Cesta do pralesa…

Dneska to vezmu letem světem, protože ta nejdůležitější informace bude až na konci textu. Je jím pozvánka na jednu moc fajn akci, na její nalákání ale velmi doporučuji trpělivě projít celý článek 🙂

Kam nás vítr zavane

Vezmu to trochu zeširoka 🙂 S mojí kamarádkou K. se známe od prvního ročníku VŠ, je to pěkných pár let. I když po promoci se naše cesty rozešly, K. odjela pracovat do zahraničí a mě se narodily děti, v posledních letech jsme se zase sešly v Praze. K. zůstala věrná oboru a stala se srdcem CCBC – Czech Coalition for Biodiversity Conversation (Česká koalice pro ochranu biodiverzity), která spojuje organizace a projekty na ochranu přírody. Zaštiťují například ochranu mořských želv, enviromentální výchovu v Indonésii nebo šetrné farmaření v Tanzánii. A nejen to, všechny jejich projekty jsou zde – KLIK.

Jestli vás zajímá, jak konkrétní projekty fungují, velmi doporučuji sérii dokumentů Češi zachraňují, které vznikly pro Českou televizi a provede vás jimi Dan Bárta. Všechny díly ke shlédnutí zde – KLIK.

Cesta do pralesa

Abych se dostala k jádru pudla – CCBC pořádá každý měsíc jednu enviromentální vzdělávací akci pro děti a rodiče, která má za úkol seznámit s prací jednotlivých členských organizací, předat dětem informace o ochraně přírody a životního prostředí. Akce sice není zadarmo, ale celý výtěžek ze vstupu jde právě na tento konkrétní projekt. My se poslední lednovou sobotu v Botanické zahradě na Albertově zúčastnili Cesty do pralesa, kde jsme podpořili organizaci Green-Books, která pomocí vydávaných knih a ekologických aktivit podporuje indonéské děti v udržitelném životním stylu a provozuje 65 ekologických knihoven.

U vstupu každé z dětí dostalo desky se seznamem úkolů, které bylo potřeba splnit, aby mohly být děti zařazeny do slosování o knížku. Úkoly byly tématicky rozdělené na 4 části – čtení, prales, kakadu a ekologické cestování. Začalo se symbolicky čtením, herečka Klára Trojanová dětem přečetla celý příběh Petra Stančíka Jezevec Chrujda prochází divočinou z nakladatelství Meander.

V „pralese“ botanické zahrady na děti čekal ambasador projektu Green Books Petr Vančura, který dětem povyprávěl o pralese, jeho funkci i obyvatelích a i o tom, proč lidé v současné době kácí velké plochy zalesněných porostů.

V další části skleníků, tentokrát u kaktusů a sukulentů bioložka Petra Uhrová ze ZOO Hodonín vysvětlila negativní vliv zábavního turismu. Myslím, že po jejím příběhu o mláděti orangutana Rikim, který byl upytlačen a fotí se na ulici s turisty za peníze, už nikdo z nás po podobné fotce nezatouží.

Největším tahákem celé akce byla bezesporu chovatelka kakadu bílých Aneta Vychytilová, která působí ve společnosti Laguna, která pečuje o papoušky v nouzi a malá část jejich svěřenců se socializuje právě na Albertově v Botanické zahradě. Děti se dozvěděly něco o tom, jak papoušci žijí, jak je chovat doma, čím je krmit a kdo měl zájem, mohl si malého kakadua i pohladit.

Sečteno a podtrženo – Cesta do pralesa byla moc fajn akce ve skvěle zvoleném prostředí, na které se děti dozvěděly zajímavé informace, které věřím, že jim v hlavě zůstanou. A já jsem moc ráda po dlouhé době zase podívala do Botanické zahrady Na Slupi.

 

Pozvánka na konec

Pokud se vám můj report z Cesty do pralesa líbil a chtěli byste se podobné akce zúčastnit se svými dětmi také, budete mít skvělou příležitost na konci února. V sobotu 23. února můžete přijít do skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Troji. Nosným tématem tentokrát bude kontroverzní palmový olej. Víc podrobností venku sice ještě není, ale pokud budete sledovat facebook CCBC, o všem se včas dozvíte.

Kdy: 23. 2. 2019
Kde: skleník Fata Morgana, Botanická zahrada Troja, Trojská 800/196, Praha 7
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *