Na výletě/S Praotcem Čechem na Říp!

Jak děti rostou, průběžně se u nich střídají různá období, kdy si frčí na nějakém tématu. Frozen už je naštěstí za námi a doufám, že až na podzim půjde do kin pokračování, nepropukne to znovu. Už jsme měli Bleska McQueena, Čtyřlístek, My Little Pony a teď tempo udává Bezzubka se Škyťákem. Nějakým zázrakem se mezi tyhle animované příběhy vmáčkly i Staré pověsti české. Bylo tedy dost nasnadě, že náš další výlet za Prahu bude muset vést na Říp.

Za Starými pověstmi Českými

Tradiční české pověsti si k nám domů našly svoji cestu především díky audiopodobě, kterou děti poslouchají o víkendu u praprodičů. Tak teď oba znají Praotce Čecha, Tetu, Kazi i Libuši, krále Ječmínka i Šárku se Ctiradem. Kromě toho hltají každou pražskou pověst, na kterou narazíme… a že jich je.

Jejich přání, vidět na vlastní oči místa, která se v pověstech vyskytují, jim jako rodiče splníme moc rádi. Kromě cesty na Říp, kterou jsme absolvovali v dubnu, se co nejdříve podíváme na zříceninu Tetína.

Země zaslíbená, mlékem a strdím oplývající

Cesta na horu Říp není nikterak náročná a můžete volit z několika tras různé délky. Protože naše děti nejsou úplně nejmenší, rozhodli jsme se pro okruh o délce kolem 10 km Roudnice nad Labem – Říp – Krabčice – Roudnice nad Labem.

Celou cestu až pod Říp se jde po modré turistické značce prakticky po rovině, krajinou s příjemným profilem bez výrazného stoupání. To přichází až na úpatí, kde je velké záchytné parkoviště pro turisty, kteří volí tu nejjednodušší variantu výletu na Říp. Za parkovištěm začíná překrásná stará lipová alej, která před výstupem přechází v krásný listnatý les, který zde po roce 1879 vysadili majitelé panství Lobkowiczové. Do té doby byl vrcholek holý pouze s dominantní rotundou trčící proti obzoru. Samotný výstup na Říp je poměrně prudký a po zpevněné cestě. Je možné se na vrcholek dostat i z kočárkem či odrážedly, ale předem varuji, namasírujte si svaly 🙂

Rotunda svatého Jiří

Na vrcholku můžete navštívit románskou rotundu sv. Jiří, která je známým poutním místem. Tu nechal postavit kníže Soběslav I. na památku vítězné bitvy u Chlumce. Dřív na tomto místě nejspíše stával dřevěný kostelíček. Stavbu v románském slohu tvoří polokruhová apsida a válcová věž z kvádrů z opuky. Tady byl 10. května 1868 vylomen jeden ze základních kamenů pro Národní divadlo.

Koho by zajímalo, kam se dále může na rotundy zajet podívat, může se podívat sem.

Výhledy z Řípu

Za příznivého počasí je celé České středohoří z některé ze čtyř vyhlídek Řípu jako na dlani. My si vybrali tzv. „pražskou“ vyhlídku, která se nachází ukrytá za rotundou. Je z ní výhled na tak typické kuželovité tvary kopců, které jsou výsledkem třetihorní vulkanické činnosti. Tohle se bude líbit všem dětem, až jim povíte, že se dívají na vyhaslé sopky. Navíc leckterý vrcholek kopce je strážen zřícenou nějakého hradu nebo tvrze. Uvidíte odtud Milešovku, Lovoš, Hazmburk a za dobrého počasí i vrcholky Krušných hor.

Cesta zpátky do Roudnice nás vedla přes malou vesnici Krabčice, kde si můžete prohlédnout krásný pseudorenesanční evangelický kostel. Celá trasa je značena červenou značkou a z velké části vede krásnou Krabčickou oborou, kde nepotkáte živáčka.

Praktické informace o výletu na horu Říp

  • trasa Roudnice – Říp – Krabčice – Roudnice – cca 10 km
  • vhodné pro kočárky – ne
  • časová náročnost – cca 6 hodin
  • kam se jít občerstvit – Chata Říp přímo na Řípu

Tip na závěr – v Roudnici nad Labem můžete navštívit zámek s překrásnou zámeckou zahradou nebo Kratochvílovu rozhlednu v městském parku. Děti už byly natolik unavené, že zvládly jen zmrzku a oba svorně usnuly v autě na cestě domů.

Co vy a Říp, byli jste? Znají vaše děti pověst o praotci Čechovi?

Stále běží soutěž o Mamablog letošního roku. Každý hlasující může vyhrát některou z pěkných cen, tak podpořte svoji oblíbenou ženu – matku – rodinu. Nás najdete v kategorii Lifestyle, blog Malé radosti.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *