Výstava / Tradiční Vánoční výstava

Advent pomalu ukrajuje den po dni, vánoční přípravy jsou v plném proudu. Cukroví, objednávání dárků, balící papíry, štědrovečerní menu, úklid… Až se může zdát, že „to do“ list je nekonečný. Dneska vás pozvu na jedno vánoční zastavení, kde se sváteční atmosféra nasává plnými doušky.

 

Tradiční vánoční výstava

Ano, řeč je o Vánoční výstavě nejen betlémů v podzemních prostorách Betlémské kaple. Tady se na Vánoce začne těšit i ten nejzarytější Grinch 🙂 Je tu toho tolik k vidění! Betlémy tradiční z klasických materiálů jako dřevo, perník nebo kukuřičné šustí, betlémy neobvyklé ze skla, ovčího rouna i keramiky nebo betlém ryze moderní postavený z Lega. Ten se našim dětem obzvlášť líbil.
 

Do Betlémské kaple nejen za betlémy

Na Vánoční výstavě nemusíte obdivovat jen betlémy, ale i práce mnoha řezbářských a loutkářských mistrů, staré parostroje i hrací skříňky. Velký tahák pro děti byl obrovský vodou poháněný louskáček na ořechy. Příště si pár vlašáků vezmeme s sebou, naše první návštěva byla z časových důvodů velmi omezená a louskáček jsme si stihli jen prohlédnout.

Modrotisk a UNESCO

Těžko bych mohla vypíchnout jen jeden betlém, který by byl nejkrásnější a nejzajímavější. Na výstavě je jich tolik, že člověk neví, kam dřív s očima. Ale je tu jeden skromný menší betlém, na který bych ráda upozornila, a to betlém s figurkami oblečenými do modrotiskového oblečení. Tato tradiční technika barvení látky byla letos zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO! V současné době se této technice věnují pouze dvě dílny v Čechách a po zásluze se jim dostalo významného ocenění.

Praktické informace

Kde: podzemní prostory Betlémské kaple, Betlémské náměstí 256/5
Kdy: denně 9 – 18 hodin
Za kolik: dospělí 80 Kč, děti 3+ 40 Kč
Web: ZDE
Tradiční Vánoční výstava je v Praze velmi známá a populární, velmi doporučuji neplánovat s prohlídku na víkend, bývá tu opravdu nacpáno a fronty u všech exponátů. Ve všední dny dopoledne tu bývá klidněji, větší skupiny tvoří jen školky a školy.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *