Čtu v září

Tak já nevim, jestli se tady na to nevyprdnout 🙂 Nestíhám na webu, nestíhám na IG, kolem se děje tolik věcí…

Tento týden se zdá být trochu volnější, snad se mi dožene dohnat pár psacích restů.

George R. R. Martin – Tanec s draky (#Píseň ledu a ohně)

Sedm království se zmítá v agónii intrik a zrady. Také proto se pozornost vypravěče upírá jiným směrem – na východ. Za mořem povstává z popela a prachu mocná vládkyně – Daenerys z rodu Targaryenů, matka draků, kteří stále rostou a sílí. Daenerys se stává majákem, ke kterému míří i Tyrion Lannister. Ke slovu se dostává také pouštní království Dorne, na šachovnici se objevují nové figury, aby zaplnily místo těch dávno padlých. Na Zdi, kde se situace zhoršuje doslova každým okamžikem, se stává velitelem John Sníh. Na vrata buší Zdivočelí, kterým jsou v patách Jiní, ani všichni bratři ve zbrani nejsou z volby nadšeni. Zima je prakticky tady a velké finále před branami. (Zdroj)

Čím víc se odděluje děj knihy od seriálu, tím zajímavější a čtenářsky líbivějších zápletek se nám dostává. Knižní kvalita stoupá, naopak ta seriálová jde prudce dolů a pokud G. R. R. Martin celý epos dopíše, máme se na co těšit.

Poslední zatím vydaný díl celé ságy (ještě 2 knihy chybí) se fokusuje především na Daenerys a její draky i Jona Sněha a jeho snahu o obranu Zdi společně se Zdivočelými. Tenhle díl je opravdu dosavadním vrcholem série, autor opět nešetří intrikami, dějovými zvraty, skvěle vykreslenými charaktery i do nechutných detailů vykreslenými boji.

Jestli je pro vás seriálové zpracovaní děravé a nedotažené, knižní předloha vám přichystá mnoho překvapení a intenzivních čtenářských zážitků.

Hodnocení: 5/5

MARTIN, George R. R. Tanec s draky. Přeložil Dominika KŘESŤANOVÁ. Praha: Argo, 2019. ISBN 978-80-257-2814-7.

Zdena Salivarová – Honzlová

Padesátá léta v Československu byla dobou děsivého komunistického teroru, který znejistil mezilidské vztahy. Mnohdy nebylo vůbec jasné, komu lze a komu nelze věřit. Tuto chorobnou atmosféru jedinečným způsobem zachytila Zdena Salivarová ve svém románu Honzlová. Začala jej psát v Praze, dokončila až po své emigraci v Torontu (1. vydání vyšlo v roce 1972). Krátký časový úsek jednoho léta v sobě koncentruje směšně tragický příběh, okořeněný bizarními vzpomínkami a syrovou mluvou. Kniha je autentická, protože autorka si reálie nevymýšlí, ale přetavuje osobní zkušenosti, danou historickou epochu popisuje sugestivně a živě. Jde o literaturu, která patří do knihovny všech, kdo chtějí poznat naši historii a dotknout se mentality zlomeného času. (Zdroj)

Mnoho knih optikou současnosti nestárnou dobře… A pak tu máme Honzlovou Zdeny Salivarové, která si svým vydáním v roce 2021 získala nečekanou pozornost, i když se jedná o text, vydaný popré už v roce 1972.

Kdo dával ve škole na hodinách literatury pozor, jistě si pamatuje, že Zdena Salivarová společně se svým manželem Josefem Škvoreckým emigrovala v roce 1969 do Kanady, kde založili Sixty-Eight-Publishers a vydávali zakázané a exilové knihy. A zde v roce 1972 vydala svoji Honzlovou, knihu s autobiografickými prvky situovanou do jednoho léta komunistického Československa.

Svérázná mladá Jana a její léto ve vyprázdněné Praze, kulisy jako z dívčího románku. Jenže to by nesměla být 50. léta, budování lepších zítřků v plné síle a každý náznak individualismu rychle trestán. Dusnou atmosféru utahovaného mladého života neničí jen rozpálené město, ale i všudypřítomné fízlové, udavači a strach. Jana ve svých 21 letech přebírá zodpovědnost za svoje mladší sourozence i obživu rodiny žijící v pavlačovém bytečku a snaží se s jízlivostí sobě vlastní nenechat se zlomit režimem.

Neveselou dobu autorka podává s lehkostí, díky hovorové mluvě s vtipem a nadhledem, ačkoliv její vzpomínky na padesátá léta jsou temná. Honzlová není jen kniha do seznamu povinné literatury k maturitě, ale silná výpověď mladé generace, která chtěla žít, cestovat, studovat, ale z iracionálních důvodů jí to nebylo umožněno.

Hodnocení: 5/5

SALIVAROVÁ, Zdena. Honzlová: protestsong. Praha: Argo, 2021. ISBN 978-80-257-3622-7.

Agnes Ravatn – Ptačí tribunál

Po veřejném skandálu opustí televizní moderátorka Allis Hagtornová svého partnera a práci ve městě a dobrovolně se vydá do vyhnanství v odlehlém fjordu. Brzy se ale ukáže, že její nová práce není tak docela tím, co čekala. Ani její tichý, nevrlý zaměstnavatel, čtyřicátník Sigurd Bagge není tak starý, jak předpokládala. Zatímco čekají, až se Sigurdova žena vrátí z cest, jejich tichá a neklidná setkání se rozvíjejí v podivně obsesivní vztah a začíná být zřejmé, že pokání za minulé hříchy nebude stačit. (Zdroj)

Ty voe, tak dlouho se mi nestalo, abych se takhle vnitřně týrala nutkáním knihu odložit a zapomenout. Lákavá obálka a anotace Ptačího tribunálu v sobě skrývá nudu a předvídatelný děj.

To se takhle úspěšná televizní moderátorka jede schovat na skandinávský venkov před skandálem, nechá se zaměstnat jako hospodyně/zahradnice u divnýho týpka, i když neumí vzít do ruky ani hrábě. On je samotářský patron s ženou kdesi na cestách, ona pleje záhony, on ji pasivně ponižuje, ona vaří. Spěje to buď podivné romantice a nebo ještě divnějšímu thrilleru.

Mám ráda severské knihy, pomalé, „tiché“, s poctivě budovanou atmosféru, ale tohle kromě popisu zahradnických prací nemá nic z té mrazivé skandinávské nálady.

Hodnocení: 2/5

RAVATN, Agnes. Ptačí tribunál. Přeložil Eva DOHNÁLKOVÁ. V Praze: Plus, 2018. ISBN 978-80-259-0799-3.

Gianfranco Calligarich – Poslední léto ve městě

Třicátník Leo tráví celé dny tím, že se nazdařbůh poflakuje po římských ulicích a náměstích, vysedává po kavárnách s náhodnými známými a marně čeká na svou příležitost… Nemá žádnou stálou práci ani přátele, jedinou jistotu mu v neukotveném životě dává pronajatý byt a ojeté auto. Z existenciální letargie ho vytrhne temperamentní Arianna, ale i ta zakrátko zase zmizí. Významnou roli v románu, který atmosférou připomíná Felliniho Sladký život, hraje Řím; metropole, do jejíž omamné náruče se hrdina s nadějí vrhá, ale namísto splněných snů ho čeká jen tvrdá a bezútěšná realita. Město s potutelným odstupem přihlíží alkoholovým excesům a nočnímu víření, dobře ví, že noční příslib radosti s ránem vyprchá a znovu se vrátí osamělost a nahořklý pocit nenávratně ztraceného času… (Zdroj)

Kniha italského autora odehrávající se v létě v Římě? Pojď mi hop!

Třicetiletý Leo se poflakuje Římem, životem, svojí existencí. Vede dlouhé dialogy v kavárnách i po barech, přesouvá se z večírku na večírek a užívá si sladký život plnými doušky. Řím v hlavní roli je mu nejen kulisou, ale především parťákem. Děj si plyne stejně pomalu jako nehybný vzduch v rozpálených letních italských ulicích. Staví na atmosféře letního nicnedělání a zároveň podprahového pocitu, jak dlouho si ještě lze půjčovat peníze po kamarádech, vyspávat v cizích bytech a debatovat o filosofických tématech.

Leuv nihilistický přístup k životu naruší překrásná Arianna, otázkou ale je, zda ona ho dokáže přivést na „správnou“ cestu, zda o to Leo vůbec stojí. Možná mu jeho cesta zmaru na dno lahve s vínem vlastně vyhovuje.

Jestli vás čeká v létě cesta do Itálie a možná i do Říma, Poslední léto ve městě si rozhodně zabalte s sebou!

Hodnocení: 4/5

CALLIGARICH, Gianfranco. Poslední léto ve městě. Přeložil Alice FLEMROVÁ. Praha: Argo, 2020. ISBN 978-80-257-3358-5.

Líbil se vám článek? Můžete ho poslat dál do světa...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *