající apatie způsobená děním ve světě i na domácí půdě, se nehezky podepsala na psychickém stavu nás všech doma. Ale věřím v lepší zítřky a osudy psané v Písni ledu a ohně, která mě provází i tenhle měsíc 🙂

Ewald Arenz – Staré odrůdy

Román o tom, jak snadno lze ztratit kontrolu nad životem a jak obtížné je získat ji zpět 

Sally a Liss — dvě ženy, které by nemohly být rozdílnější. Sally má před maturitou, ale jediné, po čem touží, je klid. Klid od všech a ode všeho — od nevyžádaných rad, návrhů, svazujících pravidel a dotěrných dospělých… A tak se rozhodne utéct. Mlčenlivá Liss žije sama na statku mezi poli a vinicemi a stará se o rozlehlé hospodářství. Hned při prvním setkání Sally zjišťuje, že Liss je jiná než ostatní dospělí — do ničeho ji nenutí, nesoudí ji, neklade podezřívavé otázky. Liss nabídne Sally nocleh a jedna noc na statku se změní v pobyt na dobu neurčitou. Dívka pomáhá Liss s hospodářstvím a mezi starými hrušněmi a včelími úly objevuje kouzlo obyčejnosti. Její hostitelka však není zdaleka tak silná, jak se zdá, a možná to nakonec nebude Sally, kdo potřebuje zachránit. (Zdroj)

Do češtiny přeložená první kniha německého prozaika a dramatika Ewalda Arenze na mě musela od vánoc počkat až do prvních březnových dní. Křehký příběh dvou žen, které si obě prošly negativními životními zkušenostmi a spojí je až náhoda, v sobě kombinuje potřebu svobody, respektu i mlčenlivého přátelství.

Mezi venkovskými vinicemi na sebe narazí dvě ženy, které snad nemohly být rozdílnější. Maturantka Sally, která touží po tom, aby jí všichni včetně rodičů dali pokoj, nikdo jí nenutil do šablon, jak má žít, nepředkládal vlastní pravidla ani nežádoucí rady a postarší Liss, tichá a strohá farmářka, která se sama stará o velké hospodářství. Z nepravděpodobného setkání se zrodí zvláštní pouto, Liss se svojí mlčenlivou a na první pohled odtažitou povahou poskytne Sally střechu nad hlavou, ta zatím při práci na statku nachází křehký vnitřní klid.

I když od začátku knihy čtenář tuší, kam se příběh bude odvíjet, může si plnými doušky užít atmosféru venkovského babího léta a podzimu, sklizně vína, voňavého ovoce ve starém sadu, při vybírání brambor nebo nezbytné práce kolem domu. Autorovi se skvěle daří vykreslit náladu, vůně, zvuky i rytmus kraje, který je pro vývoj obou postav důležitým rámcem. Při čtení tohohle křehkého příběhu budete mít chuť nejen zakousnout se do šťavnaté a přezrálé hrušky, ale pokračovat ve čtení do poslední stránky.

Hodnocení: 4/5

ARENZ, Ewald. Staré odrůdy. Přeložil Tereza JŮZOVÁ. Brno: Host, 2021. ISBN 978-80-275-0834-1.

Klára Svobodová – Těhotnej Buddha

Autentický příběh matky bojovnice, který netradiční formou obnažuje společenská tabu. Ne všechny matky totiž mají štěstí. Kniha zachycuje závažná rodičovská témata originálně a neakademicky, s nadhledem i humorem. Namísto suchých psychologických pouček přináší úlevu a pochopení. Rodič by si v tak těžké situaci neměl připadat jako pacient v izolaci, ale jako hrdina, jenž získal další bitevní jizvu a stal se větším a silnějším. Tím totiž skutečně je. A společně se hrdinům bojuje lépe než na vlastní pěst.
Kniha je určena pro všechny mámy a táty, kteří zažili odvrácenou stranu rodičovství. Nabízí jim pomocnou ruku uprostřed chaosu, pocit, že nejsou sami a že jsou schopni vše zvládnout. A také všem, kteří nechtějí zavírat oči.
(Zdroj)

Někdy si říkáte, že život se otočil posranym navrch, někdy není na konci tunelu vidět tma a někdy je jednomu prostě jen obyčejně úzko. A pak je tu Klára, která to posraným navrch zažila v době, kdy by měla mladá holka zažívat údajně svoje nejšťastnější období, hladit si se zasněným pohledem do dáli pomalu se kulatící břicho a áááchat nad miniaturní velikostí dupaček. Jenže Klára si vytáhla černého Petra a místo plné náruče jí zůstalo prázdné břicho.

Žít nebo přežít? Vtipně, ironicky, bez servítek a dost na dřeň autorka popisuje svoje šrámy na duši i těle, svoje nejnáročnější dny, rozpačité pohledy okolí i trapné a kruté ezovýžblebty. Těhotnýho Buddhu klidně slupnete za jedno odpoledne, ale v hlavě vám zůstane hodně dlouho. A možná si budete říkat, jakou máte kliku, že tohle nepotkalo vás. Je to drsný, je to upřímný a hlavně autentický. Není to žádný návod, jak komunikovat s jedincem či rodinou, která prochází ztrátou toho nejmenšího člena, ale pootevře vám to dvěře do jejich světa a alespoň malinko zprostředkuje zkušenost, kterou si nezaslouží ani zarytý nepřítel.

Jo, s Klárou se známe, leccos jsme spolu odmakaly ve studentském věku jako holky pro všechno v jedné pražské kavárně, leccos jsme spolu propily a proseděly v hospodě, ale pro mě jako mámu dvou dětí byla tahle sdílená zkušenost kopnutím do žeber, abych si vážila toho, co mám a zároveň fackou ve chvíli, kdy není potřeba řešit kraviny a občas prostě jen být.

Hodnocení: 5/5

SVOBODOVÁ, Klára. Těhotnej Buddha. Ilustroval Barbora Evil Hand HERMANOVÁ. Praha: Argo, 2021. ISBN 978-80-257-3653-1.

George R. R. Martin – Bouře mečů

Třetí díl cyklu Píseň ledu a ohně zastihuje přeživší hrdiny v překotných událostech. Název knihy Bouře mečů doslova a do písmene vystihuje vražedné tempo, v němž George R. R. Martin pokračuje ve svém vyprávění. Královská vybíjená pokračuje, a i když rod Starků nadále drží sever, nad Robbem se stahují mračna, a také jeho sourozence čeká nejedna těžká zkouška. Tyrion stále obtížněji manévruje mezi intrikami vlastní sestry, která větří příležitost rodu Lannisterů na ovládnutí Západozemí. Zdivočelí se odhodlají překročit Zeď a Jon Sníh učiní závažná rozhodnutí. A Daenerys? Krom krmení rostoucích draků musí posbírat armádu, jež jí pomůže znovu dobýt její dědictví – všech Sedm království. Epické vyprávění s desítkami jednajících postav se díky seriálu HBO stalo nejúspěšnější fantasy ságou od dob Pána prstenů. Na celém světě má miliony nadšených fanoušků, kteří netrpělivě čekají na každé pokračování. Píseň ledu a ohně vychází v novém překladu a úpravě. (Zdroj)

Třetí díl Píseň ledu a ohně má slušný tempo i koule! Autor nám opět naservíruje pár nečekaných a notně krvavých vražd hlavních hrdinů, poodhaluje další zákulisní intriky a kejkle a figurky na šachovnici postrkuje často překvapivým směrem. Žádná z postav není jednobarevná, žadný hrdina, tvářící se jak dobro samo, není bez viny. A to je na Bouři mečů to nejlepší! Už jste někdy zažili, že by autor naprosto chladně a bez výčitek vzal ty nejoblíbenější postavy celé série a na konci knihy je bez okolků pohřbil? A ještě mu to prošlo a čtenáři mu u toho padali k nohám? Co kdyby Tolkien nechal na konci Dvou věží padnout Aragorna? Odpustili byste mu to? Já teda ani ve smyku 🙂

Zamilujete si Západozemí, svět za Zdí i za mořem se všemi jeho postavami, postavy na první pohled odpudivé a na ten druhý spravedlivé i nešťastné, dočkáte se novým a překvapivých spojenectví, nečekaných zrad a občas i nějaké té romantické linky. Ale i tady budete čekat, kdo nebo co číhá za rohem…

“Někdy je nejlepším způsobem, jak je zmást, udělat něco, co nemá žádný smysl, nebo co zdánlivě dokonce jde proti tvým zájmům. Zapamatuj si to, Sanso, až tu hru budeš hrát. Jakou hru? Tu jedinou. Hru o trůny.”

Hodnocení: 5/5

MARTIN, George R. R. Bouře mečů. Přeložil Petr KOTRLE. Praha: Argo, 2018. ISBN 978-80-257-2418-7.

Leigh Baduro – Zkáza a naděje (Griša #3)

Hlavní město Ravky padlo a na trůn usedl Temnyj. Zesláblá Alina se skrývá hluboko pod zemí ve starobylém jeskynním labyrintu a nabírá síly k dalšímu boji. Jen s velkým přemáháním snáší nechtěnou péči fanatiků, kteří ji začali uctívat jako svatou. V hlavě se jí rodí plán, postavený na nejistých základech. Dočká se pomoci od svého spojence prince Lantsova, po kterém se ale slehla zem? Podaří se jí najít bájného ohnivého ptáka a využít jeho moc v boji proti temnotě? Jisté je, že válka je na spadnutí a Alinin neúspěch bude znamenat zkázu nejen pro ni, ale i pro celou zemi. (Zdroj)

Po velkém rozčarování z druhého dílu, jeho unylosti a nesmyslných dějových twistech se ve třetím díle Alina i Mal snaží trochu zlepšit svoji reputaci. Konečně se zbavíme pubertálního zmateného pobíhání a romantického áchání! Alina nastupuje klasickou cestu hrdiny – od počátečních nezdarů se přes trénink dostává do formy, ladí se plán na závěrečnou bitvu, hledá poslední umocňovač Alininy magické síly až ve velké finále!

Ani ve třetím díle autorka hrdinům neodpustila klišoidní zkratkovité jednání, dojemný pohádkový konec i tuctovou romantiku, kterou jsme četli již tolikrát. Škoda, že z potenciálu magických sil a její mytologie, světa s bájnými kouzelnými tvory, politikařícími státy i vraždícími monstry, toho autorka nedokázala vytřískat víc. Takhle máme z trilogie Griši plytkou sérii s nesympatickou hlavní hrdinkou, zbytečně natahovaným dějem a happyendem jak kráva. Možná dám šánci Šesti vranám, které jsou hodnoceny mnohem líp.

Hodnocení: 3/5

BARDUGO, Leigh. Griša. Přeložil Julie ŽEMLOVÁ. Praha: Fragment, 2018. ISBN 978-80-253-3615-1.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Čtu v březnu

  1. Neznám ani jednu. Já teď jedu knihy od Julie Caplin. Momentálně čtu Cukrárnu v Paříži ♥ Jinak mám ještě velice oblíbený téma a tím jsou koncentrační tábory.

    1. Tak to jsme na tom úplně obráceně 🙂 Romantické útěky od JC na mě skáčou ze všech stran, ale zatím jsem se k nim nedopracovala 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *