Výlety / Národní památník odposlechu

Kdo zavítá na Vysočinu a bude se pohybovat v okolí Lipnice nad Sázavou, určitě by si mimo stejnojmenného hradu neměl nechat ujít Národní památník odposlechu. Jde o tři skalní reliéfy vytesané nad zatopenými žulovými lomy, představující totalitní praktiky, jak získat informace od lidí: Ucho – odposlechy, Ústa – udávání a Oči – šmírování.

Všechny reliéfy jsou ukryté v lese, spojuje je pohodlná lesní cesta a celá trasa má něco lehce přes 5 kilometrů. Dá se bez problémů zvládnout i s menšími dětmi a v horkém létě je to příjemný půldenní výlet. 

Ústa pravdy

Autorem triptychu je havlíčkobrodský sochař Radomír Dvořák, spoluautory Ucha a Úst jsou jeho studenti kamenosochaři. Patronem celého projektu je Richard Hašek, vnuk Jaroslava Haška, který obnovil lipnickou restauraci U České koruny, kde spisovatel často vysedával.

Národní památník odposlechu


Třímetrové Bretschneiderovo ucho je nazvané podle tajného policisty z Haškova románu o dobrém vojáku Švejkovi a autor jím navazuje na středověké odposlouchávací zařízení, tzv. Dionýsovo ucho. 
Ústa pravdy jsou inspirované reliéfem Bocca della Verit v římském kostele Santa Maria in Cosmedin. Do otvoru zde podezřelí z krádeže museli vsunout ruku – pokud jim ji kat usekl, byli uznáni vinnými. 

Přes pět metrů široká plastika Zlaté oči je vytesána těsně nad vodní hladinou a představuje tradiční symbolem božího oka a vševidoucnosti. 

Značená trasa začíná v Lipnici na náměstí u restaurace U České koruny, v lese se rozděluje na dvě cesty – k Uchu a Ústům. Od rozcestí k Ústům je to cca 500 metrů, pak je potřeba vrátit se zpět na rozcestí, dojít k Uchu a od něj už pokračovat plynule ke Zlatým očím. 

My se pochopitelně vydáváme nejdříve k Ústům pravdy. Lom je dávno opuštěný a zatopený, takže se tu dobře daří nejen vegetaci, ale i rybkám. 


Ústa pravdy
Rybky kam se podíváš
Vracíme se zpět k rozcestí a pokračujeme k Uchu. Celá cesta je dobře značená barevnými cedulemi, opravdu nehrozí, že by někdo zabloudil 🙂 
Značení k Uchu

Bretschneiderovo ucho
Bretschneiderovo ucho

Bretschneiderovo ucho
Od Bretschneiderova ucha už se nemusíme vracet zpět na rozcestí, ale obejdeme lom a cesta vede přes les rovno ke Zlatým očím. Část trasy jde krajem lesa a přes hráz chovného rybníka, děti vítají příjemné zpestření v podobě malin a ostružin. 

Po necelých dvou kilometrech se dojde ke Zlatým očím. Tento reliéf je přístupný pouze z vodní hladiny a Radomír Dvořák ho celý vytesal z voru. Máme štěstí na počasí a oči se krásně zrcadlí v hladině lomu.
Zlaté oči
Babočka síťkovaná

Babočka admirál
A na závěr ještě mapa celé cesty. Není to opravdu nic náročného, příjemná procházka lesem, kterou zvládnou i starší děti. Cesta je ale nevhodná pro kočárky a odrážedla. 


Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *