Čteme dětem / Pan Blahoš

Knihu od milovaného J. R. R. Tolkiena Pan Blahoš jsem původně chtěla koupit pro sebe. Jeho knihy mě provázejí celé dospívání a mám pro něj velkou slabost. Nakonec jsem knihou poprvé listovala až v knihovně, ale při nejbližší příležitosti obohatí naši nemalou sbírku knih.

Pan Blahoš je totiž kromě vynikajícího příběhu i mimořádné dílko po vizuální stránce. Na jedné straně je český text, ale druhá strana je původní anglický originál – mistrem psaný a mistrem ilustrovaný. Tak moc vzhledem připomíná příběhy ze Středozemě.
Samotný příběh je tolkienovsky poetický – pan Blahoš je velevážený gentleman se zálibou ve vysokých cylindrech a podivných domácích mazlíčcích. Jeho dům se zahradou na kopci totiž obývá žirafa jménem Žirafík. Pan Blahoš se jednoho dne rozhodne, že své oblíbené kolo vymění za žlutý automobil a tím nastartuje sérii větších i menších katastrof. Nesmí samozřejmě chybět klasický britský humor a milé ilustrace, celek v některých momentech připomíná Hobita a pan Blahoš Bilbo Pytlíka.

Kniha bude sedět starším dětem školního věku a hlavně dospělým, kteří milují J. R. R. Tolkiena. 
TOLKIEN, J. R. R. Mr. Bliss. Přeložil Viola SOMOGYI. Praha: Argo, 2015. ISBN 978-80-257-1501-7.
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *