Výstava/Zachuchleno

Co vznikne, když se spojí trojice Amanita design, písecká Sladovna a Středočeské muzeum v Roztokách nad Labem? Hravá výstava pro všechny děti a jejich zvídavé rodiče s podivným názvem Zachuchleno.

Kdo je to Chuchel?

Taky se vám někdy pod postelí nebo gaučem objevují takové ty chuchvalce prachu, vlasů a kdovíčeho? Přidejte tomu rádiovku a máte Chuchla jako vyšitého. Tohle stvoření je hlavním hrdinou nejnovější hry grafického studia Amanita design, které dalo lidem takovou krásu, jako jsou adventury Samorost nebo Machinarium. Myslím, že poslední hra, kterou jsem pařila, bylo Diablo a Age of Empires ještě na střední, ale Machinarium i Samorosta znám. Takže vás to určitě neminulo taky.

Ze hry Machinarium

Chuchel má moc rád třešně, hudbu od DVA a nemá rád svého soupeře Kekela. V dubnu vyskočil ze stejnojmenné hry a zabydlel se přímo ve Středočeském muzeu v Roztokách nad Labem.

Tady můžete navštívit až do ledna výstavu Zachuchleno – příběh animace/animace příběhu. Jak název napovídá, dozvíte se tu něco málo o animaci samotné, kterou si tu můžete vyzkoušet. I když největší lákadlo pro děti bude hraní samotné.

Příběh animace…

Sama výstava je nevelká svoji rozlohou, až mě to samotnou překvapilo. Byla jsem namlsaná úžasnou výstavou Zámecké imaginarium bratří Formanů, které zabralo celé jedno křídlo zámku, že jsem doufala v něco podobného. Tak tohle opravdu nečekejte, celá výstava je vměstnaná do pouhých dvou místností.

Ta první je věnovaná čistě procesu animace. Dozvíte se tam, jak v Amanitě Chuchel vůbec vznikl a co všechno je potřeba udělat, než je nějaký animák na světě. V praxi děti omrknout populární praxinoskop nebo zkusí optické kouzlo jménem thaumatrop. Ten si klidně můžete vyrobit doma, stačí čtvrtka, tužka a kousek provázku. A nebo si můžete například od FU.FO objednat celou sadu. Věřte mi, že děti ve věku 4+ budou v tranzu 🙂

Ty starší si můžou vyrobit kousek vlastního filmu pomocí ploškové animace, což je vůbec nejstarší druh animace vůbec. Tímto způsobem tvořil svoje filmy třeba Karel Zeman nebo Zdeněk Smetana (Rákosníček). Éčko a Téčko si jí zkusily loni v Ponrepu a i když je to na děti zdlouhavý proces, nesmírně je to bavilo. A tady je výsledek…

…animace příběhu

Většinu dětí bude nejspíš bavit druhá část výstavy Zachuchleno. Celá je koncipovaná jako herní prostor připomínající grafické prostředí hry Chuchel. Nejprve musím zdůraznit, že všechno je potažené hebkým plyšem, takže dejte i menším dětem volnost, padat můžou akorát tak do měkka.

Ve spolupráci s píseckou Sladovnou se výstava Zachuchleno proměnila v obří hernu s několika interaktivními prvky. Na děti čeká tajemné bludiště, obří praková střelnice, maňáskové divadlo v „televizi“ a hlavně spousta schovek, úkrytů a koutků k objevování. Celá místnost je natolik zábavná a graficky hravá, že se často neudrží ani rodiče a připojí se ke svým dětem.

Zachuchleno na závěr

Aby nebylo všechno tak sluníčkové a pozitivní, i malá výtka na Zachuchleno se tu objeví. Menší rozloha výstavy při velké návštěvnosti se může stát zdrojem konfliktních situací mezi dětmi. Herna není schopna pojmout větší množství pobíhajících dětí, tak se připravte na nějaké ty srážky. Jak mi ale muzeum vysvětlilo, jsou velmi limitovaní prostorem a v současné době není možné dělat kapacitně vyšší výstavy.

S tím souvisí i rychlé opotřebování herních prvků. My tu byli druhý týden po vernisáži a čekaly na nás děraví maňáskové i celý jeden nefukční herní prvek. Po upozornění Středočeského muzea se mi dostalo příslibu, že na všech poničených věcech zapracují, ví o nich a průběžně budou řešit. Sama výstava má velký úspěch a hold občas něco vezme za své. Důležité je, že se muzeum snaží a nechá výstavu průběžně opravovat. Ono popravdě kdyby byly ponechána svému osudu, nedožije se konce prázdnin, natož ledna.

Praktické informace z výstavě Zachuchleno

  • kde: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy
  • kdy: 26.4. 2019 – 26.1. 2020, středa až neděle v čase 10:00 – 18:00
  • za kolik: plné 70,- Kč; snížené 50,- Kč; rodinné 190 Kč

A kam dál? Návštěva Roztok pro nás pokaždé znamená procházku přes Tiché údolí k Lasíkům, tu byste si neměli nechat ujít ani vy.

Děkuji, že jste dočetli až na úplný konec. Pokud se vám článek líbil, do Roztok se chystáte nebo už jste tam byli, dejte vědět do komentářů. A pokud se sem rádi vracíte, můžete tyhle stránky podpořit v hlasování Mamablog 2019. Je to moje první nominace a tajně doufám, že snad neskončím na úplném chvostíku. Hlasovat se může jednou denně, najdete mě v sekci Lifestyle, blog Malé radosti. Díky za veškerou podporu!

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *