Čtu v srpnu

Anya von Bremzen – Kukuřice, komunismus a kaviár

Anya von Bremzen vyrůstala v kolektivním moskevském bytě, kde osmnáct rodin sdílelo jednu kuchyň. Život v Sovětském svazu byl velmi absurdní, naivně veselý a melancholický – a pro její matku nakonec nesnesitelný. Když bylo Anye deset let, uprchly s matkou do Filadelfie. Bez zimních kabátů a bez zpáteční letenky. Dnes je Anya velmi oceňovanou publicistkou v oblasti kulinářského umění. V této knížce zachycuje v tragikomických vzpomínkách sedm dekád Sovětského svazu, jeho úspěchy i pády. (Zdroj)

Autorka Anya von Bremzen se narodila v roce 1963 v bývalém Sovětském svazu, kde strávila velkou část svého dětství, než v roce 1974 emigrovala s matkou do USA. Od mala byla formována sovětskou doktrínou o velké matičce Rusi, silném vůdci a ruské duši. Prostřednictvím svých vzpomínek, receptů a příběhů z malinkých sovětských kuchyní, které jsou centrem veškerého dění představuje nejen chutě, ale i vůně a emoce spojené s různými obdobími sovětské historie.

Z knihy sálá dětská naivita, oslnění velikostí a rozpínavostí Sovětského svazu, komunistickou pospolitostí napříč národy a obdivem k velkým vůdcům minulosti. Od carského Ruska až po Putina hraje s otevřenými kartami a v kontextu dnešní geopolitické reality až podprahovou přetrvávající pýchou na svoji zem.

Její vyprávění nám umožňuje nahlédnout do každodenního života v Sovětském svazu prostřednictvím kulinářských tradic a rituálů. Přesné popisy jednotlivých jídel, surovin i postupů vaření nám nejenom přiblíží chutě sovětské kuchyně, ale také tvoří rámec pro historické události, které dotváří kontext každodenního života. Politické změny se odráží ve změnách v jídelníčku i ve skladbě potravin na trzích a v obchodech. Samozřejmě nevynechává Stalinem vyvolaný hladomor, stejně jako bohaté období destalinizace, kdy spolu s politického kurzu lidé mohli začít snít o jídlech, která byla dříve nedosažitelná.

I když je kniha na první pohled hlavně o jídle, jak už to u původem ruských autorech, kteří emigrovali do zahraničí bývá, je o lidské odolnosti a touze po svobodě a lepším životě. Jídlo je tu symbolem naděje, soudržnosti komunit i ukazatelem stavu společnosti.

Po dočtení jsem samozřejmě zabrousila na autorčin IG účet, v USA se z ní stala populární autorka kuchařek. Nyní otevřeně podporuje Ukrajinu a společně se svojí matkou, která se narodila v Oděse, pořádají benefiční kuchařské workshopy, kde vaří ukrajinská jídla.

Hodnocení: 4/5

VON BREMZEN, Anya. Kukuřice, komunismus a kaviár. Přeložil Dana CHODILOVÁ. Praha: XYZ, 2019. ISBN 978-80-7597-339-9.

Hana Lundiaková – Hyena

Hyena se zlověstně pochechtává ve stínu svých blízkých. Cení ostré tesáky a vyhlíží další bytost, kterou by mohla ohodnotit a zchladit si na ní žáhu. Hyena se hrbí nad každodenním kalichem hořkosti a slastně nasává to jediné, co ji dokáže opravdu ukojit – alkohol. To vše v přesvědčení, že plnými náručemi rozdává lásku. City, kterých si nikdo neváží. Hyena trpělivě číhá, aby zardousila i poslední zbytky svých životních příležitostí. Hyena je magický, naturalistický, barbarský a hluboce (ne)lidský příběh pětapadesátiletého kybernetika Adama, jehož existence je jedna obrovská otevřená rána. Přetékající nenaplněnou touhou. Hyena je románové podobenstvím o rozsévání nenávisti ve jménu hledání lásky. (Zdroj)

S Hanou Lundiakovou jsem se čtenářsky protla před několika lety, kdy mi pod nos cvrnkla kniha Co je ti do toho. Hyena v případě téhle knihy není zvíře, ale démon alkohol, který se skrývá v hlavním hrdinovi padesátníka Adama. Hyenu je potřeba krmit, napájet a hlídat, jinak se utrhne ze řetězu a nebude to hezký.

Adam není žádná kvartální alkoholik, ale velmi zkušený pijan. Umí si pohlídat hladinku a průběžně se celý den udržuje v podnapilém stavu. Hyenu pouští ze řetězu jen občas, když se mu v životě dějí nepříjemné věci, které umí jen přepít. Vzhledem k tomu, že není schopen řešit žádné problémy, ale za to umí pěkně brečet nad nespravedlností světa, „křičet na mraky“ a nadávat na všechny a všechno, sešup z kopce na dno je velmi rychlý.

Hlavního hrdinu litovat nebudete, budete se ho štítit, opovrhovat jím a znechuceně nad ním kroutit hlavou. Dojem zmaru a odporu k lidské bytosti je umocněn tím, že je kniha de facto jeden velký monolog plný syrovosti a vulgarit, které se odehrávají uvnitř hlavy hlavního hrdiny. Je to čtení, které ve vás probudí vlemi negativní emoce, i když je konec dost čitelný a vy víte, že tohle happy endem rozhodně neskončí.

Hodnocení: 3/5

LUNDIAKOVÁ, Hana. Hyena. Česká řada (Odeon). Praha: Odeon, 2021. ISBN 978-80-207-2060-3.

Alkoholismem ukončuji prázdniny a hurá do dalšího školního roku! Tam už těch přečtených knih bude mnohem víc!

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *