Výlety / Muzeum nové generace ve Žďáru nad Sázavou

Navštívit ve Žďáru nad Sázavou kostel sv. Jana Nepomuckého byl sice super plán, ale zajít si do Muzea nové generace, které je přímo v Zámku Žďár, byla myšlenka vskutku geniální. Muzea já tuze ráda, ale tohle předčilo všechna má očekávání. Muzeum s heslem „Zažijte cestu, zažijte příběh“  tenhle slib plní do puntíku. Musí zažít a hlavně užít! 
Část věnovaná baroku

Muzeum nové generace nese svůj název právem, od začátku až ke konci na sto procent využívá moderní technologie – videomaping, optické iluze, hry se světlem, promítání a projekce. V intenzivním zážitku spojuje historii s moderní audio a video technikou. 
Celé muzeum je expozičně rozdělené na dvě části – celé přízemí je věnované středověku a cisterciáckému řádu, v prvním patře se nachází celý rozkvět barokního období včetně námořních objevů, matematiky či geometrie. A nesmí chybět nahlédnutí do tajů  Zelené hory a života Jana Nepomuckého. 
Počátky cisterciáckého řádu na prosvětlených panoramatických panelech

Temná éra středověku
Po zaplacení vstupného je nutné ozbrojit se sluchátky a audioprůvodcem, bez něj je návštěva muzea úplně zbytečná. Každý exponát má totiž svůj jedinečný příběh, který je převyprávěn hlasem Jiřího Bartošky. A nejde o žádná suchá data, ale poutavé a zajímavé informace. O tom, jak moc je tohle virtuální povídání pozoruhodné svědčí i fakt, že naše pětiletá Éčko se sluchátky pozorně prošla obě patra výstavy a chtěla jít ještě jednou 🙂
Bez audioprůvodce to nepůjde 🙂
Jeden běžný den v životě mnicha, celý kruhový výjev se točí a prosvětluje v závislosti na tom, co se ozývá ze sluchátek. Geniální!
Ve středověké části se dozvíte, jak to všechno s cisterciáckým klášterem vlastně začalo. Jsou tu temné hvozdy, těžká celodenní práce, hluboká víra, ale i denní harmonogram běžného dne v klášteře. Dozvíte se tu na projekcích, jak spolu kláštery spolupracovaly, jak se měnila česká krajina v průběhu let nebo z čeho a jak mniši vyráběli knihy. Vše je ukončeno velkou projekcí o zlaté éře cisterciáckého řádu a o jejich zbohatnutí.
Promítání o proměně krajiny v době středověku. Vše se hýbe, přibývají města, kláštery a obchodní stezky.

Závěrečná zlatá éra kláštera
A po barokních schodech vzhůru do baroka! Tahle část je navíc skvěle opticky oddělená. Na zem jsou promítány obrovské plochy barokních obrazů a ty pomocí zrcadel vytváří efekt kaleidoskopu. To vše se navíc pomalu točí a je tu rovnou ve třech provedeních. Barokní patro je nabité informacemi o rozkvětu mořeplavectví, astronomie, divadla, ale i anatomie. V jedné vitríně jsou vystavené první pitevní nástroje a anatomické modely, na malý pitevní stůl uprostřed je ve zjednodušeném schématu promítána pitva člověka. Tady se obě děti s velkým zájmem na dlouho zastavily a i Téčko, kterého audioprůvodce moc nebral, si poslechl celý výklad. A nesmí chybět i setkání s Janem Blažejem Santinim, včetně projekce o architektonických zajímavostech Zelené hory. Celou výstavu uzavírají modely soch z ambitu na Zelené hoře včetně krásného několikaminutového videomapingu na jeden z barokních modelů.
První ze zrcadlových kaleidoskopů

Námořní objevy promítané na zem 

Pitva člověka

Pitva člověka a názorná projekce
Tajemná architektura Zelené hory

Jedna ze soch z ambitu Zelené hory


A aby těch moderních zážitků nebylo málo, za expozicí je na zdech i nad schodištěm graffiti časové osy od velkého třesku, přes stavbu kláštera, Santiniho působení ve Žďáru, po vyhoření Zelené hory, komunismus a návrat Zámku Žďár zpět do rodiny Kinských. 


Tak trochu jiná časová osa 🙂

Znárodnění Zámku Žďár

Návrat zpět do rukou rodu Kinských
Když ladí i heslo na wifi v kavárně v přízemí muzea 🙂
Praktické informace:
Vstupné: dospělý 150 Kč, dítě do 6 let zdarma, starší 100 Kč
Časová náročnost: cca kolem 2 hodin při pečlivém poslouchání a pozorování
Parkování: přímo před Zámkem
Bezbariérový přístup, vstup do patra umožněn výtahem
Nás čekala ještě krásná procházka Zámkem Žďár včetně návštěvy Galerie Kinských, která se věnuje historii rodu včetně současných majitelů. 
Překrásný Zámek Žďár

Vchod do Galerie Kinských
A na doporučení Katky z blogu Uneseni jsme se vydali na velmi pozdní oběd do výborné restaurace Grand Poppet Restaurant. Ve Žďáru rozhodně sem! Jídlo je top, čerstvé suroviny, chuťově vynikající, pozorná obsluha a obří dětský koutek. Ještě jednou díky za tenhle skvělý gastro zážitek. 
Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

1 thought on “Výlety / Muzeum nové generace ve Žďáru nad Sázavou

  1. A já děkuju za tenhle článek. Příští léto, až zase budu na Vysočině, musím zvládnout konečně i to muzeum. Vypadá to fakt parádně!
    Katka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *