Jaký byl Mamafest 2019?

Na dobré věci si vyplatí počkat… aneb jak omluvit publikování článku o mé účasti na druhém ročníku Mamafest s téměř měsíčním zpozděním proti původnímu plánu 🙂

Zdroj

Mamafest pro všechny mámy – superhrdinky

O tom, co je to Mamafest, co se na něm dozvíte a jestli je tato konference vůbec pro vás se dozvíte tady – KLIK. Letošní druhý ročník byl věnovaný všem mámám – podnikatelkám, eshopařkám, bussinesmankám (víc nespisovných slov už není třeba :-)). Ač jsem si říkala, že tohle téma vážně není pro mě, neprovozuji žádnou živnost a nemám v plánu začít podnikat, nalákala mě skvělá nabídka přednášejících i vidina setkání se zajímavými ženami. Navíc spravuji firemní eshop, moje práce se stala i defacto mým koníčkem a každá nová informace znamená přínos.

Jak nás nezapomněla Iva z pořádající agentury GetFound hned na začátku upozornit, tenhle den jde hlavně o networking! Seznamovat se, plánovat nové spolupráce, sbírat kontakty a propojovat se. Kdo se styděl osobně (já :-D), mohl na nástěnce nechat kontakt nebo vizitku na sebe a svůj projekt. Ale abych nebyla za totálního nemluvku, co sice zná spoustu lidí virtuálně, ale osobní kontakt pokulhává, potkala jsem tu několik známých a kamarádů. Po asi 11 letech jsem narazila na Evču z Pro malé dobrodruhy, která by z fleku mohla na podiu přednášet o tom, jaké to je vybudovat z nuly úspěšnou a silnou značku. Známe se ještě z doby mých studií na VŠ, kdy byla dlouho moji šéfovou v obchodě, kde jsem brigádničila, máme tedy na co navázat. S Aničkou z Loktu She, skvělých šátků na nošení dětí, nás před lety spojila láska k nošení a jedno skvělé diskuzní fórum, s Dášou z Testováno na dětech se sejdeme se vždy jen na takovýchto akcích, i když bydlíme jen několik málo ulic od sebe. Nesmím zapomenout na Janu z Mamarketu, ta je moje soukromá superwoman, která kope za všechny české výrobce a prodejce.

Na přednášky i panelové diskuze

Serie přednášek byla nabitá do poslední minuty a mnohé z žen by utáhly konferenci samy 🙂 Na některé z nich se můžete podívat tady – KLIK. Z té záplavy bych velmi ráda vyzvedla Moniku Trojanovou a její copywriterské tipy. Zaznělo tolik praktických rad, jak psát poutavé texty, že z nich budu čerpat ještě dlouhou dobu. O Instagramu přišla povídat Klára Mouchová a ač se její přednáška jmenovala “Jak prodávat na Instagramu”, první věta, která zazněla byla “na Instagram se nechodí nakupovat, ale dívat na fotky”. Na IG se buduje brand, ale jako prodejní kanál nefunguje. Do třetice se zmíním o Margaretě Křížové, zkušené investorce, která svým zdravým sebevědomím a pozitivním pohledem na svět dokázala nejednu přítomnou ženu přesvědčit o tom, že vlastní podnik je skvělý nápad.

K nedílné součásti Mamafestu patří panelové diskuze. První o eshopech a podnikání vedl Jirka Rostecký z Mladého podnikatele, který zpovídal Valinu ze Samostatného dítěte, Jitku z Pikle a Petru z Unuo. Tři rozdílné obchody, tři rozdílné ženy a pohledy na podnikání. Valina s Jitkou celou diskuzi ustály opravdu se ctí, utvrdily mě v tom, že stojí za to podporovat české projekty a značky, jejich přístup k podnikání, skromnost a pokora je přesně to, co u některých podnikatelek zoufale postrádám. Mimochodem, neodolala jsem a Éčko dostane k svátku kreativní sadu od Pikle, kterou jsem koupila právě na Mamarketu.

Zdroj
Do druhé panelové diskuze byly přizvány tři mamablogerky – Bára z Our Family Kitchen, Katy z Mama-live a Míša z MK life. Popravdě musím říct, že až na moment, kdy Míša mluvila o hodnotě svého času a o tom, proč ne/bere 90% nabízených spoluprací, mi diskuze nic zvláštního nepřinesla. Těšila jsem se na praktické tipy ohledně blogování, nastavení hranic soukromí, psaní, publikování, založení domény, focení atd., místo toho holky povídaly o tom, proč vůbec blog začaly psát a co jim to dalo. I když to možná ani nebyl záměr této diskuze.

Za informacemi i kontakty

A proč se vlastně vyplatí na takhle úzce zaměřené mateřské konference chodit? Kromě informací a reálných zkušeností já osobně sem chodím hladit si ego. Ono je moc fajn zjistit, že pracujících žen – matek, co jedou na stejné vlně je fakt hodně. Najednou zjistíte, že se bavíte s úplně cizími lidmi a rozumíte si! Žádná řevnivost a soutěžení, zato sdílení a porozumění. Ten pocit, že někam patříte a dokážete i po šesti letech sociální izolace na rodičovské smysluplně konverzovat s dospělými, kteří mají rozjeté své vlastní projekty, je k nezaplacení. Najednou máte pocit, že všechno to pinožení s blogem, fungujícím Instagramem a nefungujícím Facebookem vůbec není vata na vyplnění volného času, ale něco, co vás do budoucna může posunout i dál. 
 
 

Ač jsem povahou velký realista, věřím, že spousta věcí k nám přichází sama a nám nezbývá, než je přijímat s tím, že takhle to prostě má být a vesmír, osud nebo “kýhošlakavyššímoc” mi naznačuje směr, kterým se ubírat.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

1 thought on “Jaký byl Mamafest 2019?

  1. Jani, díky moc za krásný report. Je vidět, že si každý našel to své, každý to viděl svýma očima, ale na druhou stranu, co takhle čtu, všichni pochopili, že hlavním smyslem celé konference je krom networkingu SDÍLET A VZÁJEMNĚ SI POMÁHAT. Krásné dny, Iva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *