Výlety / Vodní dům v Hulicích

Plánovaná rekonstrukce našeho pražského domova vyslala mě a děti na dlouhodobé prázdniny na Vysočinu. Víkendovou přítomnost Chlapa se snažíme využít na celodenní výlety a být alespoň dva dny spolu jako rodina. Na jeden víkend jsem nám naplánovala výlet do nedalekých Hulic, kde je Vodní a Včelí dům.

Vodní dům je z architektonického hlediska velmi zajímavá stavba

Hulice leží v okrese Benešov, kousek od Zruče nad Sázavou a přímo u dálnice Praha – Brno.  Na dopravu pro pražské auto-mobilní cesta na hodinku. Návštěvnické středisko Vodní dům je zřízeno přímo u vodní nádrže Švihov, která spadá do evropsky významné lokality Želivka (EVL společně s ptačími oblastmi jsou součástí Natura 2000, více ZDE). Cílem Natury 2000 je ochrana přírodních stanovišť, rostlin a zvířat, které jsou nejcennější, nejvíce ohrožené, vzácné nebo endemické. 
Vodní dům obsahuje dvě expozice, v té vnitřní je představena voda jako životní prostředí živočichů a rostlin a jako nedílná součást lidského života. Venkovní část je hlavně na hraní pro děti, systém malých strouh, mlýnků, čerpadel, hrází a fontánek je hlavně v létě hotový ráj. Kdo byl někdy v malešickém parku, bude tu jako doma.

„Potrubní“ vchod do vnitřní expozice

Uvnitř je možné seznámit se s vodním mikro a makro světem. Mikrosvět je představen na fotografiích a tématických panelech, ale i „naživo“ v mikroskopech. Perloočky, nálevníci, plankton je servírován jako na talíři.

Nálevníci pod mikroskopem

Makrosvět je hodně interaktivní, je tu velké panorama, které zobrazuje život v mokřadech Želivky, akvária nebo poslechová komora. Ve sluchátkách tu hraje nejen Smetanova Má vlast, ale třeba zurčení deště. Jinde si zase děti poslechly zvuky zvířat, které jsou biotopem vázány na vodu – žáby, volavky, ledňáček … A nechybí ani prosklená stěna přímo do venkovní expoziční nádrže, část stavby je totiž pod hladinou.

Exkurze to těla Bolena dravého
Kdo se schovává v obří škebli? Ségra!

Téčko poslouchá zvuky deště
Bolen dravý a jeho potrava
Jak to vypadá na břehu Želivky

Na konci vnitřní části už se vracíme do lidského světa. Je tu povídání o funkci vody v lidském těle i o nekonečném koloběhu vody v přírodě. A ke koloběhu vody patří povodí řek. To je zobrazeno na mapě České republiky skryté pod plexisklem. Do plexi jsou nad každou řekou udělané dírky, do těch se vhodí malá kulička (každý ji dostane hned u vstupu), ta „plave“ po dané řece, vlévá se do větších toků až opustí republiku. Kulička je z kamene zvaný hadec (serpentinit), který se u Želivky vyskytuje. Další naleziště je už jen u Hrnčíř.

Mapa povodí České republiky

A malá libůstka na konec – výroba vlastního mraku 😀 Stačí zmáčknout obří vak a do vzduchu vyletí malý mráček.

Mrak letí do světa

Celý vnitřek nám zabral něco lehce přes hodinu, venku by děti byly do večera. Takže plavky, ručníky a suché oblečení s sebou. A kdo měl i lodičku nebo jakoukoliv plovoucí hračku, ten byl král.

Celý Vodní dům je zajímavý i z architektonického hlediska. Na jeho stavbu byla vyhlášená veřejná soutěž, kterou vyhrál pražský ateliér AND. Protože je celá stavba na zelené louce a v přírodě, bylo nutné, aby do okolí dobře zapadla a neobtěžovala. A to se povedlo na jedničku, kraluje tu minimalismus, přírodní materiály z okolí a nízkoenergetičnost. Celá stavba je částečně zapuštěna pod zem, zapojena do reliéfu krajiny a stává se nerušivým elementem okolí. Stavba dokonce získala v roce 2010 ocenění v soutěži „Český energetický a ekologický projekt“.

Venkovní část

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

2 thoughts on “Výlety / Vodní dům v Hulicích

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *