Turistou ve svém vlastním městě

Pandemie nám ukázala i jinou tvář měst. Opuštěné ulice, zahrádky restaurací bez návštěvníků, uzavřené obchody se suvenýry, ticho, klid. Zmizeli turisté i kolemjdoucí, chodci se smrskli jen na ty pospíchající z práce a do práce.

Tam, kde se stály fronty, se najednou dá projít bez čekání. Na nějvětších turistických highlightech je místo cvakání foťáků a babylonského šumu slyšet pouze mateřština. Život v centru Prahy utichnul… Ideální chvíle projít se po prázdné Praze než se opět otevřou hranice.

Karlův most, Vojanovy sady, Staré zámecké schody…

Na první pohled je to vlastně fajn, projít si v klidu místa, která jsou jindy plná turistů. Bez atrakcí, vyvolávačů, pouličních prodejců čehokoliv. Na druhou stranu ten pohled na ztichlé a opuštěné město, zabedněné restaurace i obchody, bezvýrazné obličeje ukryté za rouškami je velmi smutný.

Praha si teď sice viditelně oddychla, ale já doufám, že se přes léto zase pořádně nadechne a ožije.

Teď je ideální doba zkusit Prahu poznat i z té turistické části, v podobě Detective trail to bude i s mnoha historickými zajímavostmi. My tuhle venkovní „bojovku“ absolvovali už před dvěma lety, ale dnes si na ní Éčko opět vzpomněla.

Tenhle článek jsem rozepsala na jaře roku 2020 a ejhle, on je stále aktuální…

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *