Čtu v listopadu

V rámci režimu „potřebuji něco lehčího ke čtení“ jsem si naordinovala léčbu fantasy. Trůny mám na sebou, do HP i Pána Prstenů se mi znovu v tuhle chvíli nechce. Je čas najít něco nového a chváleného.

Fonda Lee – Nefritové město

Nefrit — nerost, který propůjčuje válečníkům nadlidskou sílu a rychlost — je hybnou silou a esencí ostrova Kekon. Ctihodní bojovníci, Zelené kosti, jako je rodina Kaulů, ho už celá staletí používají k umocnění svých schopností a obraně ostrova před invazemi cizích národů. Nyní už válka ustala a svůj vliv v hlavním městě Kekonu musí všemi prostředky upevňovat nová generace Kaulů. Jejich cílem je ochrana vlastního teritoria, ovládnutí obchodu s nefritem a obrana čtvrtí pod jejich dohledem. V rychle se rozvíjející nové zemi už není pro starodávné tradice místo. Když se navíc objeví nová droga, která umožní komukoli — i cizincům — nosit nefrit, potlačované napětí mezi Kauly a rodinou Aytů přeroste v otevřené násilné střety na život a na smrt. Výsledek klanové rozepře rozhodne o budoucnosti všech Zelených kostí, všech starodávných klanů, od nejúctyhodnějšího patriarchy až po posledního pouličního pěšáka — a také o osudu celého Kekonu. (Zdroj)

Nejsem zrovna milovník urban fantasy, ale Nefritové město lákalo anotací s příslibem kombinace mafie, východní filosofie, války rodin i magických „umocňovačů“ bojových schopností, že nešlo jinak 🙂

Klasický klanový příběh, kdy jsou proti sobě postavené dvě vládnoucí rodiny, pracující v patriarchálním uskupení a řídící se přísnými pravidly, už bylo v literatuře zpracováno mnohokrát. Autorka Fonda Lee děj zasadila do fiktivního asijského ostrova a okořenila fantasy prvkem v podobě nefritu – kamene, který válečníkům propůjčuje vyjímečnou sílu, rychlost a zbystřuje smysly. Boj o zdroje vede logicky ve střety a ústí v kmenovou válku.

No a to je asi tak všechno. Je tu od všeho trochu – trocha politiky, trocha lásky, trošku víc boje, decentně magie a velmi stopové množství zajímavých postav. Pel mel, ve kterém nic nevynikne a neutáhne děj až do konce knihy. Zajímavý potenciál v podobě nefritu a jeho vlastností zůstal nevytěžen, ani jeden z klanů nemá tak silné charisma, aby mu čtenář fandil a o logice chování některých postav by se dalo dlouze diskutovat.

Za Nefritové město dostala autorka v roce 2018 World Fantasy Award a časopis Time ji označil za jednu ze 100 nejlepších fantasy knih všech dob. Na Nefritové město navázala pokračováním Jade War a Jade Legacy, u nás zatím ještě v českém překladu nevyšly.

Hodnocení: 3/5

LEE, Fonda. Nefritové město. Přeložil Filip DRLÍK. Brno: Host, 2022. ISBN 978-80-275-1161-7.

Joe Abercrombie – Půl krále

Vlastní rodina ho zradila a nechala napospas smrti, ale princ Jarvi, nedobrovolný dědic rozděleného království, přísahal, že trůn, o který nikdy nestál, získá zpět. Nejprve však musí přežít kruté zacházeni, okovy a hořké vody samotného Roztříštěného moře – to vše jen s jednou zdravou rukou. Do tvrdého, neúprosného světa se narodil jako nedochůdče, neumí držet štít ani se ohánět sekerou – jako smrtíci ostří mu tedy slouží vybroušená mysl. Shromáždí zvláštní společenství štvanců a zjistí, že mu mohou pomoci víc, než by dokázal kdokoli z urozených. Přesto může Jarviho cesta skončit stejně, jako začala – ve zvratech, léčkách a neštěstí… (Zdroj)

Joe Abercrombie patří mezi superstar současné fantasy, v rámci dohánění restů z téhle oblasti literatury jsem sáhla po jeho trilogii Moře střepů. A hned první díl byl naprostá pecka!

Jednoruký princ Jarvi se vlivem okolností stane nedobrovolným dědicem trůnu. To se některým jeho příbuzným nelíbí, proto chtějí vidět Jarviho spíš na dne moře než na trůnu. Po neuspěšném pokusu o vraždu se Jarvi vydá na cestu, která vede přes okovy až k vysněnému královskému titulu.

Půl krále má všechno, co má mít nadupaná fantasy mít – hrdinu v podobě nežádoucího dědice trůnu, který se za pomoci své inteligence musí dostat z otroctví, nesourodou partu štvanců, kde nikdo není tím, kým se na první pohled zdá a hromady intrik. Je to předvídatelné, přímočaré, nemá to žádné odbočky ani vedlejší dějové linky. Ale jede to jak tank z bodu A do bodu B.

Na knize, potažmo celé sérii, je znát, že je psaná pro mladší publikum, ale to jí na čtivosti rozhodně neubírá. Autor si nejen vychytal hromadu fungujících schémat (otroctví na lodi, hlavní hrdina, který je sice nebojeschopný, ale extrémně inteligentní, zrádné příbuzenstvo i nepřátelé, ze kterých se stane parta na život a na smrt), které leckdy působí lacině, ale Abercrombiemu to v tomhle případě funguje.

Hodnocení: 5/5

ABERCROMBIE, Joe. Půl krále. Přeložil Roman TILCER. Praha: Euromedia, 2018. ISBN 978-80-7549-953-0.

I v prosinci si pojedu na vlně fantasy, takže kdo čeká na pokračování série Moře střepů, může vyhlížet další článek 🙂

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *