Výlety / Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře

Kdo nebyl na Zelené hoře jako by ani nežil. Kdo nezná genialitu Jana Blažeje Santini-Aichela, měl by si zopakovat pár hodin dějepisu, přichází o mnohé. Jeho typický rukopis s četnými odkazy na kabalu, matematiku, geometrii či numerologii je chloubou českého barokního slohu. Změnil tvář celých měst a vesnic, jeho stavby nepostrádají ani pořádnou dávku tajemna, překvapující akustiku nebo hravé světelné kompozice.

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře

Naše víkendová cesta vedla přímo k jeho nejznámějšímu majstrštyku – poutnímu kostelu svatého Jana Nepomuckého ve Žďáře nad Sázavou. Mimo tohoto kostela (zapsaného do UNESCO) je možné v blízkém okolí navštívit i další památky – Dolní hřbitov (půdorys má tvar lebky), hospodářský dvůr Lyra (hlavní budova má 7 oken jako 7 strun na lyře, celá stavba má lyrovitý tvar), špitál (půdorys rovnoramenného kříže) nebo cisterciácký klášter. A to vše na jednom jediném místě, Žďár nad Sázavou je Santiniho klenot.

Výhled z ambitu na kostel a jednu z kaplí

Fakta nudná i zábavnější

Kdo chce poutní kostel poznat se vším všudy zvenku i zevnitř, musí zvolit variantu návštěvy s komentovanou prohlídkou. Během té jsme zvládli projít ambit, bývalý hřbitov, kostel a ještě zbyl čas na focení. Průvodkyně nás zasvětila do života Jana Blažeje a opata cisterciáckého kláštera Václava Vejmluvy, Santiniho blízkého přítele a zadavatele stavby. To největší gró tvořily samozřejmě informace o celé stavbě, její historie, budoucnost a odkaz na Jana Nepomuckého. Obě děti zvládly celou prohlídku o stopáži 45 minut bez jediného problému, průvodkyně vyprávěla natolik zajímavě, že ani nedutaly. A z kostela jsme spíš měli problém je dostat pryč 🙂

Z leteckého pohledu kostel a ambit připomíná „hvězdu  ve hvězdě“. Deseticípá základna ambitu připomíná kosmický řád a Desatero přikázání. Kostel je vystavěn do půdorysu pěticípé hvězdy. Pětka se na Zelené Hoře vyskytuje všude – pět vchodů, pět kaplí, pět oltářů, pentagram jako ochranný symbol, pět Kristových ran. Pětka odkazuje i na Jana Nepomuckého – poté, co byl umučen a svržen z Karlova mostu do Vltavy, ho po měsíci našli rybáři a nad jeho hlavou se objevilo pět hvězd. Pět liter má i latinské slovo TACUI – mlčel jsem, Jan Nepomucký i pod nátlakem nevyzradil zpovědní tajemství královny Žofie.

Mimo pětky je dalším opakujícím se symbolem trochu netypicky jazyk. V 18. století byl Jan Nepomucký exhumován a v jeho lebce nalezena červená tkáň je tvaru jazyka. Opět jako symbol nevyzrazeného tajemství. V roce 1973 bylo ale zjištěno, že se nejedná o jazyk, ale o část mozku.  A protože Jan Nepomucký uměl držet jazyk za zuby, velký dřevěný jazyk se nachází ve stropě kostelní kaple. Je dokonce původní, překonal i požár v roce 1784, při kterém přišel kostel i ambit o střechu. A aby těch jazyků nebylo málo, i některá kostelní okna mají tvar jazyka.

Z novodobějších dějin stojí za zmínku zrušení celého kláštera i kostela po už zmiňovaném požáru v roce 1784.  Kostel provizorně zastřešen, uzavřen a zbylé cennosti odvezené do okolních farností. Stavebních úprav se kostel dočkal až v 70. a 80. letech 20. století, kdy majitelem už nebyla církev, ale stát. Na konci roku 1994 byl kostel zařazen na seznam UNESCO a pod dohledem památkářů stále pokračovala jeho rekonstrukce. Naposledy změnil svého majitele v polovině roku 2014, v rámci restituce kostel přešel pod Římskokatolickou církev ve Žďáru. Rekonstrukce stále běží, v době naší návštěvy (srpen 2017) byly už uzavřeny obě patra v kapli a jak nám sdělila průvodkyně, během následujících šesti let se bude obnovovat kompletní interiér. Velká obnova čeká i podlahu, ta bude nově položena, ale v původním designu.

EDIT: jak jsem byla upozorněna kastelánkou paní Bc. Michaelou Kokojanovou, opravy začnou v roce 2018. Pevný termín není stanoven, vše se bude odvíjet od počasí. Ale celá rekonstrukce bude probíhat za provozu kostela. Opravy budou jsou naplánované do roku 2020. Pouze ve fázi, kdy bude měněna podlaha kostela, bude spodní část nepřístupná. Za to ale bude možnost vyjít na ochoz, kde je nyní instalováno nové osvětlení.

Tímto bych velmi ráda poděkovala paní kastelánce a celému týmu průvodců za jejich cenné informace.

Vnitřek ambitu

Pentagram jako ochranný symbol
Socha ctnosti „víry“, která hledí na Polárku
Původní dřevěný jazyk jako symbol mlčenlivosti Jana Nepomuckého

Šesticípá hvězda – symbol mužské a ženské energie, rovnováhy a harmonie, Davidův štít

Barokní a gotické zábradlí

Reliéf na kazatelně – Jan Nepomucký je svržen z Karlova mostu do Vltavy, kolem jeho hlavy září 5 hvězd

Oltář s Janem Nepomuckým stojícím na zeměkouli s pěti hvězdami. Každá hvězda představuje jeden kontinent, kam bylo šířeno křesťanství. Pět andělů tvoří opticky písmeno „V“, odkazují tak na opata Václava Vejmluvu

Praktické informace

Ideální je zajít si rovnou na komentovanou prohlídku, bez ní se do kostela stejně nedostanete 🙂 Prohlídka se koná v každou celou hodinu, trvá cca 45 minut a stojí 110 Kč dospělý/ 60 Kč děti od 6 let
Parkování je přímo pod kopcem u zámku, o víkendech je lepší dorazit dříve i kvůli případným svatbám, které se na zámku nebo v kostele konají. Z parkoviště už je to jen cca 10 minut pěšky do kopce. 
S kočárky je to trochu komplikovanější, ke kostelu vedou dlouhé schody, takže s sebou dobrovolníka – siláka, který pomůže kočárek vynést nebo vytlačit po trávě vedle schodů. Nosítko nebo šátek je v tomhle případě značka ideál. Naštěstí kočárek nevlastníme a nosítko na Téčko mám na výletech stále u sebe, kdo je připraven, nebývá překvapen.

S sebou to chce teplé oblečení, nahoře to dost fouká a kostele je pochopitelně také dost chladno.

A kam dále?

Kdo by si chtěl prohlédnout Žďár nad Sázavou v celé kráse, bude si muset vyšetřit celý volný víkend. Mimo poutního kostela musím zdůraznit Muzeum nové generace, které se nachází přímo ve žďáreckém zámku. Jeho návštěva pro nás pro všechny byla tak mimořádným zážitkem, že hravě strčí do kapsy všechny česká muzea, ve kterých jsem kdy byla. O něm zase příště. 
Zámek Žďár je volně přístupný, dá se vstoupit i do několika budov a částečně do zahrad. Krásné procházky jsou v jeho nejbližší okolím a kolem rybníků po naučných stezkách.
Ke složení znavených nožek láká zámecká kavárna s venkovním posezením. Výborná káva, velká nabídka dortíků a zmrzliny, to vše zabalené v krásném prostředí s výhledem na Zelenou horu.  
Santiniho dílo Dolní hřbitov je také v pěší docházkové vzdálenosti od zámku a Zelené hory. Uprostřed bývalého morového hřbitova stojí socha anděla posledního soudu a do 9. 9. je vzácná možnost prohlédnout si zde originály čtyř barokních soch kláštěrního mostu. 
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

5 thoughts on “Výlety / Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře

  1. Ad ty kočárky a parkování. Parkovat se dá i nahoře na kopci. Pak tam přijdete vchodem, který je jakoby na opačné straně jak ten hlavní od schodů. A případně se to dá vzít po týhle cestě i s kočárkem. Jsem letos tu prohlídku s kočárkem absolvovala 🙂
    Jinak hezký fotky. On se ten Santini fotí úplně sám, jak je to pěkný.

  2. Moc díky za komentář, to parkování určitě doplním, důležitá poznámka! A děkuju za pochvalu fotek, ono je cokoliv od Santiniho tak fotogenické 🙂

  3. Máte moc krásně popsaný Váš výlet na Zelenou horu. Jen bych Vás, a případné čtenáře, chtěla upozornit, že kostel nebude během oprav uzavřen. Všechny opravy budou porbíhat za provozu kostela!

  4. Nejprve moc děkuji za komentář a milá slova.
    Informaci o rekonstrukci a uzavírce Zelené hory jsem dostala přímo od průvodkyně, považovala jsem ji za dostatečně důvěryhodný zdroj. Ráda čtu, že rekonstrukce bude probíhat za plného provozu, článek budu co nejdříve editovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *