Čteme dětem/Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek

(čtyř pravých a šesti levých).

Jak se mají vaše liché ponožky? Taky věříte na systém propojených praček mezi byty nebo na Lichožrouty a proklínáte je při skládání vypraného prádla? Tak to vám velmi doporučuji knihu Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek (čtyř pravých a šesti levých). Po jejím přečtení se na všechny chybějící fusakle budete dívat trochu jinak.

Hurá za dobrodružstvím!

Znáte to, do pračky hodíte dvě ponožky a po vyprání vyndáte jen jednu. Jenže kam se poděla ta druhá? Ztratila se? Vysublimovala? Kdepak, to máte jen pod pračkou tajný tunel, kudy ponožky – rebelky utíkají do světa. Stejně jako malá Bé a její rodina, která uvádí celý knižní příběh.

Každá z deseti ponožek se vydává jiným tunelem, který jí „vyplivne“ do jiného dobrodružství. Máme tu hedvábnou ponožku, která se stane filmovou hvězdou a na sklonku svého života sepíše paměti s pikoškami o hereckých nohách.

Jiná ponožka se dostane k nevábně vonícímu bezdomovci, který je ale někým jiným než se na první pohled zdá. Další – rudá – ponožka se ocitne na růžovém keři, kde se stočená do klubíčka vydává za květ a vyhraje cenu o nejkrásnější růži.

Co příběh, to originál

Tak, jako každá ztracená ponožka je jiné barvy a z jiného materiálu, i každý příběh je úplně jiný. Rodičovské srdce zahřeje hlavně poslední neobyčejné dobrodružství, kdy se puntíkovaná rebelka dostane do nemocnice k malému chlapci a stane se nemocničním klaunem.

Těchto deset ponožek k nám přišlo z Polska, tentokrát v té nejlepší kvalitě. Autorka Justyna Bednarek má na kontě již několik knih, ale Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek je její prvotina a zároveň zatím jediná kniha, která se dočkala českého překladu.

S ilustracemi si vyhrál Daniel de Latour, který s autorkou spolupracoval i na jiných knihách. Nutno říct, že grafická stránka si svým vtipem a originalitou nezadá s tou obsahovou. Líbivé a pestré ilustrace, ve kterých se střídají i celobarevné stránky, skvěle doplňuje text a pomáhá děti vtáhnout do děje.

Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek pro všechny

I když nakladatelství Host, které knížku pro český trh připravilo, jí sice doporučuje pro věkovou kategorii 5+, já jí s klidným svědomím doporučím i dětem mladším. Je prošpikovaná vkusnými jednoduchými vtipy, které pochopí i mnohem mladší děti. V době četby bylo našim dětem 4,5 a 6 a obě si jí užily do posledního písmenka. Nebála bych se po ní sáhnout i u mladších dětí, zvláště pokud pomáhají doma třídit vyprané ponožky.

Až budete doma zase nadávat, proč máte tolik lichých ponožek, možná to bude tím, že se ty vaše zrovna vydaly na cesty…

BEDNAREK, Justyna. Neobyčejná dobrodružství deseti ponožek (čtyř pravých a šesti levých). Ilustroval Daniel de LATOUR, přeložil Michala BENEŠOVÁ. Brno: Host, 2017. ISBN 978-80-7577-145-2.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *