Čteme dětem / Klidný Buddha na dobrou noc

V době, když bylo Éčku kolem roku a půl a knihy, které jsme večer spolu četli už opravdu vnímala, začalo mé pátrání po ideální pohádkové knize na usínání. Tradiční pohádky jsou sice fajn, ale není to ten typ příběhů, který bych svým dětem chtěla číst na dobrou noc. Živá/mrtvá voda, občas nějaké to rozpárané břicho, rodiče, kteří se zbavují svých dětí… Z toho by měly velmi senzitivní děti noční můry a nikoliv příjemný zážitek. Chtěla jsem pro Éčko něco více laskavého, pozitivního, moudrého a přitom bez násilí… Něco, co pohladí po duši a ukolébá ke spánku. To jsem ještě netušila, jaký to bude oříšek…

S Buddhovými pohádkami do peřin

Naštěstí mi kamarádka – zkušená matka dvou dětí – ukázala Buddhovy pohádky na dobrou noc a bylo rozhodnuto. Nelekejte se názvu knihy, žádná „ezo-bio“ nalejvárna to není, s Buddhou se setkáte v úvodu knihy, kde se popsán stručný úvod do jeho učení, který není ale nutný k pochopení dalšího textu. Prostě na koho to bude moc „spirituální“, může s klidným svědomím nalistovat až příběhy pro děti. Po Buddhových pohádkách na dobrou noc nám velmi rychle do knihovny přibyly ze stejné edice nakladatelství Synergie Vílí pohádky na dobrou noc a poté ještě Kouzelná zvířátka na dobrou noc. Díky Knihcentru si můžeme dopřát další krásné večerní čtení, tentokrát s Klidným Buddhou na dobrou noc.

Pohádky vycházejí z buddhistického učení, jsou jím inspirovány a čerpají z nich především moudrost a harmonii. Příběhy nabádají k lásce a respektu, radosti ze života i vnitřnímu klidu, soucitu a hlavně sebedůvěře. Setkáme se v nich s princeznami i princi, hodnými draky, dětmi i mluvícími zvířátky. Ti všichni prožívají neobyčejná dobrodružství, která budete chtít číst pořád dokola. A jde to i bez podvodů, krádeží, lhaní…

Začínáme úvodní meditací

Každou kapitolu uvádí stejné meditativní naladění, které dětem pomůže se uvolnit, zaposlouchat se do příběhu a uklidnit přelétavou mysl. U obou našich dětí to funguje na 100%, ve chvíli, kdy uslyší první věty:

zhluboka se nadechni a dlouze, uvolněně vydechni, zachumlej se do peřiny a poslechni si příběh o...,

je jejich pozornost takřka hmatatelná.
Stopáž jednotlivých příběhů je ideální na večerní předčítání, vyprávění jsou jednoduchá a srozumitelná, vždy s dobrým koncem. Zároveň pohádky děti připraví na odpočinek a vím, že z této knihy nebudou mít žádné noční můry. Každou kapitolu uzavírá krátké buddhistické moudro, které z příběhů vyplývá. Tyto krátké doušky mohou sloužit i jako inspirace pro rodiče. Dětem nenásilně poskytují návod, jak se chovat v nepříjemných situacích, které je mohou potkat.

Když příběhy připraví děti na reálný život

Hrdinové pohádek mohou pomoci dětem se zorientovat ve vlastních výzvách, kterým někdy musí čelit a podpořit je ve správném řešení. V kapitole s názvem Kolo pro Bethany se řeší sourozenecká řevnivost, v Boji o medvídka touha po něčem, co mi nepatří, v příběhu O mírumilovném drakovi děti zase zjistí, že zlo plodí zase jenom zlo a v pohádce Crystal a skřítek se dozví, že smutek a pláč patří k životu stejně jako štěstí.
Ač se mohou příběhy zdát nejednotné, je tu něco, co je všechny spojuje v kompaktní celek. Je to myšlenka, že veškeré jednání má své následky a všechno co řekneme nebo uděláme, se nějakým způsobem odrazí v našem okolí. Osud máme ve svých rukou, bez ohledu na to, jestli je nám šest nebo šedesát.
Snad jediné, co bych mohla Klidnému Buddhovi vytknout, je vizuální stránka. Ilustrace tentokrát dělal jiný autor než u předchozích dvou knih autorky Buddhovy pohádky na dobrou noc a Pohádky pro malé Buddhy a i když kresba není to, co dělá tuto knihu tak výjimečnou, výrazně barevný až řvavě dětský styl Klidnému Buddhovi příliš nesluší. Dětem se ilustrace nejspíš líbit budou, i přesto by knize sedělo něco jemnějšího, méně výrazného a pokornějšího.
A kam dál po Klidném Buddhovi?
Klidný Buddha na dobrou noc patří do komplexní edice, ve které se kromě třech knih buddhistických pohádek nacházejí i stejně laděné Vílí pohádky na dobrou noc či Andělské pohádky na dobrou noc. Koncept všech knih je totožný a pokud děti zaujme jedna kniha z edice, je velká pravděpodobnost, že budete mít úspěch i s dalšími výtisky.
Součástí Klidného Buddhy je i jeho audioverze, kterou namluvila Naďa Konvalinková. Nejsem sice její velký fanda, ale mluvený projev má velmi příjemný a zrovna k tomuto druhu knihy se hodí. Děti si jí oblíbily a často Klidného Buddhu doma poslouchají při odpočinku.

Pokud hledáte laskavé a moudré pohádky pro děti ve věku 2+, s touto edicí neuděláte chybu. U nás je mají rádi obě děti, a to už jsou ve věku 4 a 6 let.

NAGARAJA, Dharmachari. Klidný Buddha na dobrou noc: příběhy o moudrosti, soucitu a bdělé pozornosti. Přeložil Petra VLČKOVÁ. Praha: Synergie, [2018]. ISBN 978-80-7370-512-1.



Velmi děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.

Vánoce se blíží, příští knižní tip bude i se soutěží. Tentokrát to bude ale kniha pro děti školou povinné 🙂
A zítra jdeme s dětmi na křest novinky z nakladatelství Albatros – Kovářské pohádky – brzy jim tu také věnuji jeden článek.
——————————————————————————————————————–
Toto je sponzorovaný článek od Knihcentrum.cz
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *