Výstava / Zámecké imaginárium bratří Formanů

Tahle letošní prapodivná zima – nezima hraje do karet nejen bacilům, ale i indoorovým kulturním aktivitám. A protože Chlap si z lyžování v Alpách přivezl jako suvenýr parádní chřipku, přišel ideální čas dohnat resty v podobě dlouho odkládaných výstav. Skoro v symbolických za pět dvanáct jsem s dětmi stihla Imaginárium bratří Formanů v Roztokách u Prahy. Tahle paráda si totiž 11. 2. už zabalí šapitó.
Vstup do Imaginaria je jako propadnout králičí dírou

Imaginárium bratří Formanů

Bratři Formanové se svými přáteli výtvarníky obydleli zámeckou galerii loutkami, námořníky, akrobaty, cirkusovým šapitó, pohádkovými imaginacemi, hybohledy a kuklostroji, obrázky i divadelními dekoracemi. Povedlo se jim otevřít prostor, kde fantasie nemá hranice, hrát si je povoleno a více než žádoucí.
Vstup do kouzelného lesa plného kuklostrojů a hybohledů
Výstava je rozdělena do dvou částí. V té první se přes hýbací a hravý cirkus dostanete do doslova kouzelného lesa. Jako hub po dešti je tu naseto hybohledů a kuklostrojů – kouzelných dřevěných bedýnek, které ukrývají drobná panoramata a historky. Stačí zatočit kličkou, rozpohybovat postavy a příběh začíná…

Klikou rozpohybujeme cirkus – akrobaty, krasojezdkyně…
Vstávat a sednout
Jak to vypadá v maringotce?
Třeba jako v koupelně 🙂
Kouzelný svět plný imaginací
Školní doučování
Krysař z Hamelnu vyvádí krysy
Krysař z Hamelnu
Já – portrét – krajina – Henry Rousseau
Koukacích „bedýnek“ je tu dostatek
Pohádkové dekorace

Kdo si hraje, nezlobí

Druhá půlka je čistě hrací a v režii návštěvníků. Je libo vyzkoušet si obří kuličkodráhu, zahrát si stylové pexeso, dámu nebo jen tak si pohovět na obří duchně? Pak už je stačí projít přes bizarní „lovecký salónek“ a vypustit děti do obří herny. Dřevěné hračky, gyroskop, loutkové divadlo, marionety, krásná ruční práce kam oko dohlédne. Obě moje děti nejvíc zaujalo cirkusové šapitó. Zabydlely si ho klauny, principálem, krasojezdkyní i krotitelem šelem s bohatým zvěřincem.

Fronta na kuličkodráhu
Odpočinek na duchně… nelze odolat
Zahrajeme si loutkové divadlo
Poctivá ruční práce, překrásné řemeslo a práce se dřevem
Hýbací dřevěná zvířátka
Cirkus bude!
Zkrotíme si šelmy
Pexeso
Pexeso s cirkusovými motivy
Éčko dámu umí!

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy má jednu velkou výhodu, a tou je jeho poloha. Nachází se totiž v Roztockém zámku, který je přímo vedle nádraží. Takže se sem vůbec nevyplatí jet autem,  ekologičtější a zábavnější je využít Českých drah. Zpáteční jízdenka z Holešovic stojí 27 Kč a vlak je v Roztokách za 10 minut. Stačí obejít drážní budovu, projít podchodem pod kolejemi a jste hned před zámkem.

Praktické informace:
Kde: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy
Do kdy: 11. 2. 2018
Za kolik: děti 20 Kč, dospělí 30 Kč, rodinné vstupné 80 Kč

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *