Výstava / Míla Fürstová – Všechny mé řeky

Dlouho jsem nedávala tip na zajímavou výstavu, dnes to konečně napravím. Ne, že by se toho v Praze málo dělo, ale vzhledem k teplému podzimu trávím s dětmi raději čas venku a kvůli provozu školka – škola – práce velmi ubylo volných odpolední. Dvě výstavy jsem ale do konce tohoto roku stihnout chtěla – tradiční Vánoční výstavu v Betlémské kapli (snad příští týden) a českou výtvarnici Mílu Fürstovou.

Český booklet pro album britské hudební hvězdy

Mílu Fürstovou, která žije a tvoří v Anglii, jsem asi jako většina lidí zaregistrovala až díky Coldplay. Dostalo se jí té výsady v roce 2014 vytvořit booklet pro jejich desku Ghost Stories. Nejen o Mílině spolupráci s Coldplay se budete moct brzy víc dozvědět v dokumentu Petera Hirjaka Míla Fürstova: Wings for Coldplay. 
Zdroj
Než ale bude dokument k vidění, můžete se pokochat autorčinými grafikami v galerii Miro přímo na Strahovském náměstí. Míla tvoří především technikou leptu a řezáním materiálu, díky tomu může dobře experimentovat s perspektivou a třetím rozměrem. Její díla jsou poetická, intimní a zároveň velmi ženská. Inspiraci bere výtvarnice ze svého okolí, mateřství, přírody i živlů. Prohlížet si její několikavrstevnaté grafiky je jako listovat snem plným fantasie, přemýšlet nad tajemstvím jednotlivých symbolů a nechat se opájet iluzemi.


Míla Fürstová je známá svými grafickými experimenty, přáním posouvat hranice grafického výrazu do neprobádaných končin. Tak začala grafické listy skládat do velkých souborů, využívala zrcadlových efektů grafiky, prořezává listy do tajemných vln, vyřezává jednotlivé motivy a skládá je v další velkoformátové sestavy. Pouhým rytmem prořezávaných otvorů vytváří siluety zvířat. Ale jsou to siluety zvířat v pohybu, v zachycení okamžiku. Rastr vyřezaných otvorů je schopen vyjádřit i perspektivní zkratku. Míla dokáže rozvíjet i bohaté tradice kdysi velmi ceněné české grafiky.

(Mgr. Petr Štěpán, historik umění)

Praktické informace

Kde: Galerie Miro, kostel sv. Rocha, Strahovské nádvoří 1/132
Kdy: do 31. 1. 2019, denně 10 – 17 hodin
Za kolik: 30 Kč
Web: ZDE
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

3 thoughts on “Výstava / Míla Fürstová – Všechny mé řeky

  1. Jani, zrovna před chvilkou jsem koukala na tu výstavu betlémů. Jáík mi zabavil mobil, ale rádi bychom šli s vámi. Někdy odpoledne příští týden.

  2. Určitě! Byla jsem tam s dětmi dneska, ale jen na chvilku. Chce to mít aspoň hodinu čas, je tam toho opravdu hodně. A děti byly jak u vytržení ? příští týden by byl u nás možný jen pondělí a čtvrtek, jiná odpoledne už něco máme. Večer ti zavolám

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *