Výlety/ Včelí svět v Hulicích

A zase ty Hulice. Vesnička o zhruba tři sta obyvatelích a nabízí víc interaktivních výstav než leckteré okresní město. Mimo parádního Vodního domu (psala jsem o něm zde) láká i do života včel. Ve staré školní budově (která sama o sobě stojí za pozornost) se ve dvou patrech nachází úžasná expozice o včelách, včelstvech, pylu i medu.
Hned na školní zahradě před vstupem stojí prosklený úl, i z bezpečné vzdálenosti je možné pozorovat včelí hemžení. Aby nepřišly zkrátka včely samotářky, nesmí chybět ani populární hmyzí hotel. Ten pro Éčko nebyla žádná novinka, jeden si společnými silami postavily děti v její školce. 
Hmyzí hotel pro včely samotářky

Za lidové vstupné 150 Kč jsme dostali hodinu a půl ponaučení a zábavy. Na výstavě nechybí běžné informace o anatomii i fyziologii včel nebo krátký film o včelích tanečkách. Na elektropanelech je možné pustit si bzučení, které včelstvo vydává v různých situacích. Skvělá je část o feromonech – velká dřevěná včela je naparfémovaná medovou vůní, naproti jsou tři malé voňavé modely úlu a pouze čichem se má určit, který úl voní shodně jako včela. Pětiletá Éčko to zvládla na první pokus během pár okamžiků. 
Jaké zvuky vydává včelstvo?

Čichohra – přivoň si ke včele …

… a urči, do jakého úlu patří
Pokračuje se prohlídkou úlů, u kterých je podrobný popis práce včelařů v jednotlivých ročních obdobích. Co se ale stane, když roj uletí a začne si stavět vlastní divoké plástve? To je zobrazeno a vysvětleno na maketách dutiny stromu uprostřed místnosti. 
„Divoké“ plástve

Exkurze do útrob včelího úlu
Horní patro je vizuální pastva pro oči. Prostor je rozdělen obřími včelími plástvemi, připadali jsme si jako v obřím úle. V jednotlivých komůrkách jsou nejen informace o včelách, ale i kvízy o druzích pylu nebo jsou vystavené produkty z medu, vosku či propolisu. 
Medomet už se točí

Pro med krystalizuje?

Jako včely v úle 🙂

Jaké pylové zrno patří k jaké rostlině?

Makro fotky pylových zrn
Po prohlédnutí celé výstavy jsme se s dětmi zdrželi ještě u pokladen, Éčko šla do kreslícího koutku namalovat jednu medonosku a já s Téčkem omrknout místní sortiment. Mimo medu si zde můžete koupit i knihy o včelách (včetně oblíbené Lumír včelaří nebo Ilustrované včelařství), skvělou kosmetiku Pleva (za sebe vřele doporučuji zubní pastu), svíčky z vosku nebo medovou čokoládu z Výzkumného ústavu včelařského. 
Perníček na závěr nesmí chybět
Ideální je naplánovat návštěvu Vodního domu a Včelího světa na jeden den. Spojí se tak záplava informací a zábava v jedno, rodiče ani děti se nebudou nudit. 
Poznámka na konec – nezapomeňte s sebou velkou svačinu, ve Včelím světě ani ve Vodním domě toho k jídlu moc není a restauraci v Hulicích nenajdete. 
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *