Čteme dětem / Kostík hledá přátelé

Další kniha z albatrosáckého projektu Knihozem, která mi přišla pod ruku, je Kostík hledá přátelé. Tou první byla velmi propagovaná Gerda, ke které nedávno vyšel i překrásný nástěnný kalendář. Velryba Gerda si navzdory svým lehkým nedostatkům získala příznivce napříč věkovými kategoriemi a třídní učitelka naší prvňačky jí dětem každý pátek předčítá. A co Kostík, zaslouží si být v „best of“ výběru Knihozemě?

Přátelství mezi kostřičkou a holčičkou

Příběh malé kostřičky Kostíka je žhavý adept na Dušičkové nebo Helloweenské čtení. Na třiceti stránkách sledujeme příběh smutného uplakaného kostlivečka, který ze všeho nejvíc touží po spřízněné duši, po kamarádovi „až za hrob“. To se mu splní, když potká holčičku Rozárku, která šla zrovna zahrabat svůj první vypadlý zoubek. Kostíkovi zrovna jeden zub chybí a kvůli díře v chrupu si připadá ošklivý.
Netradiční dvojice navštíví obě domácí reality, Rozárka Kostíkovi ukáže krásný svět lidí, plný barev, zvuků a vůní. Kostík jí  na oplátku vezme na druhou stranu, do říše mrtvých, kde vládne ticho a klid. Nebojte se, Rozárka nemusí umřít ani použít žádné Burtonovské „hopskoč“ zaklínadlo, aby se dostala za Kostíkem. Stačí se Kostíka pevně držet za ruku…
Dobrý konec nesmí chybět, oba zjistí, že nezáleží na tom, jak vypadáme nebo odkud pocházíme, protože přátelství překoná všechny rozdíly. 

Inspirativní ilustrace

Textu je v knize opravdu poskrovnu, polský autor Pawel Pawlák dovedl celý příběh vměstnat do několika vět. Příběh je velmi jednoduchý, čtivý a psaný tak, aby ho pochopily i ty nejmenší děti a zároveň nedělal problémy začínajícím čtenářům. Děti se v textu neztrácejí, udrží pozornost a dočkají se i malého poselství.
Popravdě celý text hravě strčí do kapsy ilustrace. Jsem ráda, že se najdou knihy pro věkovou kategorii 3+, které mají inteligentní a vkusné grafické zpracování. Veškeré velkoformátové ilustrace jsou vytvořené kolážovou technikou. Zvídavé děti nebo rodiče mohou podrobit knihu důkladnému zkoumání a zjistit, jaké materiály autor na koláže použil.
Skvělé je vymyšlené i barevné ladění jednotlivých stránek. V Kostíkově říši převažuje černá a bílá, Rozárčin svět je pestrý, hýří veselými dětskými barvami. Na první pohled i nečtenář pozná, kde se hrdinové zrovna nacházejí.
Kostík si přítele nakonec našel a já věřím, že tahle útlá knížka o nevšedním přátelství si zajistí cestu i do Vašich dětských knihovniček.
PAWLAK, Paweł. Kostík hledá přátele. Přeložil Anna VACULÍKOVÁ. V Brně: CPress, 2018. ISBN 978-80-264-1904-4.
——————————————————————————————————————–
Toto není sponzorovaný článek
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Čteme dětem / Kostík hledá přátelé

  1. Přiznám se, že Gerda mě moc nechytla (ani ty ilustrace), ale Kostík je fajn, ten se mi líbil moc – a hlavně pejsek Žebírko 🙂 Ale já asi nejsem úplně cílová skupina (a už i moje holky jsou na obě knížky velký). 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *