Čteme dětem / Rokovy výlety do historie

Ač je Ladislav Špaček spisovatel a pedagog, u nás je znám především jako odborník na etiketu všech věkových kategorií. Bohaté zkušenosti zúročil ve své spisovatelské kariéře a na svém kontě má několik publikací etikety pro dospělé. Společenskou etiketu se snaží propagovat i u dětí, pro které připravil dnes již velmi populární knihy Dědečku vyprávěj. Ty jsou věnované především dětem předškolního věku. Aby nezůstali ošizeni i školáci, Ladislav Špaček vydal novou knihu hravé etikety pro školáky s názvem Rokovy výlety do historie.

Chlapec ze Slunečního ostrova

Desetiletý Roko je jako každý žáček čtvrté třídy. Má rád svoje rodiče, každý večer vyhlíží otce – rybáře, než se vrátí z lovu ryb, pomáhá mamince doma a s velkým očekáváním se těší na prázdniny. Zažívá běžné radosti i starosti jako české děti, jen místo úrodné středoevropské planiny na pobřeží Jaderského moře na chorvatském ostrově Hvar.

Roko je obdařen velmi velkou fantazií a obdivem k historii. Touží poznávat cizí kultury z minulých století, poznat krále, vládce i papeže, navštívit staré hrady i zámky v době jejich největší slávy. Na desetiletého chlapce to jsou touhy trochu neobvyklé, ale pro rodiče pochopitelné.

Zlatá rybko, jaké přání mi splníš?

Protože jsme v pohádkové knize, nesmí chybět nadpřirozený prvek, který je zachráněn a na oplátku hlavnímu hrdinovi splní tři přání. Ano, řeč je o notoricky známé zlaté rybce, kterou Roko zachrání ze sítě a v kapse odnese domů. Mluvící kouzelná rybička splní ne tři, ale mnohem víc přání. Každý večer ho ve snech bere na královské dvory, knížecí zámky nebo dokonce i do Vatikánu na volbu papeže. 




Na svých neobyčejných snových cestách se Roko dozví nejen něco zajímavého z etikety tehdejší doby, ale hlavně pozná ducha tehdejší doby, historická fakta, setká se s panovníky i dvořany a může si udělat obrázek o tom, jak se žilo před mnoha stoletími. Proti učebnicím dějepisu nepůsobí popisy nikterak suše a nudně, mají velký potenciál zaujmout nejen děti z doporučované věkové kategorie 8+, ale i mnohem starší děti, které zrovna láskou k dějinám neoplývají. Historické události jsou dávány do souvislostí a kontrastu se současností, zdánlivě mimochodem předkládají dětem témata k zamyšlení a ukazují, jak se v dnešní době máme vlastně dobře 🙂

Prstem po mapě i časové ose

A do jakých zemí a období se Roko vlastně podívá? Autor malému chlapci naplánoval cesty do vskutku zajímavých destinací, které svými dějinnými fakty děti s největší pravděpodobností opravdu zaujmou. Začneme ve Versailles u Ludvíka XIV, kde může Roko obdivovat první vidličku i překrásný zámek, ve Skotsku se setká s královnou Viktorií a dozví se, jestli se pod kiltem nosí spodní prádlo nebo ne, či jak se dělá pukrle. Rybka mu ukáže i Vatikán s papežem Lvem XIII, kde se dozví o podstatě křesťanství, historii církve i proč se slaví Vánoce a Velikonoce. A co by to bylo za českou publikaci o historii pro děti, kdyby v ní chyběla rudolfínská Praha! I do té se Roko podívá, včetně návštěvy alchymistické dílny, Hradu i Karlova mostu.

Aby té historie na jednoho desetiletého chlapce nebylo moc, kapitoly z minulosti jsou proložený pasážemi ze současnosti. Ty ukazují nejen Rokův běžný život u moře, ale opět jsou doplněny situacemi, které vyžadují alespoň primární základy slušného chování. Tentokrát jsou přizpůsobené pro děti školního věku, takže se místo pozdravu nebo mytí rukou před jídlem už řeší správné prostírání stolu, chování v restauraci, stárnutí nebo rasová nenávist. Popravdě moc „mravokárné“ knihy pro děti nemusím, nemám ráda předkládání jediné a zaručen pravdy na zlatém podnose, ale tady je ta přísná etiketa poddaná s citem a lehkostí. Možná to je tím, že starší děti už Špačkovi nezbaští návnadu i s navijákem.

Lepší orientaci v místech i časech umožní dětem nejen mapa na předsádce knihy, ale i časová osa s vyznačenými nejdůležitějšími daty, které Roko v knize zažije. A na úplný závěr nesmí chybět kapitola Kdo je kdo, každá historická osobnost z knihy zde má svůj krátký medailonek včetně portrétu.

Obrazový doprovod Markéty Vydrové

Ilustrace jsou v dobrodružných knihách o historii pro děti více než žádané, autor se ve své knize spojil se známou českou ilustrátorkou Markétou Vydrovou. Pro tu ilustrování dětských knih není žádná novinka, na svém kontě má i písanky, učebnice a slabikáře, stejně jako velkou spoustu dětských knih. V současné době má za sebou ilustrování zhruba devadesáti publikací.

Její styl Rokovým výletům do historie sluší, není příliš dětský, aby připadal dětem směšný, ale ani přehnaně dospělý, aby školáky neodradil. Navíc všechny kapitoly doprovází komiksové stripy, které mají děti tolik rády.

Soutěž a audiokniha jako bonus

Audio formáty knih jsou čím dál populárnější, často se i v dětské literatuře stává, že současně s tištěnou publikace vychází její audioverze. Nejinak je tomu i u Rokových výletů do historie, v knize najdete přímo kód pro stažení z Audiotéky.

Díky spolupráci s Knihcentrem tu mám pro vás jeden výtisk do soutěže, kterou vyhlásím ve středu. Poběží tady na blogu i na Instagramu, takže budete mít skvělou příležitost pořídit si pro děti školního věku inteligentní vánoční dárek.

Co říci závěrem? Pokud máte doma milovníka historie na prvním stupni základní školy, Rokovy výlety do historie by vás rozhodně neměly minout. A i když je to kniha o etiketě pro školáky, její hlavní přínos vidím spíš v historické a zeměpisné části.

——————————————————————————————————————–
Toto je sponzorovaný článek od Knihcentrum.cz

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

1 thought on “Čteme dětem / Rokovy výlety do historie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *